Vaccinul împotriva Covid ar putea afecta mamografia? Ce spun specialiștii

Angela Sabău |
Data publicării:
Mamografie     Foto: Instagram CNN
Mamografie Foto: Instagram CNN

Se pare că dacă ați făcut recent un vaccin anti-Covid, ar trebui să mai așteptați un pic până să faceți mamografia. Iată cum explică specialiștii.

Cel puțin două dintre vaccinurile COVID-19 aprobate pot provoca inflamarea ganglionilor limfatici din axilă (sau din alte părți ale corpului), deoarece îmbogățesc sistemul imunitar pentru a recunoaște și combate virusul.

Este o reacție temporară inofensivă, dar care ar putea provoca o anumită confuzie pe o mamografie.

Umflarea ganglionilor limfatici din axilă sau din alte locuri din apropiere sunt în cazuri rare un semn de cancer. Pentru a evita testele inutile și anxietatea inutilă, experții îi sfătuiesc acum pe radiologi să fie prudenți atunci când interpretează semnificația ganglionilor limfatici umflați observați pe mamografia unei femei, dacă a primit recent vaccinul COVID-19.

Dacă la centrul de imagistică a sânului nu ați fost întrebată despre asta, asigurați-vă că îi informați.

Dacă mamografia dvs. arată că aveți ganglionii limfatici umflați, radiologul poate dori să vă supuneți testelor cu ultrasunete de urmărire sau să vă întoarceți în câteva săptămâni pentru repetarea unei ecografii cu ultrasunete, pentru a vedea dacă umflarea a dispărut. Dacă umflarea persistă, pot fi justificate teste suplimentare.

Pentru a evita problemele, încercați să vă programați mamografia înainte de a primi prima doză sau programați-vă întâlnirea timp de patru până la șase săptămâni după a doua doză. Dar nu săriți nici testul, nici vaccinarea COVID-19.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel