10 cancere pe care le provoacă obezitatea. Cătălina Poiană: Este un lucru pe care mulți îl neglijează

Giorgi Ichim |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Foto: Freepick
Foto: Freepick

"Obezitatea înseamnă o boală!" Cătălina Poiană ne-a dezvăluit că obezitatea provoacă 10 tipuri de cancer, atât la femei, cât și la bărbați.

"Obezitatea nu înseamnă doar o patologie sau un aspect care ține de estetică. Obezitatea înseamnă o boală, înseamnă o boală cronică, asta înseamnă că ea are o etiologie multifactorială. Asta înseamnă că ea poate să aibă complicații și complicațiile obezității sunt de ordinul sutelor", ne-a spus Cătălina Poiană.

Obezitatea este o afecțiune medicală caracterizată prin acumularea excesivă de grăsime corporală, care poate avea consecințe negative asupra sănătății. Este determinată de o combinație de factori genetici, metabolici, comportamentali și de mediu. 

"Sunt complicații în sferă cardiovasculară, este hipertensiune arterială, este risc de accident vascular cerebral, este risc de tromboze, sunt complicații de tip apnee de somn, sunt complicații metabolice de tip dislipidemii, de tip diabet zaharat tip doi, ficatul grase despre care aflăm din ce în ce mai mult în ultima vreme și care este o patologie care crește în paralel cu prevarența obezității", a declarat Prof. dr. Cătălina Poiană, Medic primar endocrinolog, președintele Colegiul Medicilor din București, prorectorul UMF Carol Davila din București, pentru DC MEDICAL.

10 tipuri de cancer pe care le poți face de la obezitate

Obezitatea poate modifica nivelurile de hormoni, cum ar fi estrogenul și testosteronul, care pot crește riscul unor tipuri specifice de cancer, precum cancerul de sân și cancerul endometrial (al uterului).

Obezitatea este asociată cu un nivel crescut de inflamație în organism. Inflamația cronică poate favoriza dezvoltarea unor celule anormale și promova formarea tumorilor.

"Sunt modificări în sferă osteoarticulară, leziuni degenerative și foarte important, un element pe care foarte multă lume îl neglijează este riscul de cancer care este asociat obezității.

Sunt peste 10 tipuri de cancer care se asociază frecvent cu obezitatea sau a căror apariții este legată de obezitate. 

La femeie, în special în postmenopauză, riscul de cancer de sân, tot la femeie de cancer de endometru, cancer de ovar la ambele sexe cancer de colon și alte tipuri de cancer digestiv. 

De asemenea să pot asocia și cu alte tipuri de cancere de la nivel tubului digestiv, pancreas, esofag

Cifrele arată că sunt peste 10 tipuri de cancer care se pot asocia ca și risc în contextul creșterii obezității", a mai spus medicul Cătălina Poiană.

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel