Ulei esențial de măghiran: 6 beneficii pentru sănătate

Cătălina Burghelea |
Data actualizării: | Data publicării:

Foarte multe ierburi, utilizate ca alimente sau ceai, oferă beneficii uimitoare pentru sănătate. Uleiurile esențiale duc sănătatea la nivelul următor, iar uleiul esențial de măghiran nu face excepție.

Uleiul esențial de măghiran oferă o varietate de beneficii pentru sănătate. Spre exemplu, este excelent pentru probleme digestive și este, de asemenea, un tratament fantastic pentru migrenă. Chiar dacă nu ai auzit niciodată de măghiran, știi măcar de vărul său apropiat - oregano. Măghiranul este o plantă perenă originară din regiunea mediteraneană. Conține surse extrem de concentrate de compuși bioactivi, care sunt responsabili pentru numeroasele sale beneficii pentru sănătate. Pe lângă problemele digestive și migrenele, uleiul esențial de măghiran tratează și depresia, durerile nervoase și multe altele. 

Un ulei relaxant cu rădăcini mitologice

 

Conform legendei grecești, Afrodita, zeița iubirii, a folosit odată uleiul esențial de măghiran ca afrodisiac. Poate că acest lucru poate fi atribuit capacității uleiului de a induce o stare de bine. Oricare ar fi motivul, totuși, uleiul esențial de măghiran are o mulțime de utilizări fantastice. Aroma sa blândă și calmantă, spre exemplu, o face perfectă pentru adăugarea la o baie relaxantă sau la un duș fierbinte. De fapt, măghiranul este adesea folosit în săpunuri și șampoane. Dar există mai multe lucruri pe care acest ulei esențial le poate face pentru tine și sănătatea ta.

Beneficii ale uleiul esențial de măghiran

 

1. Sănătatea digestivă

Uleiul esențial de măghiran este un stimulent natural care poate ajuta la îmbunătățirea digestiei. Consumul unei căni de ceai de măghiran poate ajuta la ameliorarea problemelor digestive precum greață, flatulență, crampe stomacale, diaree și constipație. 

2. Dereglări hormonale

S-a demonstrat că uleiul esențial de măghiran calmează simptomele legate de sindromul premenstrual, menopauză și sindromul ovarelor polichistice. SOP poate provoca o mulțime de probleme, inclusiv acnee, diabet și infertilitate. Un studiu din 2016, publicat în Journal of Human Nutrition and Dietetics, a constatat că ceaiul de măghiran îmbunătățește sensibilitatea la insulină și reduce nivelul de androgeni suprarenali la femeile care suferă de SOP.

3. Gestionarea diabetului de tip 2

Studiile au arătat că uleiul esențial de măghiran are capacitatea de a inhiba enzima cunoscută sub numele de proteină tirozin fosfatază 1B. Prin inhibarea acestei enzime, uleiul de măghiran ar îmbunătăți toleranța la insulină. Descoperirile sugerează că măghiranul ar trebui să facă parte din dieta diabeticilor, pentru scăderea nivelului de zahăr din sânge.

4. Sănătate cardiovasculară

De asemenea, pe lista beneficiilor uleiului esențial de măghiran este capacitatea de a proteja inima. Spre exemplu, uleiul de măghiran funcționează ca un remediu natural pentru persoanele care suferă de hipertensiune arterială și alte probleme cardiovasculare. Măghiranul este plin de antioxidanți. Inhalarea uleiului de măghiran poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale și relaxarea sistemului cardiovascular. 

5. Ameliorarea durerii

Efectele antiinflamatorii și calmante ale uleiului esențial de măghiran acționează asupra durerilor asociate cu spasmele musculare și durerile de cap tensionate. Inhalarea uleiului sau utilizarea acestuia ca loțiune de masaj poate calma sistemul nervos, scădea tensiunea arterială și poate ameliora durerea. 

6. Previne ulcerul gastric

După cum s-a menționat mai sus, uleiul esențial de măghiran funcționează excelent pentru a trata o varietate de probleme digestive. Un studiu publicat în Jurnalul American de Medicină Chineză a constatat că uleiul de măghiran are capacitatea de a reduce incidența ulcerelor, a secreției gastrice bazale și a producției de acid. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel