Varza murată, aliatul neașteptat al intestinului. Cum protejează fermentația împotriva inflamației

Acest aliment curăță intestinul în profunzime și reduce inflamația.
Vezi și: Aspirina în prevenția cardiovasculară. Studiul ASPREE, reevaluat
Un studiu publicat în jurnalul Applied and Environmental Microbiology arată că doar varza fermentată, nu și cea crudă sau saramura, a reușit să protejeze celulele intestinale expuse la proteine inflamatorii. Aceste proteine sunt asociate cu afecțiuni digestive precum boala inflamatorie intestinală.
"Ceva specific se întâmplă în timpul fermentării care generează sau amplifică acești compuși benefici pentru sănătatea intestinului", explică autoarea studiului, Maria Marco, de la UC Davis, potrivit Study Finds.
Puterea probiotică a alimentelor fermentate
Fermentarea verzei implică bacterii lactice prezente în mod natural pe frunzele sale. Acestea transformă zaharurile în acid lactic și alți compuși bioactivi. Aceștia nu doar că dau aroma distinctivă verzei murate, dar contribuie și la protejarea mucoasei intestinale.
Cercetătorii au testat atât varză fermentată în laborator, cât și sortimente comerciale. În unele cazuri, au adăugat și tulpini probiotice specifice, precum Lactiplantibacillus plantarum, pentru a analiza dacă acestea amplifică efectele benefice.
Vezi și: Semnele hipertensiunii pe care le poți observa în ochi. Cum să îți reduci nivelul acesteia
Trei compuși cheie în varza murată
Prin analize metabolomice detaliate, echipa de cercetare a identificat diferențe clare între compoziția verzei crude și celei fermentate. S-au identificat 149 de metaboliți prin cromatografie de gaze și 333 prin cromatografie lichidă.
Printre cei mai importanți s-au remarcat:
- D-phenyl-lactat (D-PLA)
- Indol-3-lactat (ILA)
- Acid gama-aminobutiric (GABA)
Acești compuși au fost prezenți în cantități semnificativ mai mari în varza murată, iar testele au arătat că fiecare are efecte protectoare asupra celulelor intestinale. Totuși, cel mai puternic efect s-a observat atunci când s-a folosit extractul complet de varză murată, semn că sinergia compușilor e esențială.
Vezi și: Combinația de medicamente care previne infarctul
Varza murată, aliatul neașteptat al intestinului. Cum protejează fermentația împotriva inflamației - FOTO: Freepik@nastiklis1992
Beneficiile se regăsesc și în alte legume fermentate
"Nu contează dacă facem varza murată acasă sau o cumpărăm din magazin; ambele tipuri par să protejeze funcția intestinală", subliniază Marco.
Fermentarea scade conținutul de carbohidrați, dar crește concentrația de acizi, lipide, derivați de aminoacizi și compuși fenolici – toate contribuind la un intestin mai rezistent în fața inflamațiilor.
Compușii găsiți în varza murată sunt similari cu cei produși de bacteriile "bune" din intestinul uman. D-PLA și ILA, de exemplu, au fost anterior asociate cu menținerea integrității barierei intestinale.
"Pe lângă consumul de fibre, fructe și legume proaspete, chiar și o porție obișnuită de varză murată, introdusă regulat în dietă, poate ajuta pe termen lung la combaterea inflamației și la întărirea sistemului digestiv", adaugă Marco.
Știința validează tradiția
Deși sunt necesare studii clinice suplimentare pentru a confirma aceste rezultate la scară largă, cercetarea oferă dovezi convingătoare că fermentarea transformă legumele într-o sursă de compuși activi cu efecte protectoare pentru sănătatea intestinală.
"Un pic de varză murată poate avea un impact mare. Ar trebui să ne gândim la aceste alimente fermentate ca parte regulată a dietei noastre – nu doar ca o garnitură", spune Marco.
Este matcha o alternativă mai sănătoasă la cafea? Iată ce trebuie să știți despre matcha
Planta care îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia
Această plantă îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia. O ai deja în casă!
5 plante medicinale care ajută la echilibrarea hormonilor
Băutura delicioasă care poate reduce colesterolul rău datorită proprietăților sale
Ceaiul de ceapă cu miere și lămâie, remediu natural pentru tuse și răceală. Te pune pe picioare în câteva ore
3 plante din grădină care detoxifică ficatul mai bine decât orice supliment
Roșiile și cartofii pot inhiba creșterea celulelor canceroase
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul.
Motivele pentru care să bei ceai de ceapă. Cu ce plantă aromatică se combină
Acest ceai scade hipertensiunea și glicemia. Are efect semnificativ.
Varza murată, aliatul neașteptat al intestinului. Cum protejează fermentația împotriva inflamației
Acest aliment curăță intestinul în profunzime și reduce inflamația.
Anghinarea, superalimentul care poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului. Combate balonarea
Acest superaliment poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului.
Efectele ascunse ale cofeinei. Cât de multă cofeină îți atacă creierul
Leguminoasa banală care are mai multă proteină decât un ou și scade colesterolul fără efort
Această leguminoasă banală are mai multă proteină decât un ou și îți poate scădea colesterolul fără niciun efort.
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Cel mai bun ceai pentru femeile de peste 40 de ani: cum să îți echilibrezi hormonii natural
Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru femeile de peste 40 de ani. Iată cum să-ți echilibrezi hormonii în mod natural.
Ghimbirul, turmericul și scorțișoară pot interfera cu medicamentele
Singura legumă care nu trebuie congelată sau conservată. Își pierde proprietățile
Aceasta este singura legumă care nu trebuie congelată sau conservată pentru că își pierde proprietățile.
6 ingrediente care să nu-ți lipsească din ceai iarna asta. Rețeta pentru un ceai de iarnă perfect
Ceaiul verde, efect asupra cancerului hepatic. Descoperiri cheie dintr-un studiu medical de la Universitatea Hiroshima
Ceaiul care șterge riscul de cancer hepatic. Curăță ficatul.
Algele marine, rol în alimentația viitorului. Conținut ridicat de proteine
Planta medicinală care te ajută să slăbești. Arde grăsimile rapid
Această plantă medicinală veche de 2.000 de ani ar putea fi cheia pierderii în greutate. Arde grăsimile rapid și fără efort.
Ginkgo biloba poate accelera recuperarea creierului în primele săptămâni după AVC
De ce să nu mai arunci frunzele portocalelor. 8 beneficii pe care le au
Frunzele de portocale nu sunt doar un adaos parfumat pentru ceaiuri, ci ascund beneficii remarcabile pentru sănătate.