Turistă salvată în urma unei hipotermii severe

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Iarna
Iarna

Medicii spanioli au anunţat joi că au reuşit să salveze viaţa unei turiste britanice, după ce aceasta a rămas timp de şase ore consecutive în stop cardiac, în urma unei hipotermii severe suferite în cursul unei excursii pe munte.

Hipotermie severă. "Este un miracol", a recunoscut britanica Audrey Marsh, în vârstă de 34 de ani, în cadrul unei conferinţe de presă organizată la Barcelona, alături de echipa de intervenţie care a salvat-o de pe munte, în data de 3 noiembrie. "Este cel mai lung stop cardiac întrerupt de care avem cunoştinţă în Spania. Au mai fost cazuri similare în Alpi şi în Scandinavia", a explicat pentru AFP doctorul Eduard Argudo, şeful secţiei de reanimare de la spitalul Vall d'Hebron din Barcelona, potrivit Agerpres.

Audrey Marsh, care este rezidentă în Barcelona, şi-a pierdut cunoştinţa în jurul orei 13:00, după ce a fost surprinsă de o furtună de zăpadă în timpul unui drumeţii în Pirinei alături de soţul său. Echipa de salvare a ajuns la ora 15:35, iar Audrey Marsh nu mai prezenta niciun semn de activitate cardiacă, iar temperatura corpului său scăzuse la 18 grade Celsius.

Hipotermie severă. Transferată cu elicopterul

După primele tentative de reanimare încheiate fără succes, tânăra a fost transferată cu un elicopter la spitalul Vall d'Hebron, care dispune de un sistem inovator de reanimare denumit ECMO (oxigenare prin membrane extracorporale). Folosit pentru prima oară cu această ocazie în Spania pentru o reanimare, acest dispozitiv se bazează pe o maşină care se branşează la sistemul cardiac al pacientului pentru a-i susţine atât inima cât şi plămânii. Maşina extrage sânge dintr-o venă, îl încălzeşte, îl oxigenează şi apoi îl reintroduce în organism printr-o arteră.

În jurul orei 21:45, adică şase ore mai târziu după ce a fost găsită pe munte şi după ce corpul i-a fost reîncălzit, medicii au încercat din nou să o resusciteze. "Am decis să-i aplicăm un electroşoc pentru a încerca să-i repornim inima şi acest lucru a funcţionat", a explicat Dr. Argudo.

Conform medicilor, reuşita acestei reanimări miraculoase se datorează, în principal, hipotermiei. Hipotermia a ucis-o şi a salvat-o în acelaşi timp. Datorită frigului metabolismul ei a încetinit, iar organele au avut nevoie de mai puţin oxigen şi acest lucru i-a permis creierului să reziste", a adăugat el. Procesul de reabilitare al lui Audrey Marsh a fost, la rândul său, neobişnuit de rapid. Şase zile mai târziu, pacienta a părăsit unitatea de terapie intensivă fără să prezinte sechele neurologice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel