Valeriu Gheorghiță: nu există legătură între vaccinare și decesul bărbatului din Gorj

DCMedical Team |
Data publicării:
Dr Valeriu Gheorghiță coordonează campania națională de vaccinare împotriva COVID  FOTO: Facebook
Dr Valeriu Gheorghiță coordonează campania națională de vaccinare împotriva COVID FOTO: Facebook

Coordonatorul Comitetului Național de Coordonare a Activității de Vaccinare (CNCAV), Valeriu Gheorghiță, spune că în nu există legătură între vaccinare și decesul bărbatului din Gorj, care a murit. Bărbatul a primit ser din lotul retras din cauza reacțiilor adverse.

Lotul ABV 2856 al vaccinului produs de AstraZeneca a fost retras în Italia, după ce s-au raportat reacții adverse de natură trombotică. Din același lot a fost imunizat și bărbatul din Gorj, care a murit a doua zi după vaccinare. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, spune că nu există nicio legătură între vaccinare și decesul bărbatului.

„A fost comunicat în detaliu cu ce s-a întâmplat în cazul persoanei din Gorj. Era vorba despre o persoană, care deși nu era în evidență cu boli cronice, în urma raportului a necropsiei a reieșit că avea, de fapt, antecedente de infarct miocardic, de fapt sechele. Vreau să aduc aminte că mortalitatea este pe primul loc (pentru infarct – n.r.). În acest moment nu există o informație care să ateste legătura dintre vaccinare și apariția acestor evenimente”, a spus Gheorghiță.

Coordonatorul CVCAV precizează că s-a făcut o analiză în cazul a peste 10 milioane de persoane vaccinate și s-a constatat că numărul acestor evenimente trombotice sunt fără nicio legătura cu vaccinarea, raportul urmând să fie înaintat către Agenția Europeană a Medicamentului și, probabil chiar vineri, EMA ca avea o nouă ședință în care să prezinte concluziile.

Valeriu Gheorghiță a mai spus că decizia de punere în carantină a dozelor nefolosite din lotul ABV 2856 a fost una „de maximă precauție”.

„(Decizia – n.r.) a fost declanșată în urma semnalelor din Italia, fără să existe un fundament științific în acest moment. Am decis că este cel mai prudent până la clarificarea acestor concluzii, să nu existe nici cea mai mica suspiciune sau temere în spațiul public și în rândul populației care dorește să se vaccineze vizavi de acest tip de lot. Din punct de vedere științific și medical nu avem un fundamente la acest moment”, a mai spus Valeriu Gheorghiță, citează Antena 3.

Gheorghiță a mai spus că s-au analizat peste 10 milioane de persoane vaccinate și nu au apărut evenimente trombotice mai puțin obișnuite.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel