Valeriu Gheorghiță: Varianta Delta a SARS-CoV-2 are toate caracteristicile să devină tulpina dominantă

Col. dr. Valeriu Gheorghiță
Col. dr. Valeriu Gheorghiță

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a declarat, marţi, 15 iunie, că, în perioada următoare, autorităţile vor pune în aplicare, începând de săptămâna viitoare, un plan de acţiune pentru dezvoltarea conceptului 'Oraşul vaccinează satul', care vizează prezenţa de echipe de vaccinare în cele 2.862 de comune până la finalul lunii iulie.

El a explicat că este important ca, până la finele lunii iulie, să fie asigurată trecerea prin fiecare localitate, pentru că "perspectiva unui nou val de îmbolnăviri, în special, în sezonul rece, în toamnă este cât se poate de clară și foarte probabil că varianta Delta a tulpinii virale SARS-CoV-2 are toate caracteristicile să devină variantă dominantă".

Plan de acţiune

 

"Este nevoie de o mai bună coordonare a resurselor, atât resursele umane, cât şi resursele materiale, prin acţiuni integrate care să combine partea de informare a populaţiei şi procesul de vaccinare propriu-zis. Ca atare, sunt 2.862 de comune şi în perioada lunii următoare ne dorim să existe echipe de vaccinare care să asigure procesul de vaccinare în fiecare localitate în parte. Aşa încât, vom derula o serie de activităţi în această săptămână, încât vom face un plan de acţiune care va fi comunicat către fiecare judeţ cu un desfăşurător, aşa încât să existe zilnic echipe mobile în localităţi", a subliniat Valeriu Gheorghiţă într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Medicul militar a adăugat că sunt judeţe cu o rată bună de parcurgere a localităţilor cu ajutorul echipelor mobile de vaccinare.

"Sunt judeţe care au ajuns la 70%-80% dintre localităţi cu echipe şi sunt alte judeţe care au 10%-15%. Tocmai de aceea este momentul să organizăm mult mai bine această activitate şi tot planul de acţiune va fi publicat inclusiv pe platforma vaccinare-covid.gov.ro şi va fi comunicat în mod oficial autorităţilor locale tocmai pentru a şti care este acest calendar al activităţilor", a mai declarat Gheorghiţă.

Citește și Adrian Gheorghe (CNAS): Pentru cazurile COVID avem în lucru o nouă formulă de tarif pe caz. Cum vor fi plătite spitalele

Potrivit acestuia, informaţiile despre vaccinare trebuie să ajungă mai repede la oameni cu ajutorul autorităţilor locale, al ONG-urilor şi al asociaţiilor internaţionale.

"Vom avea o situaţie centralizată la nivelul fiecărui judeţ. Noi transmitem mâine dimineaţă către fiecare Direcţie de Sănătate Publică şi prefectură localităţile. Ele vor fi arondate centrelor de vaccinare fixe şi fiecare centru de vaccinare fix va avea ca obiectiv asigurarea de echipe mobile în fiecare localitate care va fi arondată fiecărui centru", a arătat Gheorghiţă.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel