Vaccin meningococic tetravalent nou aprobat în România

Dana Lascu |
Data publicării:
Vaccinuri
Vaccinuri

Un vaccin meningococic tetravalent nou a fost aprobat în România și în curând va fi pe piață. Vaccinul nu va fi făcut gratuit prin Planul Național de Imunizare, dar protejează împotriva unor boli care te pot lăsa cu handicap sau te pot ucide. 

Un vaccin meningococic tetravalent nou a fost aprobat în România și va putea fi în curând cumpărat din farmacii, a anunțat președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, dr. Sandra Adalgiza Alexiu. 

S-a lansat la București primul vaccin meningococic tetravalent (serogrupuri A, C, W, Y) în România. Imediat ce prețul va fi oficializat (cca 200 lei), el va fi disponibil în farmacii. Este deja în depozite", a anunțat medicul, în urmă cu câteva ore, pe pagina sa de Facebook. 

O boală feroce care ucide rapid

Pediatrul a explicat și că „meningita meningocicică este o boală feroce, dacă scapi cu viață poți rămâne cu sechele grave, amputații. Dacă sunteți curioși, veți găsi online asociații ale supraviețuitorilor, campanii despre boală, sportivi cu amputații la Jocurile Paralimpice. Ceasul marchează această boala și de aceea a fost prezent vizual și auditiv obsedant la lansare. O boală perfidă care debutează ca o răceala ușoară cu câteva erupții ușoare și care în 24 de ore omoară, acum va deveni - sperăm – istorie".

În România au fost câteva cazuri celebre care arată cât de gravă și de periculoasă este boala, amintește medicul.

Acum câțiva ani murea nepoata singurului astronaut român, Dumitru Prunariu, de meningită cu meningococ C. Acum un an, un adolescent murea de meningită meningococică în Brașov, după un majorat. Ca ei, cam zece cazuri pe an în România. Nu pot posta fotografii, Facebook nu le-ar permite. Dar dacă aveți curiozitatea să vedeți cum poate arăta un sugar cu necroze cutanate în meningococemie" căutați pe internet, sugerează dr. Sandra Alexiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel