Voluntariatul medicilor în spitale, dezaprobat de sindicaliști

Adisa Codruț |
Data publicării:
Sindicatul Promedica a tras un semnal de alarmă
Sindicatul Promedica a tras un semnal de alarmă

Sindialiștii de la Promedica trag un semnal de alarmă cu privire la voluntariatul medicilor în spitale. Ei au făcut publice condițiile legale în care medicii își pot exercita meseria.

Sindicatul Promedica trage un semnal de alarmă cu privire la voluntariatul medicilor în spitale. Într-un comunicat remis presei, reprezentanții sindicatului afrmă că volutariatul se face cu forme legale.

„Sindicatul Promedica trage un semnal de alarmă cu privire la activitatea de voluntariat desfășurată de unii medici în spitale publice sau private. Trebuie știut că medicii nu pot încheia contracte de voluntariat direct cu spitalele. Voluntariatul medicilor în spitalele publice sau de stat se face contra unor forme legale. Sindicatul Promedica nu agreează aceste forme de contract pentru o muncă înalt calificată”, se arată în document.

Potrivit sindcaliștilor, legea care vizează efectiv actul medical și activitatea medicilor arată că un medic poate să își desfășoare activitatea profesională ca persoană fizică, doar ca salariat, în baza unui contract de muncă, sau independent, ca persoane fizice înregistrate fiscal (PFA/PFI, CMI sau SRL).

„Mai mult, în Legea voluntariatului există o interdicție expresă în privința încheierii unui contract de voluntariat pentru a masca un raport de muncă sau de prestări servicii sau a oricărei alte înțelegeri cu titlu oneros. Voluntariatul poate fi valabil în ONG-uri, asociații care desfășoară diverse activități și oferă, la un moment dat îngrijiri medicale gratuite, dar nu și în spitalele publice sau private”, se mai arată în document.

Parte la contractul de voluntariat trebuie să fie obligatoriu o asociație/fundație

Legea nr. 78/2014 privind reglementarea activității de voluntariat în România, mai arată documentul sindicaliștilor, prevede faptul că voluntariatul nu se prestează printr-un raport direct dintre voluntar și beneficiar, pentru că în schemă trebuie să mai intre și organizația-gazdă, adică o persoana juridică de drept public sau de drept privat, fără scop lucrativ, care organizează și administrează activități de voluntariat.

„Așadar, o primă condiție este cea în care parte la contractul de voluntariat trebuie să fie obligatoriu o asociație/fundație, general vorbind, un ONG, excluzând astfel unitățile sanitare, publice sau private care nu sunt organizate ca ONG-uri”, mai arată documentul.

De asemenea, sindicaliștii mai invocă, în document mai multe capitole și articole din Legea 95/2006, unde sunt speicificate condițiile în care medicii din Românai pot exercita această profesie. Printre acestea nu este volntariatul

Ministrul Sănătății admite că medicii nu pot încheia contracte de voluntariat direct cu spitalele

După scandalul iscat la Spitalul de Urgență Ilfov și ministrul Sănătății a declarat că medicii nu pot încheia contracte de voluntariat direct cu spitalele și că au atribuții limitate.

O altă situație este dată de faptul că există spitale în care munca voluntarilor se suprapune peste programul rezidenților, iar acest lucru nu este normal.

Prin urmare, reprezentanții sindiactului Promedica consideră că astfel de situații nu trebuie agreate în spitalele de stat sau private. Dacă unitatea medicală are nevoie de cadre medicale trebuie să le angajeze, mai arată documentul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel