Vaccinul COVID-19 rusesc Sputnik V, eficiență de 91,6% în faza III a studiului clinic. The Lancet

Dana Lascu |
Data publicării:
Vaccinul rusesc Sputnik contra COVID-19. Foto: sputnikvaccine.com
Vaccinul rusesc Sputnik contra COVID-19. Foto: sputnikvaccine.com

Vaccinul rusesc Sputnik V a prezentat o eficiență de 91,6% în prevenirea îmbolnăvirilor cu COVID-19, potrivit datelor medicale furnizate de faza III a studiului clinic, care au fost analizate de mai mulți oameni de știință și publicate în jurnalul medical The Lancet.

Rezultatele din faza a III a studiului clinic pentru Vaccinul COVID-19 rusesc Sputnik V, centralizate de Institutul Gamaleya de la Moscova, care a dezvoltat și a testat vaccinul, sunt în concordanță cu datele de eficacitate raportate în faze anterioare ale studiului clinic, demarate în luna septembrie la Moscova.

„Dezvoltarea vaccinului Sputnik V a fost criticată pentru graba sa nepotrivită, pentru tăierea curbelor și pentru absența transparenței", au declarat profesorul Ian Jones de la Universitatea Reading și profesoara Polly Roy de la London School of Hygiene & Tropical Medicine într-un comentariu publicat în tot în jurnalul medical The Lancet.

„Însă rezultatul raportat aici este clar și principiul științific al vaccinului a fost demonstrat. (...) Un alt vaccin poate de acum să se alăture luptei pentru a reduce incidența COVID-19", au adăugat ei.

Rezultatele studiului clinic de fază III (link direct studiu) au avut la bază datele medicale obținute de la 19.866 de voluntari, dintre care un sfert au primit placebo.

De la începutul studiului clinic la Moscova, au fost înregistrate 16 cazuri simptomatice de COVID-19 în rândul persoanelor care au primit vaccinul și alte 62 în grupul care a primit placebo.

Aceste cifre arată că vaccinul Sputnik V, administrat în două doze la un interval de 21 de zile și care se bazează pe două adenovirusuri folosite ca vectori, are o eficiență de 91,6% în prevenirea cazurilor simptomatice de COVID-19.

Aprobat în Rusia din august

Rusia a aprobat acest vaccin în august, înainte ca studiul pe scară largă să înceapă, și a anunțat că era prima țară din lume care a autorizat un vaccin anti-COVID-19. Vaccinul a fost denumit Sputnik V, în semn de omagiu adus primului satelit artificial al omenirii, lansat de fosta Uniune Sovietică.

Un număr mic de angajați din sectorul medical aflați în prima linie a luptei împotriva pandemiei au început să primească vaccinul la scurt timp după aceea, iar o administrare pe scară largă a vaccinului a început în decembrie, deși accesul a fost limitat la anumite categorii profesionale specifice, precum profesorii, angajații din sectorul medical și jurnaliștii.

În ianuarie, vaccinul Sputnik V a fost oferit tuturor cetățenilor ruși.

Numărul persoanelor vaccinate în Rusia a rămas însă destul de mic până acum. Autoritățile au vorbit despre anumite probleme cauzate de creșterea capacității de producție, în timp ce sondajele de opinie au arătat o cerere mică în rândul cetățenilor ruși față de vaccin.

Eficiența pentru persoanele vârstnice

Au existat 2.144 de voluntari cu vârste de peste 60 de ani în faza III a studiului clinic, iar vaccinul Sputnik V a prezentat o eficiență de 91,8% atunci când a fost testat pe acest subgrup de vârstnici. Totodată, nu au existat efecte secundare grave care ar fi putut să fie asociate vaccinului Sputnik V, se arată în articolul publicat în The Lancet.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că vaccinul are o eficiență de 100% în prevenirea formelor moderate sau severe de COVID-19, întrucât niciun caz de acest fel nu a fost depistat în rândul grupului de 78 de participanți care erau infectați și simptomatici la 21 de zile după administrarea primei doze.

Patru decese s-au produs în rândul participanților la studiu, dar niciunul nu a fost considerat asociat vaccinării, potrivit The Lancet.

„Eficacitatea arată bine, inclusiv la cei de peste 60 de ani”, a declarat Danny Altmann, profesor de imunologie la Imperial College London. „Este bine să avem încă o armă în arsenalul global”, a adăugat el, conform Reuters.

Autorii studiului au notat că, întrucât cazurile de COVID-19 au fost detectate doar atunci când participanții au raportat simptome, va fi nevoie de studii suplimentare pentru a stabili eficiența vaccinului Sputnik V în ceea ce privește cazurile asimptomatice și transmiterea virală.

Aprobat deja în 15 țări

Sputnik V a fost aprobat în 15 țări, inclusiv în Argentina, Ungaria și Emiratele Arabe Unite, iar acest număr va crește la 25 până la sfârșitul săptămânii viitoare, a dezvăluit Kirill Dmitriev.

RDIF a anunțat că vaccinările cu Sputnik V vor începe în 12 țări, inclusiv în Ungaria, Bolivia și Emiratele Arabe Unite, Venezuela și Iran.

Totuși, tranșe mari cu doze ale acestui vaccin au fost expediate până acum doar în Argentina, care a primit o cantitate suficientă pentru a vaccina 500.000 de persoane, și în Bolivia, care a primit 20.000 de doze.

Producția pentru export va fi coordonată în principal de partenerii din străinătate ai RDIF.

Rusia a demarat și un studiu clinic la scară redusă pentru a testa o versiune cu o singură doză a vaccinului Sputnik V, care ar putea să aibă, potrivit așteptărilor formulate de dezvoltatorii săi, o rată de eficiență cuprinsă între 73% și 85%, notează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel