Unul din 10 pacienți are sechele din cauza COVID-19 și la 8 luni după ce a făcut forma ușoară a bolii. STUDIU

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:

La opt luni după ce au făcut forma ușoară de COVID-19, una din zece persoane are încă sechele, adică cel puțin un simptom moderat până la sever, care este perceput ca având un impact negativ asupra vieții profesionale, sociale sau de acasă, potrivit unui nou studiu. Cele mai frecvente simptome pe termen lung sunt pierderea mirosului, a gustului și oboseala.

Rămân sechele și după infecția ușoară COVID-19, arată un nou studiu. Din primăvara anului 2020, cercetătorii de la Spitalul Danderyd și Institutul Karolinska au realizat așa-numitul studiu COMMUNITY (link direct studiul publicat în JAMA), cu scopul principal de a examina imunitatea după COVID-19. În prima fază a studiului, în primăvara anului 2020, au fost recoltate probe de sânge de la 2.149 de angajați la spitalul Danderyd, dintre care aproximativ 19% aveau anticorpi împotriva SARS-CoV-2. De atunci, probele de sânge au fost colectate la fiecare patru luni, iar participanții la studiu au răspuns la chestionare privind simptomele pe termen lung și impactul lor asupra calității vieții.

În cea de-a treia acțiune de urmărire din ianuarie 2021, echipa de cercetare a examinat prezența auto-raportată a simptomelor pe termen lung și impactul acestora asupra vieții profesionale, sociale și familiale pentru participanții care au avut COVID-19 ușor cu cel puțin opt luni mai devreme. Acest grup a fost format din 323 de angajați din domeniul sănătății (83% femei, vârstă mediană de 43 de ani) și a fost comparat cu 1.072 de angajați din domeniul sănătății (86% femei, vârstă mediană de 47 de ani) care nu au avut COVID-19 pe toată durata studiului.

Rezultatele arată că 26% dintre cei care au avut COVID-19 anterior, comparativ cu 9% în grupul de control, au rămas cu sechele - adică au avut cel puțin un simptom moderat până la sever, care a durat mai mult de două luni și că 11%, comparativ cu 2% în grupul de control grup, a avut cel puțin un simptom cu impact negativ asupra vieții profesionale, sociale sau de acasă, care a durat cel puțin opt luni. Cele mai frecvente simptome pe termen lung au fost pierderea mirosului și a gustului, oboseala și probleme respiratorii.

Și infecția ușoară afectează calitatea vieții pe termen lung

„Am investigat prezența simptomelor pe termen lung după COVID-19 ușor într-un grup relativ tânăr și sănătos de indivizi care lucrează și am constatat că simptomele predominante pe termen lung sunt pierderea mirosului și a gustului. Oboseala și problemele respiratorii sunt și ele frecvente în rândul participanților care au avut COVID-19, dar nu apar în aceeași măsură ", spune dr Charlotte Thålin, medic specialist și cercetător principal pentru studiul COMMUNITY la Spitalul Danderyd și Institutul Karolinska. „Cu toate acestea, nu vedem o prevalență crescută a simptomelor cognitive, cum ar fi oboseala creierului, probleme de memorie și de concentrare sau tulburări fizice, cum ar fi dureri musculare și articulare, palpitații cardiace sau febră pe termen lung”.

„În ciuda faptului că participanții la studiu au avut o infecție ușoară cu COVID-19, o proporție relativ mare raportează simptome pe termen lung, cu impact asupra calității vieții. Având în vedere acest lucru, credem că persoanele tinere și sănătoase, precum și alte persoane grupurile din societate, ar trebui să aibă un mare respect pentru virusul care pare să poată afecta în mod semnificativ calitatea vieții, chiar și pentru o lungă perioadă de timp după infecție”, spune Sebastian Havervall, medic șef adjunct la Spitalul Danderyd și doctorand în proiect Institutului Karolinska.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel