Vertebroplastia, operația minune pentru coloană. Dr. Benția: E un miracol operația asta! E fără anestezie generală. Operația se vede ca pișcătură de țânțar

Giorgi Ichim |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Vertebroplastia - Foto: Freepik @stellar
Vertebroplastia - Foto: Freepik @stellar

Medicul Dan-Răzvan Benția ne-a vorbit despre operația miracol care întărește vertebrele. "La sfârșit, pacientul nu are nicio operație pe spate. Se vede ca pișcătură de țânțar".

Vertebroplastia este o procedură minim invazivă utilizată pentru tratarea fracturilor vertebrale compresive, adesea cauzate de osteoporoză sau de leziuni traumatice. Această intervenție are ca scop consolidarea și stabilizarea vertebrelor afectate prin injectarea unui ciment special direct în osul fracturat. În acest articol, vom explora detaliile procedurii de vertebroplastie, indicațiile, beneficiile și potențialele riscuri asociate.

"Vertebroplastia a fost prima dată făcută în 1984 în Franța. E foarte interesantă și e un subiect de premiul Nobel.

A fost făcută la un pacient cu un hemangiom. Hemangiomul e o tumoră benignă care are lacuri vasculare și se injectează ciment și le sterilizează.

Deci vase anormale în vertebră. Hemangiom avem și pe față.

La ora actuală se poate face, atenție, fără anestezie generală la pacienții gravi și se poate face doar cu anestezie pe mască sau chiar anestezie locală. Injectăm xilină și practic este fără tăietură.

E un miracol operația asta.

Se introduce o canulă, este de mărimea a două, trei ace de seringă și se bagă prin piele și gradual, sub ecran radiologic, operația e eminamente radiologicp, necesită un aparat bun, prin niște elemente, bretele, se ajunge în corpul vertebral.

După care tot sub ecran se injectează acest ciment. Atenție, cimentul nu e ciment de construcție, e este un ciment făcut în sala de operație, cu niște aparate.

Cimentul ăla trebuie băgat la o anumită consistență a lui, de obicei pastă de dinți. Nu trebuie consistență de apă sau de cafea, dar nici tare solidificat. 

Se bagă treptat, gradual și noi vedem sub ecran cum se umple vertebra.

Cifoplastia presupune niște cavități înainte și injectare controlată. Vertebroplastia reprezintă injectarea directă.

Chifoplastia e sora mai evoluată a vertebroplastiei, însă cu costuri mai mari și cu riscul de a face numai pe un nivel sau două.

Pe când vertebroplastia am avut și pe șase nivele.

La sfârșit, pacientul nu are nicio operație pe spate. Se vede ca pișcătură de țânțar tăietura aia de la ac și mă întreabă unde e operația, unde e tăietura.

E un miracol. Și se întărește vertebra.

Vertebroplastia întărește vertebra care rămâne tasată de aceeași înălțime. Chifoplastia are tendința s-o și ridice aproape la valoarea la care era. 

Vertebroplastia injectează ciment și rămâne tasată dar întărită și întărirea asta dispare durerea să știți. E un miracol. 

Pacienții sunt cocoșați de durere și a doua zi nu mai are nimic. Cimentul ăsta imediat ia durerea, chiar dacă vertebra rămâne tasată. 

Cimentul rămâne acolo, nu iese. Cimentul se întărește în vertebră. Nici post-mortem nu iese. Sunt studii că rămâne", a declarat Dr. Dan-Răzvan Benția, medic primar neurochirurgie la Spitalul Clinic SANADOR, pentru DC Medical.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel