Zile libere pentru supravegherea copiilor, Camera Deputaților a decis. Coronavirus

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Camera Deputaților a decis miercuri, cu unanimitate de voturi, că părinții își pot lua zile libere pentru supravegherea copiilor până la încheierea anului școlar, în condițiile în care elevii fac orele online din cauza pandemiei de coronavirus. 

Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinată de răspândirea noului coronavirus SARS-CoV-2 a primit vot unanim favorabil în plenul de la Camera Deputaților.

Ministerul Muncii a susținut proiectul de aprobare a Ordonanței nr. 30/2020, la fel și președintele Comisiei de muncă, deputatul Adrian Solomon, în plen.

Proiectul clarifică noțiunea de „părinte" și includerea unor categorii care nu au fost avute în vedere, cum este persoana adultă cu handicap grav, care nu poate să-și asigure necesitățile de bază și care necesită supraveghere permanentă. De a semenea, pentru personalul care nu poate beneficia de zilele libere acordate în condițiile Legii 19/2020 se prevede acordarea unor stimulente financiare la același nivel cu indemnizația prevăzută pentru perioada zilelor libere.

Conform actului normativ, se acordă zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor, în situația suspendării cursurilor sau închiderii temporare a unităților de învățământ unde aceștia sunt înscriși, ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decretate astfel de către autoritățile competente cu atribuții în domeniu.

„Prevederile prezentei legi nu se aplică în cazul în care unul dintre părinți are raportul de muncă suspendat pentru întreruperea temporară a activității angajatorului (...) Prevederile prezentei legi nu se aplică nici în cazul în care celălalt părinte nu realizează venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, cu excepția situației în care este încadrat în grad de handicap grav sau accentuat și astfel este scutit de la plata impozitului pe venit", se arată în forma aprobată de Camera Deputaților a actului normativ.

De asemenea, „acordarea drepturilor prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010, se efectuează fără întrerupere, pe toată perioada instituirii stării de urgență, precum și pe o perioadă de 30 de zile de la data încetării acesteia", arată proiectul votat de deputați.

Este vorba de părinții care au „copii cu vârsta de până la 12 ani, înscriși în cadrul unei unități de învățământ sau au copii cu dizabilități cu vârstă de până la 26 de ani, înscriși în cadrul unei unități de învățământ".

Forma aprobată de Camera Deputaților, care este for decizional, poate fi consultată AICI (link direct).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel