Vaccinul anti-COVID: ce efecte secundare sunt așteptate să apară pe termen scurt

Angela Sabău / 04 dec 2020 / 19:19
Vaccinul produs de Pfizer și BioNTech. Foto: BioNTech
Vaccinul produs de Pfizer și BioNTech. Foto: BioNTech

Vaccinul anti-COVID ar putea avea efecte secundare pe termen scurt, la fel ca toate vaccinurile. Studiile clinice au deja lista acestor efecte secundare.

Președintele Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiță, a vorbit despre efectele secundare posibile ale vaccinului anti-COVID-19, care, spune el, „vor fi monitorizate și raportate așa cum vor fi ele înregistrate”.
El a mai pus că efectele adverse sunt deja cunoscute din studiile clinice. „Sunt studiile clinice generează un profil de siguranță foarte bun, în sensul în care s-au înregistrat reacții adverse obișnuite, care nu necesită o atenție medicală deosebită și sunt cele care sunt înregistrate în orice tip de activitate de vaccinare: reacții adverse locale, cu durere locală, roșeață, tumefacție și reacții adverse generale, cum sunt dureri musculare, dureri articulare, dureri de cap, febră.
Reacțiile adverse au fost raportate de parte dintre persoanele care au fost vaccinate în studiile clinice, însă aș vrea să vă subliniez că și persoanele din lotul Placebo, persoanele care nu au primit vaccin, au raportat mare parte dintre ele acest tip de reacție adversă, care țin, de fapt, de trauma locală la momentul înțepăturii. 
Deci profilul de siguranță pe termen scurt este unul cât se poate de bun și care ne creează premizele unui vaccin care poate să fie folosit în deplină siguranță în rândul populației generale”, a spus el.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy