Un mic studiu efectuat în laborator, pe cobai, și publicat în jurnalul Nutrients 2020 (link direct studiu) sugerează că o doză de vitamina D de cinci ori mai mare decât cea recomandată acum pentru adulții în vârstă ar putea încetini dezvoltarea fragilității. Cercetătorii subliniază, însă, că această descoperire trebuie reconfirmată și la oameni printr-un studiu clinic.
În prezent, medicii definesc o persoană ca fiind „fragilă” dacă prezintă trei sau mai multe dintre următoarele cinci caracteristici:
scădere neașteptată în greutate
putere slabă de prindere
epuizare auto-raportată
niveluri scăzute de activitate fizică
viteza de mers lentă.
Fragilitatea tinde să crească odată cu vârsta, afectând aproximativ jumătate dintre persoanele cu vârsta de peste 85 de ani. Este asociată cu dizabilități, pierderea independenței și rate crescute de mortalitate.
Cercetările sugerează că persoanele care au un nivel scăzut de vitamina D în sânge sunt mai susceptibile de a deveni fragile. Aceasta este o preocupare deosebit de presantă, întrucât până la 1 miliard de persoane la nivel global pot avea niveluri insuficiente ale acestei vitamine.
Să ai un nivel adecvat de vitamina D este asociat cu o gamă largă de beneficii pentru sănătate, inclusiv oase și dinți mai sănătoși și o imunitate mai puternică la infecțiile respiratorii.
Organismul își poate sintetiza propria vitamină D atunci când pielea este expusă la lumina UV a soarelui. Cu toate acestea, în timpul lunilor de iarnă la latitudini mai mari ori pentru persoanele care își petrec cea mai mare parte a timpului în interior, principalele surse de vitamina D sunt dieta și suplimentele.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.