Vaccinul COVID poate traversa placenta? Răspunsul CNCAV

Adisa Codruț |
Data publicării:
Gravida
Gravida

Reprezentanții CNCAV recomandă gravidelor să se vaccineze împotriva COVID.

Pe pagina de Facebook a Ro Vaccinare, reprezentanții campaniei naționale de imunizare împotriva COVID recomandă gravidelor să se imunizeze împotriva infecției COVID.

”Vaccinul COVID poate traversa placenta?”, întreabă o persoană. Răspunsul celor de la Ro Vaccinare: ”Bebelușii mamelor vaccinate nu au IgM anti-Spike, ceea ce indică faptul că vaccinurile în sine nu traversează placenta. Puteți vedea datele despre acest lucru (1), (2), împreună cu o explicație despre interpretarea studiilor (3) în link-urile de mai jos. Vaccinarea nu este, de asemenea, asociată cu nicio patologie placentară”.

Femeile însărcinate sunt mai susceptibile să aibă nevoie de Terapie Intensivă decât cele care nu sunt gravide, susțin reprezentanții CNCAV pe rețelele sociale. Aceștia explică detaliat, cu argumente științifice, din mai multe studii, de ce gravidele ar face bine să se vaccineze:

”Sunt însărcinată. Ar trebui să mă vaccinez? Care sunt riscurile dacă fac COVID-19 în timpul sarcinii? Există riscuri asociate cu COVID-19 în special în a doua jumătate a sarcinii. Pacientele însărcinate care fac COVID-19 sunt mai susceptibile de a avea nevoie de terapie intensivă decât persoanele cu COVID-19 care nu sunt însărcinate. Conform acestui articolul (1), care a studiat evoluția persoanelor însărcinate între Martie-Octombrie 2020 ( când nu erau încă circulante variantele de acum, care se dovedesc a fi mai infecțioase (2)), femeile însărcinate cu diagnostic COVID-19 prezintă un risc mai crescut de a complicații severe ale sarcinii: preeclampsie, eclampsie, sindrom HELLP, terapie intensiva, naștere prematură.

Riscul de mortalitate maternă a fost calculat la 1,6%, de 22 de ori mai mare, în grupul de femei însărcinate și cu diagnostic COVID-19. În rândul femeilor însărcinate cu COVID-19 asimptomatic, aceste riscuri sunt mai scăzute, mai puțin riscul de preeclampsie care rămâne destul de ridicat. Nașterea prematură și pierderea sarcinii sunt mai frecvente decât în mod normal la pacientele însărcinate care fac COVID-19, iar bebelușii lor sunt mai predispuși să fie internați în unitățile de terapie intensiva neonatală. BMJ oferă un rezumat actualizat periodic al cercetărilor din acest domeniu”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel