Usturoi: beneficii fabuloase asupra sănătății, dovedite științific

Adisa Codruț |
Data publicării:
Usturoi Photo by Nick Collins from Pexels
Usturoi Photo by Nick Collins from Pexels

Știința a confirmat recent multe dintre efectele benefice ale usturoiului asupra sănătății.

Usturoiul, o plantă din familia cepei, crește în multe părți ale lumii și este un ingredient popular în gătit datorită mirosului său puternic și gustului delicios. De-a lungul timpului, principala utilizare a usturoiului a fost pentru proprietățile sale de sănătate și medicinale. Folosirea acestuia ca leac a fost consemnată de egipteni, babilonieni, greci, romani și chinezi. Oamenii de știință știu acum că cele mai multe dintre beneficiile sale pentru sănătate sunt cauzate de compușii de sulf formați atunci când un cățel de usturoi este tocat, zdrobit sau mestecat.

Beneficii ale consumului de usturoi, dovedite științific:

Usturoiul poate combate bolile, inclusiv răceala obișnuită - se știe că suplimentele de usturoi stimulează funcția sistemului imunitar. Un studiu amplu, de 12 săptămâni, a constatat că un supliment zilnic de usturoi a redus numărul de răceli cu 63% comparativ cu un placebo.

Compușii activi din usturoi pot reduce tensiunea arterială - studiile susțin că suplimentele de usturoi au un impact semnificativ asupra reducerii tensiunii arteriale la persoanele cu hipertensiune arterială. Dozele mari de usturoi par să îmbunătățească tensiunea arterială pentru cei cu hipertensiune arterială cunoscută). În unele cazuri, suplimentele pot fi la fel de eficiente ca medicamentele obișnuite.

Usturoiul îmbunătățește nivelul de colesterol, ceea ce poate reduce riscul de boli de inimă - usturoiul poate scădea colesterolul total și LDL. Suplimentele de usturoi par să reducă colesterolul total și LDL, în special la cei care au colesterolul ridicat. Colesterolul HDL și trigliceridele nu par să fie afectate.

Usturoiul conține antioxidanți care pot ajuta la prevenirea bolii Alzheimer și a demenței - efectele combinate asupra reducerii colesterolului și tensiunii arteriale, precum și proprietățile antioxidante, pot reduce riscul de boli comune ale creierului, cum ar fi boala Alzheimer și demența. Usturoiul conține antioxidanți care protejează împotriva deteriorării celulare și a îmbătrânirii.

Consumul de usturoi poate ajuta la detoxifierea metalelor grele din organism - la doze mari, s-a dovedit că compușii de sulf din usturoi protejează împotriva leziunilor organelor cauzate de toxicitatea metalelor grele. Un studiu de patru săptămâni efectuat pe angajații unei fabrici de baterii auto (expunerea excesivă la plumb) a constatat că usturoiul a redus nivelul de plumb din sânge cu 19%. S-a demonstrat că usturoiul reduce semnificativ toxicitatea plumbului și simptomele asociate într-un studiu.

Usturoiul poate îmbunătăți sănătatea oaselor - studiile la rozătoare au arătat că poate minimiza pierderea osoasă prin creșterea estrogenului la femele. Un studiu la femeile aflate la menopauză a constatat că o doză zilnică de extract de usturoi uscat (egale cu 2 grame de usturoi crud) a scăzut semnificativ un marker al deficienței de estrogen. Acest lucru sugerează că acest supliment poate avea efecte benefice asupra sănătății oaselor la femei. Alimente precum usturoiul și ceapa pot avea, de asemenea, efecte benefice asupra osteoartritei, arată healthline.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel