Vaccinurile COVID-19 nu provoacă INFERTILITATE! În schimb, bărbații infectați cu coronavirus au fertilitatea redusă temporar. STUDIU

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Nu există pofte speciale în sarcină, iar gravidele nu trebuie să se îngrașă foarte mult. Altfel, cresc riscurile pentru afecțiuni grave
Nu există pofte speciale în sarcină, iar gravidele nu trebuie să se îngrașă foarte mult. Altfel, cresc riscurile pentru afecțiuni grave

Un nou studiu spulberă un mit vehiculat de antivacciniști, arătând că vaccinarea împotriva COVID-19 – indiferent dacă e vorba de vaccinul Pfizer-BioNTech, Moderna sau Johnson & Johnson - NU aprovoacă infertilitate, ba chiar nu afectează deloc fertilitatea! În schimb, bărbații care se infectează cu coronavirus pot avea o fertilitate redusă pe termen scurt!

Vaccinarea împotriva COVID-19 nu afectează provoacă infertilitate și nu afectează deloc fertilitatea la niciunul dintre parteneri, bărbat sau femeie, arată un nou studiu (link direct studiu) realizat de cercetători de la Școala de Sănătate Publică a Universității din Boston (BUSPH).

Publicat în prestigiosul Jurnal American de Epidemiologie, studiul prospectiv al cuplurilor care încearcă să conceapă nu a găsit nicio asociere între vaccinarea COVID-19 și fertilitate - probabilitatea de concepție per ciclu menstrual - la partenerii de sex feminin sau masculin care au făcut un vaccin de la Pfizer-BioNTech, Moderna sau Johnson & Johnson.

În schimb, descoperirile cercetătorilor din Boston arată faptul că infecția cu COVID-19 în rândul bărbaților poate reduce temporar fertilitatea - un rezultat care ar putea fi evitat prin vaccinare!

„Mulți indivizi aflați la vârsta de reproducere au enunțat preocupările legate de fertilitate ca motiv pentru a rămâne nevaccinați”, spune autorul principal al studiului, dr. Amelia Wesselink, profesor asistent de epidemiologie la BUSPH. 

„Dar studiul nostru arată, pentru prima dată, că vaccinarea împotriva COVID-19 la niciunul dintre parteneri nu are legătură cu fertilitatea, la cuplurile care încearcă să rămână însărcinate prin act sexual. Timpul până la obținerea unei sarcini a fost foarte asemănător ca la cuplurile nevaccinate”, a arătat cercetătorea.

Wesselink și colegii săi au analizat datele sondajului privind vaccinarea și infecția cu COVID-19, precum și fecunditatea, printre participanții de sex feminin și bărbați intitulat Pregnancy Study Online (PRESTO), un studiu în curs de desfășurare, finanțat de Institutul Național american de Sănătate (NIH), care înrolează femeile care încearcă să conceapă și le urmărește, de la preconcepție, până la șase luni după naștere. Participanții la studiu au inclus 2.126 de femei din SUA și Canada care au furnizat informații despre socio-demografie, stilul de viață, factorii medicali și caracteristicile partenerilor lor din decembrie 2020 până în septembrie 2021, iar participanții au fost urmăriți, în studiul PRESTO, până în noiembrie 2021.

Cercetătorii au calculat probabilitatea de concepție pe ciclu menstrual folosind datele auto-raportate ale ultimei perioade menstruale ale participanților, durata tipică a ciclului menstrual și starea sarcinii. Ratele de fertilitate în rândul participantelor de sex feminin care au făcut cel puțin o doză de vaccin au fost aproape identice cu cele ale participantelor de sex feminin nevaccinate. Fecunditatea a fost, de asemenea, similară pentru partenerii de sex masculin care au făcut cel puțin o doză de vaccin COVID-19, comparativ cu participanții de sex masculin nevaccinați. Analizele suplimentare care au luat în considerare numărul de doze de vaccin, marca de vaccin, istoricul de infertilitate, ocupația și regiunea geografică nu au indicat, de asemenea, niciun efect al vaccinării asupra fertilității.

Deși infecția cu COVID-19 nu a fost puternic asociată cu fertilitatea, bărbații care au fost testați pozitiv pentru COVID în decurs de 60 de zile dintr-un anumit ciclu au avut o fertilitate redusă în comparație cu bărbații care nu au fost niciodată testați pozitiv sau cu bărbații care au fost testați pozitiv cu cel puțin 60 de zile înainte. Aceste date susțin cercetările anterioare care au legat infecția cu COVID-19 la bărbați cu o calitate slabă a spermei și alte disfuncții de reproducere.

„Aceste date aduc dovezi liniștitoare că vaccinarea împotriva COVID la niciunul dintre parteneri nu afectează fertilitatea în rândul cuplurilor care încearcă să rămână însărcinate”, spune autorul principal al studiului, dr. Lauren Wise, profesor de epidemiologie la BUSPH. 

„Designul studiului prospectiv, dimensiunea mare a eșantionului și populația de studiu eterogenă din punct de vedere geografic sunt punctele forte ale acestuia, la fel ca și controlul pentru multe variabile, cum ar fi vârsta, statutul socioeconomic, condițiile de sănătate preexistente, ocupația și nivelul de stres”.

Noile date ajută, de asemenea, la atenuarea preocupărilor legate de vaccinurile COVID-19 și de fertilitate, care au apărut din rapoartele anecdotice ale femeilor care au suferit modificări ale ciclului menstrual după vaccinare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel