Urciorul și chalazionul, afecțiunile oculare cu simptome similare. Cum le deosebim

Monika Baciu |
Data publicării:
urciorul si chalazionul - FOTO: Freepick
urciorul si chalazionul - FOTO: Freepick

Urciorul și chalazionul sunt afecțiuni oculare care au simptome asemănătoare.

Urciorul și chalazionul sunt afecţiuni care pot interveni la nivelul unei mici glande sebacee de la nivelul pleoapei superioare sau inferioare. Medicii oftalmologi ne explică care este diferența între cele două afecțiuni. Astfel, medicul oftalmolog Daniel Angelescu arată la ce trebuie să fim atenți ca să deosebim cele două afecțiuni.

”Deși se aseamănă, acestea nu sunt la fel. Iată câteva indicii care ajută în diagnosticarea corectă: 
Urciorul este foarte dureros. Apare adesea la marginea pleoapei, de obicei cauzată de o rădăcină infectată a genelor. Adesea se umflă, uneori afectând întreaga pleoapă”, notează medicul. 

Vezi și: Alergia CIUDATĂ descoperită la români. Carmen Bunu-Panaitescu: Cine ar fi crezut? Noi nu suntem obișnuiți, nu e normal

Ce este urciorul

Ulciorul la ochi, denumit de medici şi orjelet, este o infecţie a glandelor sebacee de la baza unei gene și este pe cât de dureros și neplăcut, pe atât de inestetic, dar există câteva remedii naturale care te pot ajuta să scapi de el peste noapte. Deşi în majoritatea cazurilor, infecţia nu este gravă şi ar trece destul de rapid cu un antibiotic local, există trucuri şi remedii naturale care ajută vindecarea urciorului.

Cauzele pentru care se formează un ulcior sunt multiple, de la produse cosmetice vechi, până la frecatul frecvent al ochilor, igiena deficitară în zona oculară, utilizarea unor instrumente de igienă precum prosopul comun, pensule de machiaj murdare, piscină murdară sau lentile de contact nedezinfectate.  

Vezi și: Vergeturile, de două tipuri: albe și roșii. Care e diferența și cum le facem să DISPARĂ. Ioana Marinescu: 2 produse geniale

Cum se tratează urciorul

În urma unui consult oftalmologic complet, care include și examinarea la biomicroscop și măsurarea dioptriilor, pentru a exclude complicații precum viciile de refracție și nevoia de a purta ochelari, se pune diagnosticul de ulcior la ochi. 


”Tratamentul poate să fie local său general. Cel local, în fazele incipiente ale orjeletului constă în comprese reci, tratament cu antibiotic și corticosteroizi. În faze mai avansate se pot aplica comprese fierbinți pentru a grăbi colectarea, iar dacă ulciorul nu cedează, se poate interveni chirurgical, cu o mică incizie, de preferat cu electrocauterul.

În cazul în care ulciorul este recurent, pacientului i se recomandă un vaccin anti-stafilococic. Dacă ulciorul este provocat de o blefarită, pacientul trebuie să învețe să-și facă o igienă corectă la ochi și să trateze blefarita”, explică medicul oftalmolog Dan Stănilă.

Vezi și: COVID-19, un nou VAL în România. Rafila, ANUNȚUL zilei. Ce urmează în perioada iulie - septembrie

Ce să mai faci dacă ai un ulcior la ochi

1. Se recomandă comprese calde, pentru că stimuleaza aducerea puroiului acumulat la suprafața pielii, astfel încât acesta să se dreneze în mod natural, însă în ritm accelerat.

Udă un prosop curat cu apă caldă, dar ai grijă să nu fie fierbinte și aplică apoi compresa pe pleoapa afectată.

După 5-10 minute, poți îndeparta compresa și o poți reaplica la cateva ore. Nu pune presiune mare pe zona respectivă și nu încerca, sub nicio forma, să spargi abcesul, arată doc.ro.

2. Masează usor pleoapa afectată, pentru a stimula drenajul. Poți masa ușor, cu degetele curate ori cu o bucata de tifon, pleoapa la suprafața căreia se afla ulciorul. Dacă simți dureri la atingere, oprește-te și nu mai masa zona până când durerile nu dispar.

3. Spala bine pleoapa afectată.

Spală-ți mâinile cu apă și săpun, pentru a te asigura ca sunt curate, apoi clătește-ți pleoapa pe care se află ulciorul, cu apa calduță din belșug.

Șterge ochiul cu un servetel pe care îl vei arunca apoi.

Vezi și: Care e diferența dintre CIREȘE și VIȘINE și ce beneficii au. Care este considerat "ibuprofen natural" și care previne cancerul de colon și artrita

Simptomele unui ulcior la ochi

Primul simptom în cazul unui ulcior este o umflătură pe pleoape, pe care poți să o remarci dimineața, imediat ce te-ai trezit din somn.

Alte simptome pentru ulcior la ochi sunt:

- Lăcrimarea ochilor

- Înroșirea pleoapelor

- Senzație de arsură

- Disconfort general, dar mai ales la clipire

- Senzația de corp străin în ochi

- Mâncărime

- Aspect de pleoapă căzută

Este foarte important de știut că ulciorul este contagios și se recomandă evitarea atingerii ochilor până ce acesta dispare.

Ulciorul nu trebuie niciodată stors precum un coș, nici măcar în situația în care abcesul nu se sparge de la sine.

Citește mai departe AICI

Ce este chalazionul

Chalazionul este o inflamație cronică a glandelor sebacee Meibomius, prezente la nivelul pleoapei și care au rolul de a lubrifia suprafața oculară. Apare sub forma unei umflături mici, roșie, similară cu cea provocată de ulcior.

Însă, spre deosebire de ulcior, care este provocat de o infecție bacteriană instalată la baza genelor, chalazionul se poate dezvolta pe pleopa inferioară sau superioară, la un singur ochi sau la ambii, și nu provoacă durere. 

”Chalazionul apare atunci când terminația unei glande care produce uleiuri naturale (sebacee) este obstrucționată. În astfel de cazuri, uleiul este blocat în glandă, iar pleoapa se umflă”, explică dr. Dan Stănilă.

Factori de risc și prevenție pentru chalazion

Chalazionul este o afecțiune care poate afecta pe oricine, însă au șanse mai mari să-l dezvolte cei care:
- Au mai avut în trecut un chalazion sau un ulcior

- Au un diagnostic de blefarită (inflamația marginilor pleoapelor)

- Se confruntă cu diverse probleme de piele, precum dermatita seboreică sau acneea rozacee

- Cea mai bună formă de prevenție pentru apariția unui chalazion este practicarea unei bune igiene faciale și oculare.

Vezi și: Bicarbonatul, lămâia și sarea, desființate. Nu ajută la albirea dinților. Alin Gabor: Distruge smalțul

Medicii oftalmologi recomandă:

- Spălați-vă pe mâini înainte să vă atingeți fața sau ochii

- Spălați-vă pe mâini înainte și după scoaterea lentilelor de contact

- Spălați-vă pe față seara, înainte de culcare

- Aruncați toate produsele cosmetice și de machiaj care au expirat

- Înlocuiți produsele de machiaj pentru ochi la fiecare 3-4 luni

- Nu împărțiți cu altcineva produsele de machiaj

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel