Valvulopatie: primele semne de alarmă și metode de tratament. Moldovan: Boala asta trebuie recunoscută că există! Pacienții sfârșesc la insuficiența cardiacă

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Valvulopatie - Foto: Freepick
Valvulopatie - Foto: Freepick

Care sunt semnele de alarmă ale valvulopatiei și care sunt metodele de tratament pentru valvulopatii.

Boala valvulară a inimii este atunci când orice valvă a inimii este afectată sau bolnavă. Există mai multe cauze ale bolii valvulare.

Inima normală are patru camere (atriile drepte și stângi și ventriculii drept și stâng) și patru valve:

1. Valva mitrală, denumită și valvă bicuspidă, permite sângelui să circule din atriul stâng spre ventriculul stâng.

2. Valva tricuspidă permite circulația sângelui dinspre atriul drept spre ventriculul drept.

3. Valva aortică permite circulația sângelui dinspre ventriculul stâng spre aortă.

4. Valva pulmonară permite circulația sângelui de la ventriculul drept la artera pulmonară.

Foițele sănătoase ale valvelor inimii sunt capabile să deschidă și să închidă complet valva în timpul bătăilor inimii, dar este posibil ca valvulele bolnave să nu se deschidă și să se închidă complet. Orice valvă din inimă poate deveni bolnavă, dar valva aortică este cel mai frecvent afectată.

Ei bine, valvulopatiile se referă la bolile valvei aortice, mitrală, tricuspidă, pulmonară, atunci când acestea nu se mai închid sau nu se mai deschid complet, producându-se insuficiența valvulară, care afectează funcția inimii și are repercusiuni asupra întregului organism.

În ceea ce privește semnalalele de alarmă ale valvulopatiei, medicul chirurg cardiolog Horațiu Moldovan ne-a explicat că, pentru început: "boala aceasta trebuie recunoscută că există, pacienții trebuie să intre în contact cu mediul medical, să fie depistat de medic de famile, medic de medicină internă, medic cardiolog, până la a se pune problema corecției valvulopatiei într-o modalitate chirurgicală sau intervențională". 

În cazul pacienților cu boli cardiace valvulare, simptomele apar în mod normal lent și progresiv, astfel încât o persoană poate să nu aibă niciun simptom timp de ani de zile. Uneori, apariția unei alte boli, cum ar fi o afecțiune infecțioasă sau o aritmie rapidă, provoacă prima decompensare.

Persoană care se ține cu mâinile de gât, transpiră, este palidă, nu poate respira, are senzația că îi lipsește aerul, se sufocă sau are dificultăți de respirație

- Dificultăți de respirație (dispnee)

- Umflături și dureri la nivelul picioarelor

- Leșin

- Palpitații cardiace, aritmie.

Semnele implică modificări ale organismului care sunt secundare bolii și care, dacă sunt prezente, ajută la stabilirea unui diagnostic care este confirmat în cele din urmă prin teste de diagnosticare.

- Murmurul cardiac, sunetul produs de turbulența sângelui în timp ce trece printr-o valvă bolnavă, care fie nu se deschide corespunzător (ceea ce numim stenoză valvulară), fie nu se închide suficient (insuficiență valvulară sau regurgitare). Acesta este detectat cu ajutorul unui stetoscop.

- Palpitații

- Ficat mărit. Uneori, mărirea ficatului poate fi determinată prin pipăirea abdomenului.

Care sunt cauzele valvulopatiei

 

Boala valvulară a inimii poate fi congenitală sau dobândită. Boala valvulară cardiacă dobândită poate fi cauzată de mai mulți factori. Până acum câțiva ani, majoritatea bolilor cardiace valvulare erau secundare febrei reumatice. În prezent, în țările dezvoltate, principala cauză a bolii cardiace valvulare este degenerarea valvelor.

Degenerarea valvulară este legată în special de vârstă și poate fi de două tipuri:

- Calcificare degenerativă valvulară, care presupune îngroșarea cuspidelor valvei aortice sau mitrale.

- Degenerare mixomatoasă, care afectează în special valva mitrală.

Nu în ultimul rând, dr. Horațiu Moldovan, medic primar Chirurgie cardiovasculară, cu competențe în chirurgia cardiacă minimal invazivă, vasculară și endovasculară, chirurgie cardiacă pediatrică și transplant cardiac, la Spitalul Clinic SANADOR, ne-a vorbit despre modalitățile de tratament ale acestei boli.

"Tratamentul medical cu pastile, tratamentul cardiotonic, tratamentul diuretic, tratamentul adjuvant, fără doar și poate prelungește, dar uneori, o parte dintre ei ajung într-o fază greu-reductibilă în care soluția e transplantul cardiac", a explicat el, pentru DC Medical.

"Pacienții care au boli valvulare, pacienții valvulopați, sfârșesc prin evoluția lor prelungă în insuficiență cardiacă și pot fi ajutați de transplant", a conchis medicul Horațiu Moldovan.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel