Semnul că ai tumoare vertebrală. Dr. Benția: Fac ședințe de fizioterapie și ei, de fapt, au metastaze! Sunt din ce în ce mai frecvente

Giorgi Ichim |
Data publicării:
EXCLUSIV
Tumori vertebrale - Foto: Freepik @kjpargeter
Tumori vertebrale - Foto: Freepik @kjpargeter

Care sunt semnele tumorilor vertebrale și care e testul care pune diagnosticul. "Se duc și la fizioterapie și fac zeci de ședințe și ei, de fapt, au metastaze".

Tumorile vertebrale se referă la creșterile anormale de țesut care se dezvoltă în sau în jurul vertebrelor coloanei vertebrale. Acestea pot fi benigne (non-canceroase) sau maligne (canceroase). Tumorile vertebrale pot avea diverse cauze și pot afecta oasele vertebrale în diferite moduri.

Simptomele tumorilor vertebrale pot varia în funcție de localizarea și dimensiunea tumorii, precum și de gradul de compresie a țesuturilor sau nervilor înconjurători.

"Din păcate tumorile vertebrale sunt din ce în ce mai frecvente, pentru că sunt vizate cel mai mult de metastaze. 

Foto: Freepik @julos

Semnalul de alarmă este durerea intensă locală. Că e cervicală, că e toracală, că e lombară, rahialgie se numește ca termen medical.

E pusă pe seama unei mișcări greșite. Se duc și la fizioterapie și fac zeci de ședințe oamenii și ei, de fapt, au metastaze.

Sunt dureri mari care nu cedează.

Durerile sunt mult mai intense, sunt de durată lungă. Au caracter nocturn, nu sunt influențate de repaus, ca la hernie.

Nu trec, ci se accentuează și încep și alte semne alături de ele. 

Și nu răspund până la urmă, în general vorbesc, la anti-inflamatoare, anti-algice uzuale. Se ajunge la derivate de morfină", a declarat Dr. Dan-Răzvan Benția, medic primar neurochirurgie la Spitalul Clinic SANADOR, pentru DC MEDICAL.

Testul care pune cel mai bine diagnosticul

"Se fac și CT și RMN. CT-ul vede osul bine, RMN-ul vede măduva și nervii bine.

Teoretic trebuie făcute ambele. Există și tumori foarte vascularizate și se face angiografie. Adică investigăm vasele din tumoare. 

Există și așa ceva: angiografie", a mai spus medicul.

Angiografia este o procedură medicală imagistică care utilizează raze X și un agent de contrast (de obicei un colorant special) pentru a vizualiza în detaliu vasele de sânge din diferite părți ale corpului. Aceasta oferă informații valoroase despre structura și funcția vaselor de sânge și poate fi utilizată pentru a diagnostica sau trata o serie de afecțiuni.

În timpul unei angiografii, pacientul este de obicei sedat și poate primi un anestezic local pentru a minimiza disconfortul. Un cateter este introdus în sistemul vascular prin intermediul unei artere sau vene (de obicei, de la nivelul brațului sau piciorului) și este ghidat până la zona de interes. Agentul de contrast este apoi injectat prin cateter pentru a umple și vizualiza vasele de sânge. Imaginile sunt capturate folosind echipamentele de imagistică specificate.

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel