Vaccinul COVID poate traversa placenta? Răspunsul CNCAV

Adisa Codruț / 18 aug 2021 / 21:35
Gravida
Gravida

Reprezentanții CNCAV recomandă gravidelor să se vaccineze împotriva COVID.

Pe pagina de Facebook a Ro Vaccinare, reprezentanții campaniei naționale de imunizare împotriva COVID recomandă gravidelor să se imunizeze împotriva infecției COVID.

”Vaccinul COVID poate traversa placenta?”, întreabă o persoană. Răspunsul celor de la Ro Vaccinare: ”Bebelușii mamelor vaccinate nu au IgM anti-Spike, ceea ce indică faptul că vaccinurile în sine nu traversează placenta. Puteți vedea datele despre acest lucru (1), (2), împreună cu o explicație despre interpretarea studiilor (3) în link-urile de mai jos. Vaccinarea nu este, de asemenea, asociată cu nicio patologie placentară”.

Femeile însărcinate sunt mai susceptibile să aibă nevoie de Terapie Intensivă decât cele care nu sunt gravide, susțin reprezentanții CNCAV pe rețelele sociale. Aceștia explică detaliat, cu argumente științifice, din mai multe studii, de ce gravidele ar face bine să se vaccineze:

”Sunt însărcinată. Ar trebui să mă vaccinez? Care sunt riscurile dacă fac COVID-19 în timpul sarcinii? Există riscuri asociate cu COVID-19 în special în a doua jumătate a sarcinii. Pacientele însărcinate care fac COVID-19 sunt mai susceptibile de a avea nevoie de terapie intensivă decât persoanele cu COVID-19 care nu sunt însărcinate. Conform acestui articolul (1), care a studiat evoluția persoanelor însărcinate între Martie-Octombrie 2020 ( când nu erau încă circulante variantele de acum, care se dovedesc a fi mai infecțioase (2)), femeile însărcinate cu diagnostic COVID-19 prezintă un risc mai crescut de a complicații severe ale sarcinii: preeclampsie, eclampsie, sindrom HELLP, terapie intensiva, naștere prematură.

Riscul de mortalitate maternă a fost calculat la 1,6%, de 22 de ori mai mare, în grupul de femei însărcinate și cu diagnostic COVID-19. În rândul femeilor însărcinate cu COVID-19 asimptomatic, aceste riscuri sunt mai scăzute, mai puțin riscul de preeclampsie care rămâne destul de ridicat. Nașterea prematură și pierderea sarcinii sunt mai frecvente decât în mod normal la pacientele însărcinate care fac COVID-19, iar bebelușii lor sunt mai predispuși să fie internați în unitățile de terapie intensiva neonatală. BMJ oferă un rezumat actualizat periodic al cercetărilor din acest domeniu”.

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy