Vaccin gripal - Influvac. Reacții adverse și contraindicații. Risc de convulsii febrile

Florentina Constantin |
Data actualizării: | Data publicării:

Se recomandă în profilaxia gripei, în special la persoanele cu risc crescut de complicaţii asociate gripei. Influvac este indicat la adulţi şi copii cu vârsta peste 6 luni, potrivit anm.ro. La utilizarea Influvac trebuie avute în vedere ghidurile terapeutice în vigoare.

Doze şi administrare

Doze Adulţi: 0,5 ml.

Copii şi adolescenţi

Copii începând cu 36 de luni: 0,5 ml. Copii cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 35 luni: datele clinice sunt limitate. Se pot administra doze de 0,25 ml sau de 0,5 ml. Copiilor care nu au mai fost vaccinaţi anterior, trebuie să li se administeze o a doua doză la un interval de timp de cel puţin 4 săptămâni.

Copii cu vârsta mai mică de 6 luni: siguranţa şi eficacitatea Influvac la copii cu vârsta mai mică de 6 luni nu au fost stabilite. Nu sunt disponibile date.

Mod de administrare

Vaccinul se va administra intramuscular sau subcutanat profund. 

Contraindicaţii

Hipersensibilitate la substanţele active sau la oricare dintre componentele care pot fi prezente sub formă de urme, cum sunt: ouă (ovalbumină, proteine de găină), formaldehidă, bromură de cetiltrimetilamoniu, polisorbat 80 sau gentamicină.

Imunizarea trebuie amânată la pacienţii cu afecţiuni febrile sau infecţii acute.

Reacţii adverse

Reacții adverse observate în studiile clinice

Siguranţa utilizării vaccinului gripal trivalent inactivat este evaluată în studii deschise, necontrolate, realizate în fiecare an conform cerinţei de actualizare, studii care includ cel puţin 50 de adulţi cu vârsta cuprinsă între 18 şi 60 ani şi cel puţin 50 de vârstnici cu vârsta de 61 de ani sau peste. Evaluarea siguranţei este realizată în primele 3 zile după vaccinare.

Printre reacții se numără cefalee, transpiraţii, mialgii, artralgii, febră, stare generală de rău, frisoane, oboseală. Reacţii locale: eritem, edem, durere, echimoză, induraţie.

Reacții adverse observate din datele de supraveghere după punerea pe piață

Tulburări hematologice şi limfatice: Trombocitopenie tranzitorie, limfadenopatie tranzitorie.

Tulburări ale sistemului imunitar: Reacţii alergice, care în cazuri rare determină şoc, angioedem.

Tulburări ale sistemului nervos: Nevralgii, parestezii, convulsii febrile, tulburări neurologice cum sunt: encefalomielite, nevrite şi sindrom Guillain-Barré.

Tulburări vasculare: Vasculite asociate în cazuri foarte rare cu afectare renală tranzitorie.

Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat: Reacţii cutanate generalizate încluzând prurit, urticarie, sau erupţii cutanate tranzitorii nespecifice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel