Vaccin AstraZeneca. Dr Valeriu Gheorghiță: săptămâna aceasta vom lua decizia potrivită

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Vaccinare
Vaccinare

În această săptămână se va decide cui va fi administrat vaccinul împotriva COVID, creat de Oxford și compania Astrazeneca, a afirmat medicul Valeriu Gheorghiță.

Medicul Valeriu Gheorghiță a declarat marți, 2 februarie, într-o conferință de presă, că săptămâna aceasta se va lua o decizie în privința administrării vaccinului AstraZeneca în România. Acesta vaccin a primit verde pe 29 ianuarie de la Agenția Europeană a Medicamentului. Este al treilea vaccin împotriva COVID autorizat de EMA și ”care urmează să intre în portofoliul fiecărui stat membru pentru a fi utilizat în campania de vaccinare”.

”Recomandarea pentru utilizarea acestui tip de vaccin conform rezumatului caracteristicilor produsului este după vârsta de 18 ani. După cum știm, datele de eficacitate sunt în jur de circa 60% și se poate administra persoanelor peste 18 ani în două doze la un interval cuprins între 4 și 12 săptămâni. În studiile clinice desfășurate și care au stat la baza autorizării acestui tip de vaccin, majoritatea datelor sunt disponibile pentru grup de vârstă până la 55 de ani. Ca atare, rămâne să luăm în cursul acestei săptămâni o decizie după ce vom primi un punct de vedere de la comisiile de specialitate din Ministerul Sănătății și de la Agenția Națională a Medicamentului - care va fi intervalul de vârstă pentru care vom folosi vaccinul de la AstraZeneca în România ținând cont de datele care se regăsesc în momentul de față în rezumatul caracteristicilor produsului.

După cum știm, celelalte țări europene, din ce am regăsit în spațiul public, - Italia a limitat grupa de vârstă până la 55 de ani și alte țări precum Germania, Austria - până la 65 de ani.

Am cerut un punct de vedere oficial inclusiv de la compania AstraZeneca. Chiar în cursul acestei zile am avut o întâlnire cu reprezentanții companiei AstraZeneca, inclusiv de la nivel european, în care ni s-au prezentat datele de eficacitate. Toate datele care reies din studiile clinice așa încât în cursul acestei săptămâni să fim în măsură să luăm decizia potrivită pentru administrarea acestui tip de vaccin pe teritoriul României”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel