Familie decimată de cancer. Toți cei trei copii ai unei familii au fost răpuși de boala necruțătoare. Tatăl lor a murit din cauza aceluiași tip de cancer

Monika Baciu |
Data publicării:
familie decimata de cancer - FOTO: Pexels@Miroshnichenko
familie decimata de cancer - FOTO: Pexels@Miroshnichenko

O familie a fost decimată de cancer. Toți cei trei copii ai familiei au fost răpuși din cauza bolii. La scurt timp, și tatăl lor a murit din cauza aceluiași tip de cancer. Anterior, acesta s-a mai confruntat cu alte două tipuri de boală oncologică.

O familie a fost decimată de cancer. Tatăl, 53 de ani, care și-a pierdut toți cei TREI copii din cauza tumorilor cerebrale și a leucemiei, a murit din cauza bolii - lăsându-și în urmă soția îndurerată. 


Regis Feitosa Mota, în vârstă de 53 de ani, din Brazilia, a murit din cauza unui mielom multiplu canceros. El este al patrulea membru al familiei sale care moare după ce și-a pierdut și trei dintre copii.

Un tată brazilian care și-a pierdut toți cei trei copii din cauza cancerului a murit în mod tragic din cauza bolii. Regis Feitosa Mota, în vârstă de 53 de ani, și copiii săi au aflat în 2016 că toți aveau sindromul Li-Fraumeni sau LFS, o afecțiune care le crește drastic riscul de formare a unor tumori mortale, potrivit Daily Mail.

Economistul, din Fortaleza, în nord-estul țării, se luptase deja de două ori cu cancerul. Dar în luna ianuarie a acestui an a fost diagnosticat cu mielom multiplu - un cancer care afectează celulele albe din sânge.

Opt luni mai târziu a murit, lăsând în urmă soția sa Mariella, care a declarat că durerea a fost ”de nedescris” și că a fost sigură că va învinge boala.

Vezi și: Cum să scapi de muște fără să folosești insecticid. Folosește câteva soluții naturale pe care le ai la îndemână

Copiii uciși de cancer

Fiica lor cea mică, Beatriz, a murit în 2018, la vârsta de 10 ani, din cauza leucemiei, în timp ce fiul lor, Pedro, care se pregătea să devină inginer mecanic, a murit în 2020, la 22 de ani, după ce a suferit o tumoare pe creier. 

Cea mai mare dintre ei, Anna Carolina, a murit în 2022, la 25 de ani, după ce a fost diagnosticată, de asemenea, cu o tumoare pe creier. La momentul diagnosticării, cu un an înainte, era logodită și tocmai devenise medic - cu planuri de a se specializa în dermatologie.

În 2017, fiica sa cea mică, Beatriz, pe atunci în vârstă de nouă ani, a fost diagnosticată cu leucemie. Ea a primit un transplant de măduvă osoasă, dar în 2018 testele au arătat că cancerul a revenit ”foarte repede”. Ea nu a putut primi un alt transplant și a murit din cauza bolii. 

Fiul său, Pedro, a beneficiat de chimioterapie timp de mai mulți ani pentru a lupta împotriva cancerului osos, dar testele au arătat că, în ciuda tratamentului, acesta s-a răspândit la plămâni și la unele părți ale coloanei vertebrale. În 2019, el a fost diagnosticat, de asemenea, cu o tumoare pe creier și a murit în luna noiembrie a anului următor. 

El își dorise să devină inginer electrician și a urmat cursurile unei facultăți timp de două luni, înainte de a fi nevoit să se oprească din cauza tratamentelor de sănătate.

În cazul celei mai mari dintre ele, Anna Carolina, după ce s-a luptat cu cancerul de sânge inițial, nu a mai avut alte diagnostice până în 2021 - când a primit vestea că are o tumoare pe creier. La momentul respectiv era logodită, urma să se căsătorească în anul următor și tocmai devenise medic - cu planuri de a se specializa în dermatologie.

Vezi și: Care este diferența dintre cremele de zi și cele de noapte. Ioana Marinescu: Este regula esențială

Ce este LFS

Sindromul Li-Fraumeni (LFS) este o predispoziție ereditară la o gamă largă de anumite tipuri de cancer, cauzată de variante patogene ale TP53 în linia germinală. Atât copiii, cât și adulții sunt predispuși la apariția mai multor tipuri de cancer, în special sarcoame ale țesuturilor moi și ale oaselor, cancer de sân, tumori cerebrale, carcinom adrenocortical și leucemie. Alte tipuri de cancer întâlnite la pacienții cu LFS includ, printre altele, cancere gastrointestinale și cancere de plămâni, rinichi, tiroidă, piele și prostată.

Este important de știut că nu toate persoanele cu o variantă a genei TP53 vor dezvolta cancer, dar riscul este substanțial mai mare decât în rândul populației generale. Este esențial ca persoanele cu antecedente familiale de cancer, inclusiv cancere cu debut precoce și multiple, să fie testate pentru a determina dacă au LFS.

Un diagnostic timpuriu este esențial și permite familiilor afectate să solicite consiliere genetică, precum și supraveghere pentru depistarea precoce. Un diagnostic precoce de LFS poate salva vieți, potrivit LFS Association.

LFS este o afecțiune despre care se crede că afectează cel puțin una din 20.000 de familii și posibil chiar una din 5.000 de familii. Se crede că până la 50.000 de americani suferă de această afecțiune, potrivit National Institutes of Health. Boala este diagnosticată prin intermediul unui test genetic, oamenii de știință avertizând că poate declanșa cancerul în orice moment - deși este mai probabil ca acesta să apară la o vârstă mai fragedă.

Aceasta este cauzată de o mutație în gena TP53, care joacă un rol crucial în prevenirea dezvoltării cancerului prin reglarea diviziunii celulare și declanșarea morții celulelor atunci când este detectată o deteriorare a ADN-ului.

Persoanele cu LFS sunt cel mai probabil să sufere de cancere la nivelul oaselor, mușchilor și țesuturilor conjunctive, precum și de cancer de sân, tumori cerebrale, leucemie și cancer la nivelul glandei suprarenale. Dar o serie de alte tipuri de cancer au fost detectate, de asemenea, la persoanele care suferă de această boală, inclusiv cancer pulmonar, cancer renal și cancer la nivelul tractului intestinal.

Vezi și: Strategia Națională de Vaccinare. Alexandru Rafila: Minciuna are picioare scurte

Bărbatul s-a mai luptat cu cancerul

Mota a fost diagnosticat pentru prima dată cu cancer în 2016, după ce a mers la medici cu febră, umflături la nivelul gâtului și slăbiciune musculară.

Aceștia i-au spus că avea leucemie limfocitară cronică - un tip de cancer la nivelul celulelor albe din sângele osos. În 2021, a fost apoi diagnosticat cu limfom non-Hodgkin - un cancer în sistemul limfatic, un sistem circulator care deplasează fluidele prin corp.

Anul acesta a fost diagnosticat cu al treilea cancer. La vremea respectivă, el a declarat că a mai descoperit o nouă boală. 

”Am descoperit încă o boală. Am tratat deja leucemia limfocitară și limfomul non-Hodgkin, care sunt acum stabilizate. Dar... nu sunt vindecate.

De data aceasta, am descoperit mielomul multiplu, care afectează chiar și oasele”, a spus, la acel moment, Mota.

Vezi și: Ce boli ai putea avea dacă ești mereu palid. Semnalul de alarmă care indică leucemie. Cum se stabilește paloarea în cazul unui ten mai închis la culoare

Bărbatul fost internat într-un spital la sfârșitul lunii trecute și a murit două săptămâni mai târziu, pe 13 august - Ziua Tatălui. A fost incinerat a doua zi în orașul său natal.

Mariella Pompeu, soția bărbatului, este devastată.

”Prieteni, nu mi-am imaginat niciodată că voi face această postare. Nu m-am pregătit niciodată pentru acest moment, deoarece am fost întotdeauna convinsă că Régis se va recupera complet.

Este o durere de nedescris. S-a deschis pământul și nu știu cum va fi viața fără afecțiunea, compania și dragostea lui absolută”, a mărturist femeia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel