EXCLUSIV Un cățel de usturoi, beneficii impresionante pentru sănătate. Cristian Mărgărit: Putem folosi un truc. Îl face mult mai benefic pentru prevenția bolilor cardiovasculare

Un cățel de usturoi pe zi are beneficii impresionante pentru sănătate. Cristian Mărgărit, specialist în nutriție, a împărtășit un truc care ne ajută să beneficiem de toate proprietățile...
Un cățel de usturoi pe zi te poate feri de multe boli. Consumul de usturoi poate avea rezultate benefice pentru mai multe afecțiuni de sănătate, precum bolile cardiovasculare, cancerul și sindromul metabolic. De fapt, usturoiul conține antioxidanți atât de puternici încât mare parte din cercetare se concentrează asupra efectelor utilizării lui sub formă de supliment.
Cum să gătești usturoiul
Cristian Mărgărit, specialist în nutriție, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL și Spectacola, în cadrul emisiunii Pastila de Frumusețe cum ar trebui să consumăm usturoiul.
”Aș prefera usturoiul proaspăt. Putem folosi un truc: îl zdrobim, deci începem practic gătitul prin curățarea și zdrobirea usturoiului, pentru că această expunere la oxigen induce niște transformări în usturoi și îl face mult mai benefic pentru prevenția bolilor cardiovasculare.
În Japonia chiar se folosește acel usturoi învechit. Îl țin chiar și șase luni, un an la învechit. Deci în el se petrece, o fermentare, poate o macerare, o transformare practică a alimentului.
Usturoiul ar trebui folosit în acest fel de zdrobit, lăsat și apoi putem să aromatizăm un ulei dacă tragem ceva la tigaie”, a explicat Cristian Mărgărit, specialist în nutriție, în exclusivitate pentru DC MEDICAL și Spectacola, în cadrul emisiunii Pastila de Frumusețe.
Informații nutriționale despre usturoi
Un cățel de usturoi are:
- 5 calorii
- 0 grame de proteine
- 0 grame de grăsimi
- 1 gram de carbohidrați
Usturoiul conține unele vitamine și minerale, dar cantitatea dintr-un singur cățel de usturoi este minimă.
Beneficiile pentru sănătate ale consumului de usturoi
Deși cantitatea de usturoi dintr-o rețetă este mică în comparație cu alte ingrediente, beneficiile pentru sănătate sunt abundente. Usturoiul conține compuși fenolici (compuși din plante) care au proprietăți antiinflamatorii. Și studiile arată că chiar și o cantitate mică în dietă poate contribui la o bună sănătate generală.
Există o mulțime de cercetări despre beneficiile pentru sănătate ale usturoiului. O reviziure recent a unor studii menționează că suplimentarea cu usturoi a arătat că poate reduce nivelurile de colesterol și riscul de ateroscleroză, hipertensiune, diabet, hiperlipidemie, infarct miocardic și accident vascular cerebral. Autorii atribuie aceste constatări proprietăților antioxidante ale usturoiului, care protejează inima de stres și daune, potrivit Yahoo.
Usturoiul, efect anticancer
Usturoiul a fost, de asemenea, studiat pentru rolul său în tratarea cancerului. Dozele și durata ingerării de usturoi variază, dar multe studii arată o legătură între suplimentarea cu usturoi și tratamentul cancerului. De exemplu, un studiu controlat randomizat a concluzionat că suplimentarea pe termen lung cu usturoi la pacienții cu cancer gastric a fost asociată cu rate mai mici de mortalitate.
Usturoiul, benefic pentru sindromul metabolic
În plus, usturoiul a fost cercetat pentru rolul său în sindromul metabolic, o serie de afecțiuni precum hipertensiunea și obezitatea, care cresc riscul dezvoltării diabetului de tip 2 și a bolilor cardiovasculare. Toate cercetările în această domeniu arată că consumul de usturoi este asociat invers cu dezvoltarea sindromului metabolic.
Un studiu a examinat efectele consumului zilnic de câte un cățel de usturoi timp de 30 de zile la pacienții cu diabet de tip 2. Participanții au experimentat reducerea colesterolului LDL (rau) și a trigliceridelor, precum și îmbunătățiri ale colesterolului HDL (bun).
Într-un alt studiu, participanților li s-a dat usturoi crud și mărunțit, iar cercetătorii au analizat efectele asupra sindromului metabolic. Au descoperit că după consumul unei singure mese cu 5 grame (aproximativ 1,5 căței) de usturoi, genele implicate în imunitate și moartea celulelor canceroase au fost activate.
Rezultatele pe o perioadă de 4 săptămâni au fost, de asemenea, promițătoare: Cantitatea de usturoi consumată a variat în funcție de greutatea corporală a participanților, dar o persoană de 150 de kilograme a consumat aproximativ 6 grame (sau aproximativ 2 căței) pe zi, iar rezultatele au arătat scăderi ale tensiunii arteriale, colesterolului LDL și zahărului din sânge.
Beneficiile suplimentelor cu usturoi
Așa cum arată dovada abundentă din cercetare, suplimentele cu usturoi conțin o cantitate mult mai mare de usturoi în comparație cu consumul acestuia sub formă de aliment. Prin urmare, luarea de capsule cu usturoi este modalitatea ideală de a obține toate beneficiile usturoiului.
Cu toate acestea, unele cercetări arată că există avantaje pentru sănătate și încluderea usturoiului proaspăt și mărunțit în dieta ta zilnică - în plus, este o modalitate delicioasă de a condimenta alimentele sănătoase, ceea ce te poate încuraja să incluzi mai multă carne slabă, fructe de mare, cereale integrale și legume în dieta ta.
Au uleiul de usturoi și pudra de usturoi aceleași beneficii
Pudra de usturoi este forma deshidratată a usturoiului proaspăt, care a fost măcinată într-un praf fin. Există unele cercetări cu privire la cum pudra de usturoi afectează sănătatea, dar rezultatele sunt în mare parte inconcludente. Același lucru se poate spune și despre uleiul de usturoi, pentru care nu există prea multe dovezi concludente.
Consumul de usturoi, dezavantaje
Usturoiul este ieftin și ușor de folosit și oferă mult gust și nutriție. Cu toate acestea, poate provoca probleme digestive pentru persoanele care suferă de sindromul intestinului iritabil (IBS) sau de reflux gastroesofagian (GERD).
Usturoiul conține fructane, un tip de carbohidrat care poate provoca gaze abdominale nedorite și balonare la cei cu IBS. Cu toate acestea, persoanele cu IBS ar putea totuși să obțină puțin gust de usturoi fără efectele secundare nedorite. Conform Universității Monash, fructanele nu se dizolvă în ulei. Prin urmare, poți adăuga usturoi în ulei în timpul gătitului și să-l scoți înainte de a servi felul principal. Uleiul ar trebui să aibă aroma de usturoi fără efectele secundare enervante.
În plus, compusul activ al usturoiului, allicina, crește aciditatea în stomac și relaxează sfincterul esofagian. Aceste mecanisme cauzează mai mult reflux la persoanele care au GERD. Din păcate, nu există o soluție pentru acest lucru, în afară de a evita usturoiul.
Curiozități despre usturoi
Încearcă usturoiul negru pentru un gust mai delicat
Dacă ai urmărit vreodată un show de gătit, cu siguranță ai văzut bucătarii folosind usturoi negru. Acesta nu este o varietate diferită de usturoi, ci este un usturoi care a fost supus unui proces de maturare.
Pentru a face usturoiul negru, un cățel de usturoi este maturat într-un mediu cald (155-175 de grade Fahrenheit) cu o umiditate de 70-90% timp de câteva săptămâni. În timpul acestui proces, are loc o reacție științifică care schimbă culoarea usturoiului și îl face mai dulce și mai gumat.
Vezi mai multe în VIDEO:
-
-
Progresul împotriva bolilor cronice se prăbușește15.09.2025, 15:47
-
Fumatul crește riscul tuturor subtipurilor de diabet de tip 215.09.2025, 14:42
-
-
Trucul banal care scade rapid hipertensiunea arterială15.09.2025, 13:20
Manifestul DCNews, DCMedical și ARGUMENT susținut din Cluj, pentru o Românie în care sănătatea nu este un lux, ci o necesitate
Marele avantaj al colonoscopiei. Cât de des se recomandă. Dr. Eliza Gangone (SANADOR) explică
Boala care afectează un milion de români. Prof. dr. Florin Mihălțan: Exacerbări severe. Capcane care ascund afecțiunea
Boala care afectează un milion de români. Poți suferi de aceasta și să nu îți dai seama încă de la început, iar consecințele sunt grave.
Educația pentru sănătate în școli, esențială. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb): Este viitorul acestei țări. Semn de responsabilitate
Inovații care salvează vieți. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb România): Tratamentul imuno-oncologic
Trucul care te scapă de mirosul de prăjeală după ce ai gătit
Acest truc te scapă instantaneu de mirosul de prăjeală din casă.
Limfedemul, complicația ascunsă după operația de cancer mamar. Ramona Schenker: Invalidantă pentru paciente
Terapia care regenerează celulele. Dr. Mihai Băican: E medicament
Medicina regenerativă revoluționează tratamentele moderne prin puterea oxigenului, de la vindecarea celulelor la reducerea inflamațiilor.
Tratamentul oncologic, efecte negative. Ramona Schenker: Profund invalidante
Sănătatea, între tratament și prevenție. Cătălin Radu: O populație educată corespunzător va înțelege și importanța sănătății
Primul semn al cancerului de colon. Dr. Oana Dolofan: Faci și ocluzie intestinală
Pericolul invizibil al sezonului cald. La ce să fii atent dacă mergi la mare sau piscină
Criza vârstei mijlocii a dispărut. Tinerii suferă cel mai mult de probleme de sănătate mintală
Ce trebuie să știi despre centrele de permanență
Depresia, boală a dezechilibrelor cerebrale. Prof. dr. Adela Magdalena Ciobanu: Poate duce până la cancer
Oxigenul: leac sau pericol? Cum devine, paradoxal, armă împotriva bolilor grave
Semnul banal dat de cârcei. Nu-i mai ignora! Atenție la picioarele reci, furnicături, durere când mergi
Al patrulea transplant hepatic reușit la SANADOR. Dr. Dragoș Romanescu: Cel mai complex. Recuperare rapidă
Divorțul nu înseamnă sfârșitul relațiilor. Cum să transformi despărțirea într-un nou început
Bolile inflamatorii intestinale, afecțiuni sistemice cu impact digestiv, hepatic și cutanat. Dr. Răzvan Iacob: Inflamația digestivă să fie stăpânită
Prioritate la toaletă oriunde în țară. Cine are acest drept.
Inovația farma în comunism. Cătălin Radu, Bristol Myers Squibb: Nu se încuraja diferența de opinii
Alimentația modernă și microplasticele, factori declanșatori în bolile digestive. Dr. Răzvan Iacob: Unul din triggerii importanți
Mâncăm boala cu lingura. Alimentația care ne distruge sistemul digestiv.