10 lucruri de știut despre muşcătura de căpuşă. Ciuhodaru: Boala Lyme, polimorfă. Nu degeaba e numită boala cu 1000 de feţe

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
capusele - FOTO: Pexels@Pixabay
capusele - FOTO: Pexels@Pixabay

Căpușele sunt paraziți externi, greu de văzut, fiind purtătoare de bacterii și care ne trimit în unitățile de primiri urgențe.

Căpușele trimit, în fiecare vară, sute de oameni la unitățile de primiri urgențe ale spitalelor. Medicul Tudor Ciuhodaru atenționează, în exclusivitate pentru DC Medical, că riscul a crescut în aceste zile călduroase datorită stilului sumar de îmbrăcăminte, cât şi a activităţilor în aer liber în zone populate de coloniile de căpușe precum spaţiile verzi, tufişuri sau pe sub arbori.

10 lucruri bine de știu despre muşcătura de căpuşă

Medicul Tudor Ciuhodaru ne explică la ce trebuie să fim atenți atunci când ieșim în natură. Sunt zece aspecte de care trebuie să ținem cont.

- Riscul crește în aceste zile călduroase datorită stilului sumar de îmbrăcăminte cât şi a activităţilor în aer liber în zone populate de coloniile de căpuşe. Atenţie la locurile de joacă ale copiilor.

- Evitaţi zonele în care riscul de a fi muşcați de căpuşe este mare (spaţiile verzi, tufişuri, pe sub arbori).

- În zonele de risc purtaţi haine deschise la culoare, cu pantaloni lungi introduşi în şosete cu textură mai deasă.

- Alegeţi pantofi deschişi la culoare, fără orificii sau decupaje.

- Căpuşa adultă este vizibilă pe piele (mai dificil în zonele piloase) şi trebuie scoasă imediat dar nimfele sunt foarte greu de vizualizat (arată ca un punct negru cât un vârf de ac).

- Examinați copiii la întoarcerea de la locurile de joacă.

- Căpuşa trebuie extrasă printr-o intervenţie chirurgicală cât mai urgentă.

- Nu strângeţi căpuşa care va muşcat între degete pentru a nu pompa din conţinutul său intestinal cu microbi în sângele dumneavoastră.

- Dacă aţi încercat să scoateţi căpuşa cu penseta şi capul ei s-a rupt şi a rămas în piele, prezentarea la medic şi extragerea chirurgicală este o urgenţă pentru a prevenirea infecţiei şi a complicaţiilor.

- Consultaţi imediat un medic mai ales dacă apar modificări la nivelul muşcăturii sau apar simptomele variate ale asa-numitei ,,gripe de vară” însoţită de dureri musculare, transpiraţii sau nas înfundat.

Vezi și: De ce s-a murit de COVID-19. 7 medici români, studiu uimitor despre rolul jucat de comorbidități

2. Foto: Face... (10-lucruri-de-stiut-despre-muscatura-de-capusa--ciuhodaru-boala-lyme--polimorfa--nu-degeaba-e-numita-boala-cu-1000-de-fete_06641100.jpg)

Foto: Facebook Tudor Ciuhodaru

 

Semne la care să fim atenți

Medicul Tudor Ciuhodaru ne arată semnele la care trebuie să fim atenți după ce ne-a mușcat căpușa. Dacă există simptome, trebuie să ne adresăm medicilor.

- Urmăriţi apariţia oricăror simptome "curioase" atât la nivel muşcăturii cât şi generale precum cele pseudogripale: febră, dureri de cap, dureri în gât, ganglioni inflamaţi, oboseală marcată și dureri musculare.

- Simptomatologia bolii Lyme este polimorfă şi realizează tablourile clinice a peste 200 de afecţiuni. Nu degeaba este supranumită boala cu 1000 de feţe.

- Mai puțin de 30% de bolnavii de Lyme după mușcătura de căpușă își mai amintesc de această mușcătură datorită dimensiunilor mici și secreției anestezice.

Vezi și: De ce ne ȚIUIE urechile și ce este tinnitusul. BOLILE pe care le dezvolți: Panaitescu: Diferențele dintre femei și bărbați, există dovezi

Ce sunt Borelioza și Bartonella și ce le provoacă. Ciuhodaru: Să fim ATENȚI! Boala ghearelor de PISICĂ

 

"Simptomatologia bolii Lyme este polimorfă. Borelioza sau boala Lyme înseamnă același lucru.

Boala Ghearelor de pisică sau limforeticuloză benignă de inoculoare este o boală infecțioasă produsă de Bartonella și se manifestă prin inocularea în urma unor leziuni cutanate determinate prin mușcare sau zgâriere de către pisică sau în urma contactului cu saliva pisicii. Atunci se întâmplă diverse moificări, precum, se inflamează ganglionii, apare o durere care persistă, febră și în general, evoluează la benignă. În concluzie, infecția Borelioza provoacă boala Lyme.

Pentru a ne da seama dacă avem Borelioză și Bartonella este important istoricul pacientului.

La Borelioză este o problemă pentru că cei mai mulți pacienți nu își amintesc acest lucru, adică expunerea într-o zonă unde au existat căpușe, spațiie verzi, umede, mai ales în zonele de agrement, în care nu se dă cu insecticid, mai mult decât atât mușcătura căpușei are și anestezic. Trebuie să fim atenți la căpușele care e ascund și sunt greu de identificat și să notăm data la care am fost mușcați sau data extracției, pentru că recomand să se meargă la doctor să se facă chestia asta.

Simptomele care apar sunt începând de la gripa de vară, la o întreagă simptomatologie care apare în timp. Cele mai multe cazuri de boala Lyme pot fi tratate cu succes cu antibiotice administrate câteva săptămâni", a declarat medicul Tudor Ciuhodaru.

Cum scoți corect căpușa. Dacă e scoasă în primele 24 de ore, nu vei avea nicio problemă

Trebuie să știm că o căpușă nu zboară și nu sare, dar o găsim peste tot pe unde este verdeață. Poate fi în parc, poate fi în grădina de lângă casă.

Ce ar trebui să facem și e valabil pentru toată lumea, este ca în momentul în care venim de afară, să avem partea observațională, din cap până în picioare. Pentru că se spune că: dacă scoți repede căpușa, mai ales dacă o scoți în întregime, și dacă lucrul acesta s-ar face în cel mult 24 de ore, nu ai nicio problemă. Important e să nu rămână o perioadă lungă de timp și când o scoți, să o scoți corect.

Capul ei intră sub piele și ar trebui să-l scoți corect. Dacă rămâne acolo nu e în regulă", a medicul Adrian Marinescu.

Există o mulțime de "trucuri" pentru scoaterea căpușelor, fie cu un băț de chibrit, fie cu ulei, însă nu sunt neapărat recomandate de către medici.

Vezi și: Liftingul vampirilor, terapia pentru vergeturi, cearcăne, riduri și cicatrici. Cum se schimbă aspectul pielii

”Cred că nimic nu convinge căpușa să iasă, în afară de pensetă. Dar putem merge la o cameră de gardă și rezolvăm. Nu încercăm să dăm nici cu soluții și nici mecanic, prin alte metode. Ea trebuie scoasă în întregime și dacă nu știm să o facem, mergem la cel mai apropiat medic", a mai spus Adrian Marinescu. 

Deci, câteva mituri despre căpușe au fost demontate:

1. Nu toate căpușele transmit boli. Cele mai multe nu ne fac nimic!

2. Putem să fim mușcați de căpușă oriunde, iar de cele mai multe ori se întâmplă pe lângă casă. 

3. Căpușa nu iese dacă punem un băț de chibrit proaspăt ars sau ulei, sare sau alte "trucuri minune"

Este important să apelați la un medic care să scoată corect căpușa, pentru că majoritatea oamenilor rup doar trupul și rămâne exact capul, cel mai periculos, la interior. 

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel