4 efecte uimitoare ale COENZIMEI Q10. Ce sunt mitocondriile

Anisia Nica |
Data actualizării: | Data publicării:
4 efecte uimitoare ale coenzimei q10 FOTO: Unsplash @leohoho
4 efecte uimitoare ale coenzimei q10 FOTO: Unsplash @leohoho

Ce este coenzima Q10, unde se găsește și ce efecte are asupra organismului?

Coenzima Q10 este unul dintre elementele produse de corp care oferă energie. Aceasta are o mulține de efecte asupra organismului, iar nivelul ei scade odată cu înaintarea în vârstă. Există și alte cauza pentru care Coenzima Q10 scade, printre care se numără factorii genetici sau deficitul de Vitamina B5.

Unde o găsim?

Coenzima Q10 poate fi găsită sub forma suplimentelor alimentare, iar WebMd ne informează că anumite alimente au o cantitate mai mare de Coenzima Q10. Printre acestea se numără uleiurile vegetale, peștele și carnea. 

Crește fertilitatea

Coenzima Q10 intră în categoria antioxidanților, substanțe care protejează organismul de stresul oxidativ și limitează efectele acestuia. Potrivit healthline, aportul crescut de coenzima Q10 îmbunătățește calitatea spermatică, protejează organismul de stresul oxidativ și crește fertilitatea.

Sănătatea pielii

Coenzima Q10 este inclusă în multe produse de înfrumusețare datorită capacității sale de a reduce ridurile și efectele radiațiilor UV. Astfel, enzima are efect antiîmbătrânire, iar unele studii arată că nivelul scăzut de coenzima Q10 intervine în apariția melanomului (cancerului de piele).

Calmează migrenele

Cercetările arată că anumite migrene sunt cauzate de disfuncții la nivel mitocondrial. Coenzima Q10 se găsește în special în mitocondrii, organite celulare responsabile de producerea de energie, iar enzima influențează metabolismul mitocondrial. Alți agenți care au același efect sunt Vitamina B2, magneziul, Vitamina B3 și sunt recunoscuți că prezintă efect de ameliorare a migrenelor.

Stimulează metabolismul lipidic

Există studii care demonstrează faptul că suplimentarea corpului cu coenzima Q10 influențează metabolismul lipidic, reduce obezitatea și scade evoluția diabetului de tip 2. Acest tip de diabet este cauzat de rezistența la insulină a celulelor și se pare că în acest proces intervine și funcția mitocondrială. 

Coenzima Q10 scade absorbția lipidelor și formarea de depozite de grăsimi, acțiune care are efect în prevenția obezității și diabetului zaharat.

Vezi și: 5 motive pentru care să mănânci CARTOFI DULCI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel