Vaccinul COVID-19 de la AstraZeneca, ANUNȚUL EMA: Nu există dovezi care să îl lege de apariția cheagurilor de sânge

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:

„Nu există dovezi” care să susțină restricționarea utilizării vaccinului Covid-19 de la AstraZeneca, a decis miercuri Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).

Nu există „nicio dovadă” care să susțină restricționarea utilizării vaccinului Oxford / AstraZenecaCovid-19 la orice populație, a declarat directorul executiv al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), Emer Cooke. 

Comitetul de siguranță al EMA (PRAC) s-a reunit, miercuri, în contextul revizuirii sale în curs a cazurilor foarte rare de cheaguri de sânge neobișnuite asociate cu un număr scăzut de trombocite, la persoanele vaccinate cu vaccinul AstraZeneca COVID-19 (numit acum Vaxzevria) .

EMA a reiterat faptul că beneficiile vaccinului depășesc riscurile, dar a avertizat că oamenii ar trebui să fie conștienți de „posibilitatea foarte rară” de apariție a cheagurilor de sânge rare și trebuie să solicite asistență medicală imediată în caz de simptome.

„În prezent, analiza nu a identificat factori de risc specifici, cum ar fi vârsta, sexul sau istoricul medical anterior al tulburărilor de coagulare, pentru aceste evenimente foarte rare. O legătură cauzală cu vaccinul nu este dovedită, dar este posibilă și analiza continuă. (...) 

Persoanele vaccinate trebuie să fie conștiente de posibilitatea distantă a apariției acestor tipuri foarte rare de cheaguri de sânge. Dacă prezintă simptome care sugerează probleme de coagulare, așa cum sunt descrise în informațiile despre produs, ar trebui să solicite asistență medicală imediată și să informeze profesioniștii din domeniul sănătății cu privire la vaccinarea lor recentă”, arată Agenția Europeană pentru Medicamente, într-un comunicat

EMA continuă să colaboreze cu autoritățile naționale din statele membre ale UE pentru a se asigura că sunt raportate cazuri suspecte de cheaguri de sânge neobișnuite; aceste cazuri sunt analizate în evaluarea continuă a PRAC. 

Pe baza tuturor datelor disponibile în prezent, se preconizează că PRAC va emite o recomandare actualizată pentru vaccinul AstraZeneca în timpul ședinței sale plenare din aprilie (6-9 aprilie 2021).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel