12 remedii naturale împotriva tusei. Remedii simple pe care le ai acasă

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
12 remedii naturale Foto: Freepik @REDfox
12 remedii naturale Foto: Freepik @REDfox

12 remedii naturale împotriva tusei. Ce ajută la prevenirea tusei și a răcelii și când să mergi la medic.

Alergiile, infecțiile și refluxul acid sunt doar câteva dintre cauzele posibile ale tusei.

Unele remedii naturale pot ajuta la ameliorarea tusei.

Este important de reținut că Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) nu monitorizează plantele și suplimentele, astfel încât persoanele care le folosesc pot fi expuse riscului de a folosi produse de slabă calitate cu impurități.

Persoanele care doresc să încerce remedii naturale pentru a-și trata tusea ar trebui să ia în considerare cercetarea surselor și a mărcilor. În plus, unele ierburi și suplimente pot interfera cu medicamentele, ceea ce poate duce la efecte secundare nedorite.

Vezi și: Care este cea mai depresivă țară din Europa. Nu îți vine să crezi pe ce loc se află România

Cel mai bine este să consultați un medic înainte de a lua suplimente.

Oamenii folosesc o serie de remedii naturale pentru a trata tusea persistentă.

Deși acestea pot ajuta unele persoane, este important să rețineți că unele dintre următoarele remedii au dovezi limitate pentru a susține utilizarea lor.

Acest lucru înseamnă că o persoană poate sau nu să constate că remediile funcționează pentru ea.

Citește și: 10 lucruri uimitoare pe care nu le știai despre creierul uman. De ce încă ne afectează traumele din trecut

1. Mierea

Conform cercetărilor, mierea poate ameliora tusea.

Într-o revizuire a studiilor din 2021, cercetătorii au analizat efectul utilizării mierii pentru a trata tusea în infecțiile respiratorii superioare.

Cercetătorii au constatat că mierea a fost superioară îngrijirii obișnuite, atât în ceea ce privește suprimarea tusei, cât și în ceea ce privește contribuția la prevenirea necesității de a lua antibiotice.

Într-un alt studiu, cercetătorii au comparat mierea cu dextrometorfanul, un inhibitor de tuse obișnuit.

Cercetătorii au constatat că atât mierea, cât și dextrometorfanul au funcționat pentru a suprima tusea. Aceștia au remarcat că mierea a obținut rezultate ușor mai bune într-un studiu și la egalitate cu dextrometorfanul într-un alt studiu.

O persoană poate folosi acest remediu înghițind o lingură de miere sau adăugând-o la o băutură fierbinte, cum ar fi un ceai din plante.

2. Ghimbir

Ghimbirul poate ameliora tusea uscată sau astmatică, deoarece are proprietăți antiinflamatorii. De asemenea, poate ameliora greața și durerea.

Doar câteva studii mai vechi au analizat efectul ghimbirului asupra tusei. Un studiu din 2015 a examinat 10 produse naturale diferite utilizate în medicina tradițională asiatică, inclusiv ghimbirul.

Cercetătorii au constatat că ghimbirul și alte remedii, inclusiv mierea, au jucat un rol continuu în medicina tradițională.

În timp ce un istoric îndelungat de utilizare poate avea implicații valoroase pentru eficacitatea unui tratament, cercetătorii au remarcat că studiul lor poate oferi viitorilor cercetători un punct de plecare atunci când examinează soluțiile naturale pentru tuse.

Oamenii adaugă adesea ghimbir în mâncăruri sau îl beau în ceai. Cu toate acestea, în unele cazuri, ceaiul de ghimbir poate provoca tulburări sau arsuri la stomac.

3. Lichidele fierbinți

În timp ce cercetările actuale lipsesc, un studiu din 2008 a arătat că consumul de lichide la temperatura camerei poate ameliora tusea, curgerea nasului și strănutul.

Cu toate acestea, persoanele cu simptome suplimentare de răceală sau gripă pot beneficia de încălzirea băuturilor. Același studiu raportează că băuturile fierbinți ameliorează și mai multe simptome, inclusiv durerea în gât, frisoane și oboseală.

Ameliorarea simptomelor a fost imediată și a rămas pentru o perioadă continuă după terminarea băuturii calde.

Băuturile calde care pot fi reconfortante includ:

- Ciorbă limpede

- Ceaiuri din plante

- Ceai negru decafeinizat

- Apă caldă

- Sucuri de fructe servite calde

4. Abur

O tuse umedă, adică una care produce mucus sau flegmă, se poate ameliora cu ajutorul aburului.

Pentru a încerca această metodă, o persoană ar trebui să facă un duș sau o baie fierbinte și să lase baia să se umple de aburi. Ar trebui să rămână în acest abur timp de câteva minute până când simptomele dispar. Ei pot bea un pahar de apă după aceea pentru a se răcori și a preveni deshidratarea.

Alternativ, oamenii pot face un bol cu aburi:

- Umplerea unui bol mare cu apă fierbinte

- Adăugând ierburi sau uleiuri esențiale, cum ar fi eucaliptul sau rozmarinul, care pot ajuta la ameliorarea congestiei

- Aplecându-se deasupra bolului și punând un prosop pe cap, care reține aburul, astfel încât persoana să îl poată inhala

- Inspirați aburul timp de aproximativ 10-15 minute

O persoană poate considera că aburul este util atunci când îl face de una sau două ori pe zi.

Deși mulți cred că aburul va ajuta la tuse și la alte simptome, nu toate dovezile susțin acest lucru. De exemplu, un studiu din 2017 care a analizat utilizarea aburului pentru simptomele răcelii comune a constatat că nu a îmbunătățit în mod vizibil simptomele unei persoane.

5. Rădăcină de nalbă

Rădăcina de nalbă este o plantă cu o lungă istorie de utilizare ca tratament pentru tuse și dureri de gât.

Planta poate ameliora iritațiile rezultate în urma tusei, datorită conținutului său ridicat de mucilagii. Mucilagiul este o substanță groasă și lipicioasă care acoperă gâtul.

Un studiu a constatat că un sirop de tuse pe bază de plante care conținea rădăcină de nalbă, împreună cu cimbru și iederă, a ameliorat în mod eficient tusea rezultată din răceli comune și infecții ale tractului respirator.

După 12 zile de administrare a siropului, 90% dintre participanți au evaluat eficacitatea acestuia ca fiind bună sau foarte bună.

Într-un studiu in vitro din 2020, cercetătorii au remarcat, de asemenea, efectul de acoperire al extractului de rădăcină de nalbă.

Ei au constatat că extractul de rădăcină are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii și a oferit o ușurare similară cu diclofenacul, un medicament antiinflamator nesteroidian.

Rădăcina de nalbă este, de asemenea, disponibilă sub formă de plantă uscată sau de ceai în pliculețe. O persoană ar trebui să adauge apă fierbinte la oricare dintre acestea și apoi să îl bea imediat sau să îl lase să se răcească mai întâi. Cu cât rădăcina de nalbă se înmoaie mai mult timp în apă, cu atât mai mult mucilagiu va fi în băutură.

Efectele secundare pot include tulburări de stomac, dar poate fi posibil să se contracareze acest lucru prin consumul de lichide suplimentare.

Rădăcina de nalbă este disponibilă pentru achiziționare în magazinele de sănătate sau online.

6. Gargară cu apă sărată

Oamenii au folosit gargară cu apă sărată pentru o lungă perioadă de timp pentru a ajuta la ameliorarea durerilor de gât și a simptomelor asociate cu răceala comună. Aceasta poate ajuta la slăbirea mucusului și la ameliorarea unor dureri.

Cu toate acestea, probabil că nu va ajuta la reducerea încărcăturii virale.

Într-un studiu din 2021, cercetătorii au comparat diferite ape de gură antiseptice pentru a ajuta la prevenirea răspândirii COVID-19. Ei au constatat că mai multe mărci comerciale au ajutat la reducerea încărcăturii virale, dar o soluție de apă sărată fabricată în laborator nu a ucis eficient virusul.

O persoană poate face o gargară cu apă sărată prin:

- Amestecând 1/2 linguriță de sare într-o cană de apă caldă până când se dizolvă

- Lăsând soluția să se răcească ușor înainte de a o folosi pentru gargară

- Lăsând amestecul să stea în partea din spate a gâtului pentru câteva momente înainte de a-l scuipa

- Făcând acest lucru de mai multe ori în fiecare zi până când tusea se ameliorează

Copiii mici și persoanele cu tensiune arterială ridicată ar trebui să evite folosirea gargarismelor cu apă sărată

7. Bromelaină

Bromelaina este o enzimă care provine din ananas. Ea este mai abundentă în miezul fructului.

Are proprietăți antiinflamatorii și poate avea, de asemenea, proprietăți mucolitice, ceea ce înseamnă că poate descompune mucusul și îl poate elimina din organism.

Unii oameni beau zilnic suc de ananas pentru a reduce mucusul din gât și pentru a suprima tusea. Cu toate acestea, este posibil să nu existe suficientă bromelaină în suc pentru a ameliora simptomele.

Suplimentele de bromelaină sunt disponibile și pot fi mai eficiente în ameliorarea tusei. Cu toate acestea, este mai bine ca o persoană să vorbească cu un medic înainte de a încerca orice supliment nou.

Bromelaina este un potențial alergen, iar substanța poate provoca, de asemenea, efecte secundare și poate interacționa cu medicamentele. Persoanele care iau anticoagulante sau antibiotice specifice nu ar trebui să ia bromelaină.

8. Cimbru

Cimbrul are atât utilizări culinare, cât și medicinale și este un remediu utilizat în mod obișnuit pentru tuse, dureri de gât, bronșită și probleme digestive.

Într-o meta-analiză din 2015 a mai multor studii, cercetătorii au observat că există dovezi puternice care sugerează că utilizarea preparatelor de cimbru a ajutat la ameliorarea simptomelor de tuse ale oamenilor.

Cu toate acestea, ei au menționat că sunt necesare studii suplimentare pentru a demonstra eficacitatea sa generală.

Un studiu mai recent din 2021 a arătat că persoanele care au folosit o combinație de picături de cimbru și iederă au prezentat o îmbunătățire a simptomelor bronșitei, a tusei și a calității generale a vieții.

De asemenea, au remarcat că oamenii au avut puține efecte secundare folosind picăturile.

Pentru a trata tusea folosind cimbru, o persoană poate căuta un sirop de tuse care conține această plantă.

9. Modificări ale dietei pentru refluxul acid

Refluxul acid este o cauză frecventă a tusei. Evitarea alimentelor care pot declanșa refluxul acid este una dintre cele mai bune modalități de a gestiona această afecțiune și de a reduce tusea care o însoțește.

Fiecare individ poate avea diferiți factori declanșatori de reflux pe care trebuie să îi evite. Persoanele care nu sunt sigure de ceea ce le provoacă refluxul pot începe prin eliminarea celor mai frecvente factori declanșatori din dieta lor și prin monitorizarea simptomelor lor.

Alimentele și băuturile care declanșează cel mai frecvent refluxul acid includ:

- Alcoolul

- Cofeina

- Ciocolata

- Alimentele citrice

- Alimentele prăjite și grase

- Usturoi și ceapă

- Mentă

- Condimente și alimente picante

- Roșiile și produsele pe bază de roșii

10. Ulmul alunecos

Nativii americani foloseau în mod tradițional coaja de ulm alunecos pentru a trata tusea și problemele digestive.

Ulmul alunecos este asemănător cu rădăcina de nalbă, deoarece conține un nivel ridicat de mucilagiu, care ajută la calmarea durerilor de gât și a tusei.

O persoană poate face ceai de ulm alunecos adăugând 1 linguriță de plantă uscată la o cană de apă fierbinte și lăsând-o să se infuzeze timp de cel puțin 10 minute înainte de a o bea.

Este important de reținut că ulmul alunecos poate interfera cu absorbția medicamentelor, astfel încât o persoană ar trebui să discute cu un medic înainte de a face un ceai sau de a folosi un alt supliment.

Ulmul alunecos este disponibil sub formă de pulbere și capsule în magazinele de sănătate și online.

11. N-acetilcisteină (NAC)

NAC este un supliment care provine din aminoacidul L-cisteină. Administrarea unei doze zilnice poate diminua frecvența și severitatea tusei umede prin reducerea mucusului din căile respiratorii.

O meta-analiză a 13 studii sugerează că NAC poate reduce semnificativ și consistent simptomele la persoanele cu bronșită cronică.

Bronșita cronică este o inflamație prelungită a căilor respiratorii care provoacă acumularea de mucus, tuse și alte simptome.

Cercetătorii sugerează o doză zilnică de 600 de miligrame (mg) de NAC pentru persoanele fără obstrucție a căilor respiratorii și până la 1.200 mg în cazul în care există o obstrucție.

NAC poate avea efecte secundare severe, inclusiv urticarie, umflături, febră și dificultăți de respirație. Oricine ia în considerare această abordare ar trebui să vorbească mai întâi cu un medic.

12. Probiotice

Probioticele nu ameliorează în mod direct tusea, dar pot stimula sistemul imunitar prin echilibrarea bacteriilor din intestin.

Un sistem imunitar sănătos poate ajuta la combaterea infecțiilor care ar putea cauza tusea.

Un tip de probiotic, o bacterie numită Lactobacillus, oferă un beneficiu modest în a ajuta la prevenirea răcelii comune, potrivit unui studiu.

O altă meta-analiză publicată în 2016 a constatat că administrarea de probiotice a ajutat la reducerea numărului de cazuri în care copiii s-au îmbolnăvit de infecții ale tractului respirator, ceea ce ar putea reduce indirect tusea.

Suplimentele care conțin Lactobacillus și alte probiotice sunt disponibile la magazinele de sănătate și la farmacii.

Unele alimente sunt, de asemenea, bogate în mod natural în probiotice, printre care:

- Supa miso

- Iaurtul natural

- Kimchi

- Varză murată

Cu toate acestea, numărul și diversitatea unităților probiotice din alimente pot varia foarte mult. Poate fi mai bine să luați suplimente probiotice în plus față de consumul de alimente bogate în probiotice

Sfaturi pentru a ajuta la prevenirea răcelii

Nu este întotdeauna posibil să se evite răceala sau alte infecții ale tractului respirator care pot duce la tuse, dar evitarea contactului cu persoanele bolnave, spălarea regulată a mâinilor și hidratarea pot contribui la reducerea riscului.

Cum să preveniți tusea

Atunci când se confruntă cu o răceală sau o altă infecție a tractului respirator, o persoană poate dori o ameliorare mai imediată. În timp ce unele dintre remediile de mai sus, cum ar fi mierea sau aburul, pot ajuta mai imediat, altele nu funcționează la fel de repede.

Unele măsuri suplimentare pe care o persoană le poate găsi utile pentru a-și reduce tusea includ:

- Consumul de lichide calde, cum ar fi bulionul sau ceaiul

- Evitarea produselor lactate

- Evitarea alcoolului

- Respirarea aerului umed de la aburul de la duș sau de la un umidificator

O persoană poate găsi, de asemenea, o oarecare ușurare cu medicamente eliberate fără prescripție medicală, cum ar fi cele care conțin dextrometorfan, sau cu dropsuri pentru tuse. Acestea pot ajuta la suprimarea tusei.

Când să consultați un medic

O persoană trebuie să vorbească cu un medic dacă următoarele simptome însoțesc tusea:

- Flegmă verde sau galbenă urât mirositoare

- Frisoane

- Deshidratare

- Febră de peste 38.8°C

- Febră care durează mai mult de 3 zile

- Slăbiciune

- Tuse care durează mult timp sau este recurentă

Oamenii ar trebui să sune la 911 sau să meargă la cea mai apropiată secție de urgență dacă tusea scoate sânge sau provoacă dificultăți de respirație.

Mai multe remedii naturale pot ajuta la ameliorarea tusei unei persoane în mod direct sau indirect.

Deși multe dintre ele au cel puțin o anumită susținere științifică, este posibil să nu funcționeze pentru toată lumea. De asemenea, remediile naturale nu garantează siguranța pentru toată lumea.

Persoanele care iau medicamente sau care trăiesc cu anumite condiții de sănătate ar trebui să ia în considerare discuția cu un profesionist calificat în domeniul sănătății înainte de a încerca orice suplimente noi sau remedii de casă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel