Tulpina de coronavirus descoperită în România. Ce se știe despre varianta mutantă N439K

Dana Lascu |
Data publicării:
Coronavirus. Foto: Pixabay
Coronavirus. Foto: Pixabay

O tulpină origiară din Scoția a fost descoperită anul trecut în mai și în România, ulterior dezvoltând o variantă locală. Ea a fost identificată în 32 de stat conform unui studiu. 

Mutația N439K, care a fost descoperită inițial în prima jumătate a anului 2020 în Scoția este considerată a fi una dintre primele mutații importante ale SARS-CoV-2, RBM, deoarece a apărut în cadrul domeniului de legare a receptorilor (RBD) în proteina Spike a virusului care interacționează cu receptorul ACE2 uman.

Studiul (link direct studiu) care atrage atenția asupra acestei tulpine mutante, care a fost realizat de o echipă internațională de oameni de știință, inclusiv cercetători de la Universitatea MRC din Glasgow Center for Virus Research (CVR), arată cum această schimbare a genomului SARS CoV-2 crește legătura afinitatea virusului la receptorul ACE2 uman.

În acest studiu cuprinzător, cercetătorii caracterizează efectul mutației N439K dintr-o perspectivă combinată a structurii moleculare și proteice, plasând aceste cunoștințe într-un context epidemiologic, clinic și evolutiv detaliat.

Cercetătorii au costatat că această tulpină mutantă are nu mai puțin de 7 variante, dintre care ujna a fost identificată în România!

Analiza noastră demonstrează că majoritatea acestor secvențe reprezintă o a doua linie independentă (desemnată linia a II-a) care a fost identificată pentru prima dată în România pe 13 mai 2020, apoi în Norvegia pe 23 iunie 2020, și acum este detectată că circulă în 32 de țări. Liniile N439K i și ii au primit recent denumirile B.1.141 și respectiv B.1.258 (Rambaut și colab., 2020). De asemenea, observăm cel puțin șapte cazuri de mutație N439K care au apărut independent de aceste două linii mari, inclusiv din nou în Statele Unite în cel puțin patru infecții legate, și în Brazilia și Nigeria unde nu a fost observată nicio linie ii / B.1.258. , rezultând un total de 34 de țări în care N439K a fost detectat până în prezent”, au notat cecetătorii în studiul lor publicat în jurnalul de specialitate Cell (link direct studiu)

Conform aceluiași studiu, „frecvența variantelor N439K în raport cu timpul de eșantionare și aria geografică de apariție a acestora: Africa (Maroc, Nigeria), America (Brazilia, SUA), Asia (Japonia, Singapore, Coreea de Sud), țările europene Danemarca, Anglia, Republica Irlanda și Scoția și alte țări europene (Belgia, Bosnia-Herțegovina, Croația, Republica Cehă, Insulele Feroe, Finlanda, Franța, Germania, Ungaria, Italia, Luxemburg, Olanda, Irlanda de Nord, Norvegia, Polonia, România, Slovacia , Suedia, Elveția, Țara Galilor) și Oceania (Australia, Noua Zeelandă)”. 

Când acest studiu a început în iunie 2020, rata relativ lentă de evoluție a dat oamenilor de știință impresia că mutațiile SARS CoV-2 nu ar duce la nici o amenințare imediată pentru vaccinuri sau terapii.Ulterior asta s-a dovedit a fi neadevărat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel