Victor Costache: Rezidențiat în spitale județe, militare și private. Rezidenții ALEG unde învață!

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Dr Victor Costache, ministrul Sănătății.
Dr Victor Costache, ministrul Sănătății.

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a anunțat că rezidențiatul se va face în spitalele militare, spitalele județene și spitalele private din țară. Rezidenții aleg unde vor să facă rezidențiatul, în ordinea mediilor, ca și până acum.

După ce mii de abolvenți de facultăți de medicină, medicină dentară și farmacie au luat examenul de rezidențiat în plus față de locurile atribuite inițial, ministru Sănătății, Victor Costache, a anunțat că toți vor intra la pregătire în spitale. Începând cu generația care a dat rezidențiat în 8 decembrie, se deschid programele de pregătire a rezidenților în spitalele militare, cele județene de stat și cele private!

Practic, în plus față de locurile anunțate inițial (4.710 locuri), au luat Rezidențiatul încă 937 de absolvenți la specialitatea medicină generală, 460 la farmacie și aproximativ 1.000 la medicină dentară, a anunțat ministrul Sănătății, Victor Costache, într-o conferință de presă. În total, în anul I de rezidențiat vor intra 7.159 de tineri.

Pregătire în spitale militare, județene și private

„Sunt mii de tineri medici care au luat examenul de rezidențiat și care trebuie integrați în sistemul sanitar în contextul crizei de personal și de resursă umană pe care le avem în România în momntul de față. Astfel, echipa noastră, împreună cu echipa Guvernului, a reușit să găsească o soluție europeană de a lărgi baza de formare pentru acești tineri minunați pe care-i avem. Din 2020, tinerii rezidenți își vor putea efectua stagiile de formare atât în spitalele militare din România, în spitalele județene mari și în spitalele private. știm că unul din primii pași în menținerea tinerilor noștri în țară a fost mărirea salarială, dar nu a fost suficient. Exodul a continuat și este foarte important să ne aplecăm asupra condițiilor de muncă și condițiilor de formare a acestei generații de tineri", a spus Victor Costache.

Ministrul a spus că până acum au existat medici-cadre universitare, care aveau un număr recod de rezidenți: „între 140 și 70 de rezidenți, unii". Victor Costache nu a vrut să dea nume de medici aflați în această situație, dar a subliniat că de anul acesta, însă, odată cu lărgirea bazei de spefializare, lucrurile se schimbă fundamental.

Și câte 140 de rezidenți la un medic!

„Nu-mi place să arăt cu degetul, îmi place să menținem un dialog, dar avem o listă de medici din capitală și din țară (în această situație), practica este din păcate uniform distribuită în România. Cifre care variază constant între 140 și 70 de rezidneți pe cadru didactic. În străinătate, în generațiile în care m-am format eram doi rezidenți pe generație la un cadru didactic, a fost chiar considerat un scadal când s-a trecut de la 1 la 2, considerându-se că se distruge sistemul de formare, așa numitul companionage care trebuie să existe între mentor, între formator și tânărul care se formează. Practic, prin această măsură încercăm și vom reuși să înlăturăm acest factor de eroare umană", a spus ministrul.

Practic, asta va însemna că stagiile de pregătire se vor putea face și în alte spitale județene care până acum nu fuseseră lăsate să aibă programe sau module de rezidențiat.

Ministrul a spus că nu a stabilit un număr maxim de rezidenți pe care-i poate avea un medic. „Nu-mi plac foarte mult soluțiile radicale restrictive, nu vrem ca impunând un număr să ne trezim în unele specialități deficitare, unde nu avem formatori, că ne limităm singuri dreptul la formare. Deci, cu singuranță o să reglementăm acest număr, ca să abatem derivele despre care am discutat mai devreme, dar este un proces care mai durează, nu avem soluția magică imediat, într-un timp atât de scurt”, a arătat Victor Costache. 

Module în alte spitale județene

„Sunt coordonatorii de rezidențiat, la nivelul universităților, și știți foarte bine că un rezident, în cadrul programului care variază între 5 și 7 ani, va trebui să facă diverse stagii de formare. Astfel, responsabilii de formare care-i ghidează pe parcursul modulelor nu trebuie să fie neapărat cadre universitare. Să vă dau un exemplu: vă faceți rezidențiatul pe chirurgie generală în centrul universitar din iași și puteți să vă faceți cele 6 luni de ortopedie la Suceava și faceți încă 6 luni de chirurgie viscerală la Piatra Neamț. Toate aceste spitale sunt incluse în modulele și în procesul de selecție. Reamintesc că acum avem o perioadă de aproximativ o săptămână până se va desfășura procesul de selecție care va avea loc transparent, național, în ordinea mediilor ca și în anii anteriori. Este un sistem care funcționează foarte bine și care va avea loc în perioada 17-19 decembrie și lucrăm împreună pentru integrarea centrelor noi. Această măsură s-a încercat să fie implementată timp de 10 ani, nu s-a reușit pentru că necesită un dialog, implicare, între toți partenerii implicați, dar am reușit în săptpânile acestea. Nu a fost deloc simplu, a fost o muncă susținută, purtată de chipa noastră și de toți partenerii", a spus ministrul.

El a dezvăluit și trei spitale județele care vor pregăti rezidenți: Suceava, Baia Mare, Bacău. „Dar sunt mai multe”, a adăugat demnitarul. 

Două specialități noi pentru rezidențiatul la Farmacie

În plus față de anii anterori, pentru absolvenții de Facultate de Farmacie au fost înființate două noi specializări la rezidențiat. 

„Pentru tinerii farmaciști am introdus de anul acesta două specialități noi, care le permit formarea în farmacie generală și în industrie farmaceutică, este o premieră. Știți foarte bine că începem să dezvoltăm din nou industria farmaceutică din România și acei oameni nu aveau resursa universitară necesară, deci venim și în sprijinul dezvoltării industriei farmaceutice autohtone", a spus Victor Costache.

Alegerea centrelor de pregătire

Tinerii care au luat examenul de rezidențiat vor alege, în ordinea mediilor, instituția medicală unde vor face pregătirea. Cum pe lista de unități sanitare au fost introduse multe spitale noi, ministrul a anunțat că până când va avea lorc procesul de selecție se va rezolva și problema tehnică. 

„Cum vă spuneam, în perioada 17-19 (decembrie, n.r.) are loc procesul de selecție națională în ordinea mediilor (...) lucrăm împreună cu colegii noștri de la UMF-uri ca să debirocratizăm cât mai mult circuitul rezidentului în sistemul, să nu mai existe această centralizare la Ministerul Sănătății și să permitem centrelor de formare să participe cât mai mult în procesul de schimbare a stagiilor, care în momentul de față este foarte centralizat, care generează cozi”, a mai spus Victor Costache. 

Plata rezidenților

Plata rezidenților care vor alege spitalele private se va face tot de la bugetul de stat, dar ministrul Victor Costache a spus că a prevăzut în Ordonanță și posibilitatea ca spitalele private să preia o parte din această „sarcină” pentru a ușura cheltuielile bugetare. „Se premite spitalelor private să contribuie la această plată, chiar am introdus acest articol special în Ordonanță ca să mai ușurăm un pic bugetul de stat mai ales pe perioada acestei generații foarte numeroase de rezidenți pe care o avem, dar pe care trebuie să o avem și să o integrăm datorită deficitului”, a conchis ministrul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel