Rolul vitaminei B12 în organism. Care este doza zilnică recomandată și care sunt alimentele bogate în cobalamină

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Freepik @kolonko
Foto: Freepik @kolonko

Află cum această vitamină esențială ajută creierul, inima și sistemul osos.

O componentă vitală a numeroase procese ale orgnismului, vitamina B12 poate îmbunătăți starea de spirit, nivelul de energie, producția de globule roșii și sănătatea oaselor. 

Cobalamina, un alt nume pentru vitamina B12, este o vitamină necesară pe care tău nu o poate produce singur, așa că trebuie să o asimilezi din alimentație.

Pe lângă faptul că este prezentă în mod natural în produsele de origine animală, poate fi obținută și sub formă de supliment injectabil sau oral, precum și adăugată în unele alimente.

Organismul are nevoie de vitamina B12 în numeroase scopuri. Ea este necesară pentru sinteza ADN-ului, producerea de globule roșii și menținerea funcției regulate a celulelor dumneavoastră nervoase.

Cantitatea zilnică recomandată pentru adulți este de 2,4 micrograme; cu toate acestea, femeile însărcinate sau care alăptează ar trebui să consume mai mult de atât.

Vezi și: 10 pași să îți găsești echilibrul între ocupația profesională și viața privată

Ajută la formarea celulelor roșii din sânge și la prevenirea anemiei

Producția de globule roșii în corpul dumneavoastră este ajutată în mare măsură de vitamina B12.

Producția de globule roșii este redusă și dezvoltarea necorespunzătoare este împiedicată de nivelurile scăzute de vitamina B12.

Mici și rotunde în sănătate, globulele roșii sănătoase devin mai mari și, de obicei, ovale la persoanele cu deficit de vitamina B12.

Anemia megaloblastică rezultă din structura mai mare și atipică a globulelor roșii, care le împiedică să intre în fluxul sanguin din măduva osoasă în ritmul corespunzător.

Corpul  nu are suficiente globule roșii pentru a transporta oxigenul către organele esențiale atunci când ai anemie, slăbiciunea și oboseala fiind câteva dintre simptomele pe care le poate produce acest lucru.

Vezi și: Yoga: mai mult decât un exercițiu fizic. Ajută inima și îți îndreaptă spatele

Poate preveni defectele congenitale majore

Vitamina B12 este esențială pentru o sarcină reușită. Potrivit studiilor, creierul și sistemul neurologic al fătului au nevoie de suficientă vitamina B12 de la mamă pentru a se dezvolta normal.

La începutul sarcinii, o deficiență de vitamina B12 poate crește șansele de apariție a unor anomalii la naștere, cum ar fi defectele de tub neural.

Un studiu a constatat că femeile cu un nivel de vitamina B12 mai mic de 250 mg/dL aveau de trei ori mai multe șanse de a da naștere unui copil cu malformații congenitale și de cinci ori mai multe șanse de a avea o deficiență de vitamina B12 și un nivel mai mic de 150 mg/dL.

Poate susține sănătatea oaselor și poate preveni osteoporoza

Menținerea unui nivel suficient de vitamina B12 poate contribui la menținerea sănătății oaselor.

La bărbații cu boală celiacă, nivelurile reduse de vitamina B12 au fost asociate cu o densitate minerală osoasă mai mică la nivelul femurului și al șoldurilor, potrivit unui studiu la care au participat 110 persoane.

În timp, oasele cu densitate minerală redusă pot deveni fragile și delicate, crescând riscul de osteoporoză.

De asemenea, nivelurile scăzute de vitamina B12 au fost legate de osteoporoză și risc de fracturi, potrivit altor studii.

Poate reduce riscul degenerării maculare

Afecțiunea oculară cunoscută sub numele de degenerescență maculară afectează în primul rând vederea centrală.

Menținerea unor cantități suficiente de vitamina B12 ar putea atenua probabilitatea apariției degenerescenței maculare legate de vârstă.

Potrivit cercetărilor, administrarea unui supliment de vitamina B12 poate ajuta la reducerea nivelului de homocisteină din sânge, un fel de aminoacid.

Un risc ridicat de degenerescență maculară legată de vârstă a fost legat de nivelurile ridicate de homocisteină.

Foto: Freepik @mahirasadov

Poate îmbunătății starea de spirit

B12 poate contribui la îmbunătățirii stării de spirit. Nu este clar cum afectează vitamina B12 starea de spirit în acest moment. Pe de altă parte, sinteza și metabolismul serotoninei - un neurotransmițător care controlează starea de spirit - depind în mare măsură de această vitamină.

Astfel, o lipsă de vitamina B12 poate duce la producerea mai puțină serotonină, ceea ce poate scădea starea de spirit.

Contribuie la prevenirea degradării neuronilor

Deficiența de vitamina B12 este, de asemenea, asociată cu pierderea memoriei, în special la adulții în vârstă. Vitamina poate preveni atrofia creierului, care este adesea asociată cu pierderea memoriei sau cu demența. 

S-a demonstrat că o combinație de vitamina B12 și suplimente de acizi grași omega-3 încetinește declinul mental la persoanele cu demență în stadiu incipient, conform Healthline.

Cu toate acestea, unele studii sugerează că suplimentarea cu vitamina B12 este ineficientă pentru îmbunătățirea funcției cognitive la cei care nu au o deficiență. 

Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a trage concluzii solide cu privire la efectul suplimentelor de vitamina B12 asupra memoriei și funcției cognitive.

Ajută nivelul de energie

Suplimentele de vitamina B12 sunt adesea considerate o sursă de stimulare a energiei, dar nu există dovezi științifice care să susțină eficiența lor în stimularea energiei la cei care au un nivel suficient de B12. 

Cu toate acestea, dacă ai un deficit semnificativ de vitamina B12, administrarea unui supliment sau creșterea aportului îți poate îmbunătăți nivelul de energie. 

Oboseala sau lipsa de energie este un semn timpuriu comun al deficienței de vitamina B12.

Protejează inima

Nivelurile ridicate de homocisteină din sânge sunt legate de un risc crescut de boli de inimă. Deficitul de vitamina B12 poate ridica aceste niveluri. 

Studiile sugerează că vitamina B12 poate scădea nivelurile de homocisteină, reducând potențial riscul de boli de inimă. 

Cu toate acestea, nu există dovezi științifice care să confirme că suplimentele de vitamina B12 previn bolile de inimă, fiind necesare cercetări suplimentare.

Susțin sănătatea părului, a unghiilor și a pielii

Vitamina B12 este esențială pentru producția de celule și pentru promovarea sănătății părului, pielii și unghiilor. 

Nivelurile scăzute pot provoca simptome dermatologice, cum ar fi hiperpigmentarea, decolorarea unghiilor, modificări ale părului, vitiligo și stomatită unghiulară. 

S-a demonstrat că suplimentarea cu vitamina B12 ameliorează aceste simptome dermatologice la persoanele care au deficiență.

Cu toate acestea, nu este clar dacă suplimentarea afectează pielea, rezistența unghiilor sau sănătatea părului dacă persoana este bine hrănită și nu are deficit de vitamina B12.

Vitamina B12 solubilă în apă este necesară pentru toate procesele organismului și poate contribui la menținerea sănătății pielii și a părului, la întărirea oaselor, la prevenirea anomaliilor la naștere și la îmbunătățirea stării de spirit. 

Dacă ai o afecțiune care afectează absorbția vitaminei B12, o poți obține prin alimente sau suplimente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel