Cele trei boli care distrug rinichii. Analizele care îți arată dacă ai probleme renale sunt gratuite. Alexandru Rafila: La început nu se manifestă. Este o boală tăcută

Monika Baciu |
Data publicării:
cele trei boli care distrug rinichii - FOTO: Freepik@ksandrophoto
cele trei boli care distrug rinichii - FOTO: Freepik@ksandrophoto

Cele trei boli care distrug rinichii sunt frecvente în rândul populației. O analiză care se efectuează o dată pe an poate indica dacă ai probleme renale.

Cele trei boli care distrug rinichii. Este important ca persoanele care suferă de diabet, hipertensiune arterială sau boli cardiovasculare să aibă grijă de sănătatea rinichilor prin controlul regulat al acestor condiții, urmând recomandările medicului și adoptând un stil de viață sănătos, care include o dietă echilibrată, exerciții fizice și evitarea fumatului și consumului excesiv de alcool.

Monitorizarea regulată a funcției renale prin teste de laborator este, de asemenea, importantă pentru a depista și gestiona precoce orice probleme renale.

Cele trei boli care distrug rinichii

Diabetul, hipertensiunea arterială și bolile cardiovasculare pot avea un impact semnificativ asupra rinichilor. Aceste afecțiuni pot contribui la dezvoltarea bolii renale cronice (BRC) sau pot agrava afecțiunile renale existente. Prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a tras un semnal de alarmă cu privire la aceste boli. 

”Bolile cardiovasculare, hipertensiunea și mai ales diabetul distrug rinichii. E unul dintre efectele acestor boli. Mai ales diabetul! Ori diabetul este descoperit de multe într-o fază în care oamenii nu-l recunosc, nu se duc la controlul preventiv... și lucrul ăsta duce, încet încet, la instalarea unei insuficiențe renale progresive, adică rinichiul nu mai reușește să elimine toate substanțele.

Vezi și: Senzația de foame, accentuată de vreme. Ce mecanisme se activează în creier și care este legătura cu stomacul

La început nu se manifestă. Este o boală tăcută, în fazele inițiale, faza I - II a bolii cronice renale sunt manifestări minime, omul pare normal. Și din cauza asta noi am introdus, pentru prima dată, niște teste de screening pe care le prescrie în fiecare an medicul de familie, două analize simple, suportate de stat.

E vorba de rata filtrării glomerurale, analize de urină, și mai există una - un raport care se calculează între albumina și creatinina care se găsesc în urină”, a spus prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, în cadrul emisiunii Punctul culminant de la România TV. 

Vezi și: Cum să mănânci burgerii fără a te îngrășa. Cori Grămescu, truc: Abordarea flexibilă ne va duce mult mai departe decât ne imaginăm

Analizele care îți arată dacă ai probleme cu rinichii

”Sunt analize foarte ușor de făcut, sunt decontate și se pot face periodic. Dacă apar dezechilibre în rezultatul acestor analize, atunci se mai face un test după câteva luni și, ulterior, se ajunge în situația în care medicul de familie trebuie să te trimită la nefrolog.

Nefrologul te evaluează, îți apreciază gradul bolii, se fac atunci și alte teste care sunt mai complexe, la fel, decontate de stat. Îți face un regim terapeutic dar și un regim dietetic pentru că, de cele mai multe ori, boala renală necesită și un anumit regim dietetic. De exemplu, o dietă hiperproteică nu e bună pentru boala cronică de rinichi”, a mai precizat sursa citată. 

Vezi și: Asociațiile de pacienți, mulțumite de progresele din Planul Național de Combatere și Control al Cancerului. Alexandru Rafila: Toți pacienții reprezintă o prioritate pentru Ministerul Sănătății

Boala cronică de rinichi duce la dializă

Boala renală cronică  este o afecțiune serioasă și progresivă care poate avea numeroase complicații pe măsură ce funcția renală se deteriorează treptat. Complicațiile pot varia de la ușoare la severe. 

”Dacă se ajunge la o fază avansată a bolii renale, atunci ești într-o situație în care insuficiența este foarte serioasă și sunt doar două soluții: una este să faci dializă, o procedură destul de neplăcută pentru că trebuie să te duci de trei ori pe săptămână să faci 3-4 ore de dializă, și varianta B care este transplantul.

Noi nu prea suntem campioni la transplant, nu pentru că nu avem posibilitatea să-l facem ci pentru că nu prea suntem obișnuiți să donăm organe. Clinici care fac transplant sunt în București, Cluj, Iași, dar gândiți-vă că celebrul Institut de transplant de la Cluj face 60 de transplanturi pe an, deci unul pe săptămână. Nu trebuie neapărat să facem niște spitale dedicate numai transplantului, nu există nicăieri în lume clinici care să facă exclusiv transplant - a spus ministrul Sănătății.

Începând cu 1 iulie 2023, populația adultă din România beneficiază gratuit de cele două teste de laborator necesare pentru diagnosticarea corectă a Bolii Cronice de Rinichi - rata de filtrare glomerulară estimată și raportul alumină-creatinină în urină.

Noul Contract Cadru de acordare a serviciilor medicale și normele de aplicare subsecvente prevăd decontarea investigațiilor la recomandarea medicilor specialiști de medicina familiei, a medicilor nefrologi și a altor specialități clinice, precum diabet, nutriție și boli metabolice, cardiologie, medicină internă”, a mai subliniat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel