Vocea, factorii care o influențează. Ce boli poți avea în funcție de tonalitatea glasului

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
vocea - FOTO: Freepick@Luis Molinero
vocea - FOTO: Freepick@Luis Molinero

Vocea  are capacitatea de a comanda, calma, și distra. Dar poate fi și semn al unor boli.

Vocea are sunet și textură. Modul în care sună vocea este la fel de important ca și cuvintele pe care le spui. Deși nu toți cei care doresc să-și schimbe vocea pot deveni cântăreți câștigători ai premiului Grammy, există pași pe care îi puteți lua pentru a îmbunătăți sunetul general, tonul, textura și calitatea vocii dvs.

Ce alcătuiește sunetul și textura vocii

Sunetul și textura vocii tale sunt determinate de mai mulți factori, arată Healthline.

Ereditate

Ereditatea este un factor. Este posibil să fi observat că oamenii din aceeași familie au adesea voci care sună similar. Asta pentru că laringele, care conține corzile vocale, are nenumărate variații fizice, la fel ca orice altă parte a anatomiei tale.

Vezi și:Ceaiul, ajutor pentru somn. Sunt trei tipuri de sedative: puternice, moderate și ușoare

Gen

Genul joacă, de asemenea, un rol. De la naștere, băieții dezvoltă corzi vocale mai mari decât fetele. La pubertate, testosteronul acționează pentru a mări laringele. Corzile vocale se prelungesc și se îngroașă pe măsură ce îmbătrânești, generând o rezonanță și o vibrație mai profunde. De aceea, vocile masculine scad și se aprofundează la pubertate, în timp ce vocile feminine rămân relativ ridicate.

Hormoni și greutate

Hormonii și impactul lor asupra greutății pot afecta, de asemenea, modul în care sună vocea cuiva. Bărbații cu obezitate produc o supraabundență de estrogen, determinând creșterea tonului vocii lor. Pe de altă parte, femeile cu obezitate produc o supraabundență de testosteron, care le poate adânci vocile.

Persoanele suprapoderale pot avea probleme cu controlul respirației, ceea ce face sunetul vocii să sune răgușit sau fără suflare. În schimb, persoanele subponderale, pot întâmpina probleme cu corzile vocale, acestea având o rezistență redusă.

Vezi și: De ce ne rămân medicamentele în gât. Iată ce trebuie să facem pentru a le înghiți mai ușor

Înălțime

Înălțimea influențează, de asemenea, sunetul vocii tale. Persoanele mai înalte tind să aibă căi respiratorii și plămâni mai mari, făcându-le să aibă voci mai profunde decât persoanele mai scunde.

Anomalii structurale

Anomaliile structurale, cum ar fi deviația de sept sau o despicătură a vălului palatin pot afecta modul în care sună vocea, la fel ca și limba, dicția și accentul. Vârsta ta, starea emoțională, starea generală de sănătate și prospețimea aerului pe care îl respiri pot modifica, de asemenea, tonalitatea, timbrul, sunetul și textura vocii tale.

Vezi și: Șorțul de bucătărie, efecte asupra sănătății. De ce ar trebui purtat atunci când gătim

Mecanica vocii și a sunetului

Când vorbești sau cânți, procesul care îți creează vocea începe cu plămânii. Dacă capacitatea pulmonară este diminuată, vocea ta poate suna slab. Coastele, diafragma și mușchii abdominali oferă putere fizică pentru a forța aerul din plămâni și în trahee și laringe, care vă susțin corzile vocale.

Aerul curge între corzile vocale, făcându-le să vibreze. Vocea ta, ca orice sunet, este energie făcută de particule de aer vibratoare. Tonalitatea ta este determinată de numărul de vibrații pe care le fac corzile vocale. Aceasta este denumită frecvență. Mai puține vibrații generează un pas mai mic. Mai multe vibrații generează un pas mai mare.

Vibrațiile propulsează particulele de aer pentru a continua să călătorească spre gură și sinusuri, unde vocea ta dobândește rezonanță, ton și unicitatea propriului sunet special. Dacă sinusurile sunt înfundate, vocea ta poate dobândi un ton nazal în acest moment al procesului.

Vezi și: Pacienții, dezamăgiți de sistemul medical românesc: Plătim asigurări de sănătate degeaba. Ni se cere să ne aducem medicamente. E jale, sunt doar doi medici

Ce înseamnă dacă ai o voce nazală

În timp ce vorbești, palatul tău moale de pe acoperișul gurii se ridică până când apasă pe partea din spate a gâtului. Acest lucru creează un sigiliu care controlează cantitatea de aer care trece prin nas în funcție de sunetele pe care le vorbiți. Palatul moale și pereții laterali și din spate ai gâtului formează împreună o poartă numită supapa velopharyngeală. Dacă această supapă nu funcționează corect, poate crea modificări în vorbire.

Există două tipuri de voci nazale:

Hiponazal. Vorbirea este cauzată de prea puțin aer care îți trece prin nas în timp ce vorbești. Ca urmare, sunetul nu are suficientă rezonanță.

Hipernazal. Vorbirea este cauzată de prea mult aer care se scurge prin nas în timp ce vorbiți. Aerul conferă sunetului prea multă rezonanță. Dacă simțiți că aveți o voce nazală care are nevoie de atenție, mai ales dacă această schimbare este nouă, consultați un medic ureche, nas și gât (ORL). Multe dintre afecțiunile care provoacă o voce nazală sunt foarte tratabile, mai notează Healthline.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel