Vaccinarea cu serul AstraZeneca, în România. PRECIZĂRI de ultimă oră

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:

Autoritățile române au anunțat joi seara, că vor fi puse în carantină mai multe doze de vaccin de la AstraZeneca pentru a elimina orice urmă de suspiciune. Premierul Florin Cîțu a declarat că doze din lotul cu probleme reclamate de unele state europene nu au ajuns în România.

Reprezentanții Comitetului Național responsabil cu Vaccinarea împotriva COVID (CNCAV) au anunțat joi seara, 11 martie, că mai multe doze AstraZeneca vor fi ”carantinate”. Decizia vine în contextul în care unele state europene au raportate efecte adverse. Premierul Florin Cîțu preciza că cele 3.000 de doze - care nu fac parte din lotul cu probleme - vor fi puse în ”carantină” pentru a evita orice fel de suspiciune. Tot astăzi, 11 martie, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) recomanda continuarea vaccinării cu serul AstraZeneca. ”Se continuă vaccinarea cu toate celelalte vaccinuri de la compania farmaceutică AstraZeneca din celelalte loturi existente în momentul de față în România”, arată CNCAV.

Precizările CNCAV: 

”Cu privire la lotul ABV 5300 de 1,6 milioane de doze de vaccin distribuite în 17 țări din Uniunea Europeană (Lituania, Estonia, Luxemburg, Letonia, Irlanda, Danemarca, Bulgaria, Austria, Grecia, Suedia,Olanda, Polonia, Spania, Franța, Islanda), pentru care anumite state au luat decizia de a suspenda temporar vaccinarea cu vaccinuri din lotul respectiv și pentru care Agenția Europeană a Medicamentului a demarat o investigație, menționăm că România nu a primit doze din acest lot.

În ceea ce privește lotul ABV 2856 pentru care Italia a decis suspendarea temporară a vaccinării cu vaccinul din lotul menționat, precizăm că România a recepționat prima tranșă de vaccin AZ de 81.600 doze în data de 07.02. ac. Începând cu data de 15.02 a.c., au fost utilizate 77.049 de doze, fiind distribuite în următoarele județe: Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Caraș Severin, Cluj,Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Timiș, Vâlcea și Vaslui. Celelalte 4.257 se regăsesc în Centrele de vaccinare din județele Bacău, Bihor, Botoșani, Dolj, Gorj, Iași, Neamț, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vaslui și 60 de doze la Centrul Regional de Depozitare Craiova.

În cursul acestei seri, a avut loc o ședință la care au participat reprezentanții CNCAV, INSP, MS, ANMDMR. Situația celor două loturi de vaccinuri a fost analizată și s-au decis, în unanimitate, următoarele aspecte:

1. Ca măsură de extremă precauție s-a hotărât carantinarea temporară a dozelor rămase până la finalizarea evaluării Agenției Europene a Medicamentului;

2. Se continuă vaccinarea cu toate celelalte vaccinuri de la compania farmaceutică AstraZeneca din celelalte loturi existente în momentul de față în România;

3. Se înlocuiesc cele 4257 doze neutilizate existente în centrele de vaccinare, astfel încât procesul de imunizare să nu fie afectat. 

Menționăm faptul că această decizie a fost luată ca o măsură de precauție extremă, fără să existe în acest moment în România niciun argument științific care să fi impus această hotărâre. Reiterăm faptul că decizia de carantinare a lotului respectv a fost luată exclusiv pe baza evenimentului raportat în Italia.

Astăzi, 11.03.2021, ca urmarea a analizei preliminare a cazurilor de evenimente tromboembolice raportate în Austria cu privire la lotul ABV 5300, EMA a transmis un comunicat oficial prin care anunță faptul că la acest moment nu există indicii care să ateste o legătură de cauzalitate între vaccin și evenimentele adverse raportate”. 

Poziția Agenției Europene a Medicamentului

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a declarat joi, 11 martie, că recomandă ”continuarea administrării”' serului creat de compania AstraZeneca, după ce câteva state europene au suspendat imunizarea cu acest vaccin.

”În prezent, nu există nicio indicație că vaccinarea a cauzat aceste afecțiuni, care nu sunt enumerate ca efecte secundare ale acestui vaccin. Poziția comitetului de siguranță al EMA PRAC este că beneficiile vaccinului continuă să depășească riscurile sale și vaccinul poate continua să fie administrat în timp ce investigația cazurilor de evenimente tromboembolice este în curs.

PRAC examinează deja toate cazurile de evenimente tromboembolice și alte afecțiuni legate de cheaguri de sânge, raportate după vaccinare cu vaccinul COVID-19 AstraZeneca. Numărul evenimentelor tromboembolice la persoanele vaccinate nu este mai mare decât numărul observat la populația generală.

Începând cu 10 martie 2021, 30 de cazuri de evenimente tromboembolice au fost raportate la aproape 5 milioane de persoane vaccinate cu vaccinul COVID-19 AstraZeneca în Spațiul Economic European. EMA va comunica în continuare pe măsură ce evaluarea progresează”, arată reprezentanții Agenției Europene a Medicamentului într-un comunicat.

Un nou vaccin autorizat

Tot azi, 11 martie, EMA a aprobat punerea pe piață al celui de-al patrulea vaccin, Johnson&Johnson, se arată într-un comunicat oficial postat pe site-ul Agenției.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel