Tumoare ovariană de 6 KG, extirpată cu succes. Femeia de 54 de ani a mers la medic pentru o durere abdominală. Ce a arătat examenul CT

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Tumoare ovariana - Foto: Freepick
Tumoare ovariana - Foto: Freepick

O tumoare ovariană de 6 kg a fost extirpată cu succes la Spitalul Militar din București.

Cancerul este o boală în care celulele anormale din organism cresc necontrolat. De obicei, cancerul este numit după partea corpului în care începe, chiar dacă se răspândește ulterior în alte părți ale corpului.

Femeile au două ovare care sunt situate în pelvis, câte unul de fiecare parte a uterului.

Cancerul ovarian este un grup de boli care își are originea în ovare sau în zonele conexe ale trompelor uterine și ale peritoneului. Ovarele produc hormoni feminini și produc ovule pentru reproducere.

Femeile au două trompe uterine care sunt o pereche de tuburi lungi și subțiri de fiecare parte a uterului. Ouăle trec de la ovare prin trompele uterine către uter. Peritoneul este căptușeala de țesut care acoperă organele din abdomen.

Atunci când cancerul ovarian este descoperit în stadii incipiente, tratamentul funcționează cel mai bine. Cancerul ovarian cauzează adesea semne și simptome, așa că este important să acordați atenție corpului și să știți ce este normal și ce nu. 

Cancerele ovariene se prezintă într-o varietate de tipuri și subtipuri tumorale diferite. Cel mai frecvent tip de tumoare este adenocarcinomul, iar cel mai frecvent subtip este adenocarcinomul seros. Majoritatea adenocarcinoamelor seroase sunt tumori de grad înalt (cu creștere agresivă).

Potrivit Spitalului Universitar de Urgență Militar Central "Dr. Carol Davila", cancerul ovarian este neoplazia cu rata cea mai mare de deces din sfera patologiei genitale feminine, fiind pe locul 6 în cauzele de deces prin cancer în rândul femeilor din întreaga lume.

În fiecare an, 200.000 de noi cazuri sunt diagnosticate, cu un risc de dezvoltare a acestui tip de neoplazie după vârsta de 75 ani, cuprins între 0.5-1.6%, tipul histologic epitelial fiind cel mai des întâlnit (90%).

"Rata mare a mortalității este determinată în principal de absența unor simptome specifice sau a unor mijloace de screening și de diagnosticare precoce pentru astfel de cazuri, astfel încât aproximativ 70% din cazuri sunt diagnosticate în stadii avansate de boală, la care supraviețuirea la 5 ani este de aproximativ 10-30%.

Din dorința de a atrage atenția asupra necesității prevenției în ceea ce privește conservarea stării de sănătate și menținerea calității vieții, vă prezentăm, în rândurile de mai jos, un caz medical care poate fi un exemplu în acest sens", potrivit SUUMC.

Tumoare ovariană de 6 kg extirpată cu succes

În 13.06.2023, în cadrul Secției Clinice Chirurgie II a Spitalului Universitar de Urgență Militar Central “Dr. Carol Davila” a avut loc o intervenție chirurgicală mai puțîn obișnuită.

"S-a practicat excizia unei formațiuni tumorale abdomino-pelvine voluminoase, cu apartenență ovariană, la o pacientă, în vârstă de 54 de ani, fără antecedente personale patologice semnificative.

Aceasta s-a prezentat, anterior, în clinica noastră pentru distensie abdominală, însoțită, în ultimele trei săptămâni, de durere în etajul abdominal inferior. Examinarea CT a abdomenului și pelvisului cu substanță de contrast a decelat o masă voluminoasă abdomino-pelvina, chistică, multiseptata, cu dimensiuni de 28,3/15,6/29,1 cm, ce vine în contact posterior cu aorta abdominală, arterele iliace comune, arteră iliacă externă dreapta, ureterele, păstrând limita de demarcație cu acestea.

După efectuarea consultului preanestezic, obținerea abordului venos optim și efectuarea prevenției infecțiilor perioperatorii prin administrarea tratamentului antibiotic adecvat, s-a practicat anestezie generală și intubație orotraheală.

Au fost corectate dezechilibrele hemodinamice și hidroelectrolitice preexistente, iar pe toată durata intervenției chirurgicale au fost preîntâmpinate și corectate eficient și prompt tulburările hemodinamice apărute.

Particularitatea cazului a fost dată de volumul impresionant al formațiunii tumorale și efectele  sale asupra întoarcerii venoase, prin compresia importantă exercitată la nivelul vaselor mari abdominale, dar și efectele pe care înlăturarea formațiunii le-a determinat asupra homeostaziei.

Intraoperator, s-a evidențiat formațiunea chistică voluminoasă (6 kg), multiseptată, cu apartenență ovariană stânga, având efect de masă asupra vaselor mari și al ureterelor, cu ureterohidronefroza bilaterală secundară. S-a practicat histerectomie subtotală cu anexectomie bilaterală, cu excizia, în integralitate, a formațiunii tumorale, care a fost trimisă pentru examinare la Serviciul de Anatomie patologică. S-au mai efectuat colecistectomie și cura chirurgicală a herniei ombilicale – procedeu tisular", potrivit SUUMC.

Intervenția chirurgicală a decurs fără evenimente notabile din punct de vedere anestezic.

"Postoperator, pacienta a fost atent monitorizată, iar evoluția acesteia a fost una favorabilă, în afebrilitate, cu diminuarea, până la suprimare, a drenajului pelvin, mobilizare rapidă și reluarea progresivă a activităților obișnuite.

În prezent, pacienta a fost externată cu stare generală bună, plagă de aspect normal, în curs de vindecare.

Echipa operatorie a fost constituită din Lt. col. medic dr. Teodor Rogin, medic primar Chirurgie generală, dr. Calină Oana-Corina și dr. Matei-Pîrvan Bianca-Ioana, medici rezidenți Chirurgie generală, iar managementul anestezic a fost asigurat de Col. medic asist univ. dr. Narcis Tănase, medic primar ATI și dr. Năstasă Andrei, medic rezident ATI", arată SUUMC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel