Variola maimuței, încă două cazuri confirmate în România. S-a ajuns la 36

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
variola maimutei. FOTO: Freepik @andranik.h90
variola maimutei. FOTO: Freepik @andranik.h90

Alte două cazuri de infectare cu variola maimuței au fost confirmate în România.

Două noi cazuri de infectare cu variola maimuței au fost confirmate în România.

”Este vorba despre doi bărbați cu vârste de 21 și 35 de ani, din București. Starea lor de sănătate este bună și se află în izolare. Până în prezent, în România au fost diagnosticați cu variola maimuței 36 de pacienți”, au transmis reprezentanții Ministerului Sănătății.

OMS, avertisment despre vaccinul împotriva variolei maimuţei: NU este un medicament miraculos

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat că vaccinul împotriva variolei maimuţei nu este un panaceu pentru sănătatea publică, după ce au fost raportate cazuri de îmbolnăvire post-vaccinală. 

"Ştiam de la început că acest vaccin nu va fi un glonţ de argint şi că nu se va ridica la nivelul tuturor aşteptărilor care sunt plasate asupra sa", a declarat Rosamund Lewis, expertul OMS în variola maimuţei, potrivit Agerpres.

Expertul OMS a precizat că încă nu sunt disponibile studii randomizate controlate cu privire la acest vaccin şi a precizat că au existat raportări care sugerau că vaccinul nu este 100% eficient - fie după expunerea la virus, fie ca măsură preventivă.

Studii pentru determinarea eficacității

În studiile randomizate controlate, participanţii sunt împărţiţi în două grupe şi trataţi diferit. Spre exemplu, participanţii dintr-un grup primesc vaccinul, iar ceilalţi primesc un placebo fără substanţă activă. Conform lui Lewis, persoanele vaccinate trebuie să aştepte cel puţin două săptămâni după cea de-a doua doză pentru ca vaccinul să îşi facă pe deplin efectul.

Peste 90% din cazurile de variola maimuţei au fost raportate în cazul unor bărbaţi homosexuali care întreţin relaţii sexuale frecvente cu parteneri diferiţi. Reprezentanta OMS le-a solicitat bărbaţilor din această categorie să-şi reducă numărul de parteneri sexuali şi să evite sexul în grup.

Până miercuri, OMS a primit raporturi cu privire la peste 35.000 de cazuri de variola maimuţei din 92 de ţări. Doisprezece bolnavi au murit. În cursul unei singure săptămâni s-au înregistrat 7.500 de cazuri, cu 20% mai multe decât în săptămâna anterioară, mai arată Agerpres. 

Care e diferența dintre variola maimuței, varicelă și variolă și unde apar petele. Cele două SEMNE la care să fii atent

Dr. Sandra Alexiu, președintele AMFBI, a publicat diferențele dintre variola maimuței, varicelă și variolă. Cele trei boli au simptome complet diferite și de manifestă diferit. 

De exemplu, dintre cele trei, variola maimuței este singura în care duce la umflarea ganglionilor limfatici.

Variola Maimuței

Febra: 1 - 5 zile înainte de erupția cutanată

Apariția erupției cutanate: De cele mai multe ori începe de pe față, apoi se răspândește în alte zone, inclusiv în palme și tălpi. Ulterior se formează o crustă și cade. 

Ganglioni limfatici umflați: DA

Timp înainte de apariția simptomelor: 5 - 21 zile

Durata bolii: 2 - 4 săptămâni.

Mortalitate: 1 - 10% din cazuri, dar depinde de tulpină.

Care sunt simptomele variolei maimuței, citește AICI

Varicela

Febra: 1 - 2 zile înainte de erupția cutanată

Apariția erupției cutanate: Erupția cutanată iritabilă, asemănătoare unor vezicule - mai întâi pe piept, spate și față, apoi se răspândește pe tot corpul. Absentă pe palme și tălpi.

Ganglioni limfatici umflați: NU

Timp înainte de apariția simptomelor: 10 - 21 zile

Durata bolii: 4 - 7 zile

Mortalitate: cazuri rare.

Variola

Febra: 2 - 4 zile înainte de erupția cutanată

Apariția erupției cutanate: Începe cu mici pete pe limbă sau gură. Apoi apare pe față și se răspândește pe brațe sau picioare și apoi pe palme sau tălpi. Ulterior se formează o crustă și cad.

Ganglioni limfatici umflați: NU.

Timp înainte de apariția simptomelor: 7 - 19 zile

Durata bolii: până la 5 săptămâni.

Mortalitate: Până la 30% din cazuri, dar deprinde de tulpină. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Vaccinul împotriva variolei maimuței, avizat de EMA. Cum se va administra

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel