Vaccinul HPV a învins fake news-ul, în România. Rafila: Părinții au încredere, îl accesează. Percepția s-a schimbat foarte mult

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Vaccinul HPV - Foto: Freepick @vectorjuice
Vaccinul HPV - Foto: Freepick @vectorjuice

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a dat o veste forte bună în ceea ce privește vaccinul HPV. 

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila susține că percepția oamenilor față de vaccinul HPV s-a schimbat destul de mult.

"Percepția publică în ceea ce privește vaccinul HPV s-a schimbat foarte mult. Noi nu am presat în niciun fel. În 2008 știu foarte bine cum s-au întâmplat lucrurile.

Nu a fost nicio campanie de informare pentru public, campanie de pregătire pentru profesioniști și a fost lansată intempestiv, cu două tipuri de vaccin, fără să existe criterii de ce o persoană face un tip de vaccin, iar o altă persoană face un alt tip de vaccin. Erau diferite din punct de vedere al valențelor pe care le ofereau.

E clar că atunci a fost un fake news, dar a fost și o lipsă totală de pregătire a unei campanii care ulterior s-a dovedit a avea și un impact negativ asupra programului național de vaccinare.

Vezi și: Cancerele pentru care există VACCIN. Rafila: Vom avea mai multe în viitorul apropiat

Între timp, România a oferit posibilitatea de a se oferi vaccinarea pe bază de opțiune, a fetelor cu vârsta de până la 14 ani și încet, încet părinții au accesat acest program, încrederea a crescut și este important ca Ministerul Sănătății să le poată oferi într-un timp relativ scurt celor care optează pentru vaccinare produsul necesar, astfel ca oamenii să aibă încredere și din punct de vedere al seriozității cu care abordăm și furnizăm vaccinul împotriva acestei infecții.

Din punctul meu de vedere sunt două soluții pentru continuarea cu succes a acestui program, fie includerea lui în programul național de vaccinare și achiziție centralizată, dar pentru că se adresează unor copii mai mari și poate fi recomandat și la alte vârste, dincolo de 14 ani, inclusiv la femeile aflate la o vârstă fertilă, este bine să găsim și un sistem de compensare pentru acest tip de vaccin încât accesul la vaccin să fie mult mai ușor și oamenii să își poată procura vaccinul compensat în totalitate, dacă discutăm de copii sau parțial dacă discutăm de persoane adulte", a declarat Alexandru Rafila, în exclusivitate pentru DC Medical și DC News, în cadrul dezbaterii "Cancerul poate fi învins prin prevenție, depistare precoce și terapie inovatoare". 

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel