4 semne că aveți nevoie de multivitamine. Oboseala și răcitul des se află pe listă

Sonia Baciu |
Data publicării:
4 semne ca aveti nevoie. FOTO: Freepik @ksandrphoto
4 semne ca aveti nevoie. FOTO: Freepik @ksandrphoto

Vitaminele și mineralele sunt elemente importante pentru sănătate. Care sunt semnele ce indică necesitatea administrării de multivitamine.

Vitaminele și mineralele sunt compuși de care organismul are nevoie pentru o bună funcționare a sa. Mare parte din aportul de vitamine și minerale de care avem nevoie vine prin intermediul dietei, din alimente, deoarece organismul fie nu le produce, fie le produce foarte puțin, iar acesta este unul dintre motivele pentru care specialiștii recomandă o dietă echilibrată, cu fructe și legume variate, cu proteine de bună calitate, precum și cu oleaginoase.

Necesarul zilnic de vitamine și minerale poate să difere în funcție de vârstă și de sex, dar și de statutul persoanei.

Vitaminele, tipuri

Vitaminele au un roluri importante pentru sănătate, care includ:

- menținerea barierei de apărare a mucoaselor și de creștere a rezistenței la infecții

- metabolismul proteinelor, glucidelor, lipidelor și mineralelor

- sinteza unor structuri indispensabile - acizii din molecula de ADN, enzimele sau factorii de coagulare

- procesele de oxidare

- aterogeneza, după cum notează Centrul de Diagnostic și Tratament ”Victor Babeș”.

În acest moment există 13 vitamine cunoscute, care se împart în vitamine liposolubile (dizolvabile în grăsimi) și hidrosolubile (dizolvabile în apă).

Categoria vitaminelor liposolubile cuprinde:

- vitamina A

- vitamina D

- vitamina E

- vitamina K.

Vitaminele hidrosolubile cuprinde:

- vitaminele din complexul B-urilor (B1 - tiamină, B2 - riboflavină, B3 - niacină, B5 - acid pantotenic, B6 - piridoxină, B7 - biotină, B9 - acid folic, B12 - cobalamină)

- vitamina C

- vitamina D.

Vezi și: Sucul care întărește sistemul imunitar. Are și efect detoxifiant. Ce condiment îi activează capacitatea antioxidantă

Minerale, tipuri

Mineralele sunt responsabile pentru echilibrul apei în organism, electroliză, dar și pentru transmiterea de impulsuri nervoase în nervi și mușchi.

Mineralele se clasifică în minerale esențiale și oligoelemente.

Din categoria mineralelor esențiale fac parte:

- calciul

- magneziul

- sodiul

- potasiul

- fosforul

- clorul.

Oligoelementele includ:

- fierul

- cobaltul

- cuprul

- iodul

- manganul

- seleniul

- zincul

- molibdenul.

Vezi și: Lipsa colagenului, vizibilă pe față. Cum se poate stimula colagenul și de ce nu sunt indicate suplimentele

4 semne că aveți nevoie de multivitamine

Pentru menținerea stării de sănătate în parametri, specialiștii recomandă diete echilibrate, cu un aport de vitamine, minerale și proteine de calitate.

Chiar dacă avem un meniu bogat în fructe și legume există câteva situații care ne poate indica un deficit de vitamine, care vă poate afecta sănătatea, iar una dintre soluții este administrarea de suplimente de vitamine, cunoscute sub denumirea de multivitamine, sau minerale.

dar care sunt cele patru semne care indică necesitatea administrări de multivitamine?

Ești obosit și respiri greu

De cele mai multe ori starea de oboseală în mod constant poate să fie un semnal pentru diferite probleme de sănătate. Astfel, oboseala poate să fie simptom pentru o boală, pentru suprasolicitare fizică, dar și pentru lipsa de somn, care este unul dintre elementele esențiale pentru un stil de viață sănătos.

În același timp, problemele de respirație pot să fie și ele un semn cu privire la sănătatea plămânilor.

Pe de altă parte, un nivel scăzut de energie este considerat un semn al unui nivel scăzut de fier ori chiar semn de anemie.

”Administrarea unei multivitamine cu fier poate ajuta la creșterea rezervelor de fier și la creșterea calității celulelor roșii din sânge, ceea ce poate îmbunătăți nivelul de energie și transportul de oxigen”, afirmă nutriționistul Lexi Moriarty, potrivit EatThis.

Îmbolnăviri dese

Scăderea sistemului imunitar este în strânsă legătură cu îmbolnăvirile dese, 3-4 răceli pe an, de exemplu, dar și cu deficit de vitamine și minerale esențiale pentru organism.

Pe lângă lupta cu virozele și răcelile, sistemul imunitar vă protejează și de o varietate de germeni - virusuri, paraziți, bacterii sau ciuperci, precum și de boli și infecții.

Potrivit lui Moriarty, ”există nutrienți care sunt esențiali pentru susținerea unui sistem imunitar sănătos, cum ar fi vitaminele C, A și D, iar o multivitamină zilnică vă poate ajuta să vă satisfaceți nevoile zilnice”.

Păr și unghii fragile

Atât la unghii, cât și la păr, fragilitatea este de multe ori pusă pe seama produselor cosmetice, însă aceasta poate să fie dată și de deficitul de vitamine (cele din complexul B-urilor) sau minerale, precum zinc și fier.

2. -imagine fara descriere- (beauty-problems-dry-split-ends-displeased-woman-towel-looking-ends-hair-morning-bathroom_19184100.jpg)

Păr fragil și deteriorat. FOTO: Freepik @prostock-studio

”Administrarea zilnică a unei multivitamine vă poate ajuta să vă acoperiți bazele atunci când vine vorba de satisfacerea tuturor nevoilor de vitamine și minerale și, în cele din urmă, vă poate îmbunătăți sănătatea părului și a unghiilor”, mai spune Moriarty.

Predispus la leziuni sau fracturi

Dacă vă aflați în rândul persoanelor la risc, de osteoporoză sau de fracturi, adică sunteți în vârstă ori după menopauză, este necesar să acordați o mai mare atenție sănătății osoase și să vă suplimentați necesarul de calciu și de vitamina D, două elemente esențiale în acest caz.

Vezi și: Parodontoza, boala dinților frumoși, cauze și tratament. Poate duce la boli de inimă sau complicații în timpul sarcinii

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel