400.000 de români suferă de psoriazis, dar doar 14.685 sunt înscriși în Registrul Naţional de Boli Dermatovenerice. Vârsta de debut e între 16 - 22 de ani și 57 - 60 de ani

psoriazis - Foto: Freepik @imageearh
psoriazis - Foto: Freepik @imageearh

Psoriazisul este considerat o boală autoimună, în care sistemul imunitar atacă celulele pielii. Factorii genetici, stresul, infecțiile, leziunile pielii și anumite medicamente pot contribui la declanșarea sau agravarea afecțiunii. Vârsta de debut este sub 40 de ani, cu un vârf între 16 şi 22 de ani și un alt vârf între 57 şi 60 de ani.

Reprezentanţii Societăţii Române de Dermatologie (SRD) susțin că peste 400.000 de români suferă de psoriazis, dar doar 14.685 sunt înscrişi în Registrul Naţional de Boli Dermatovenerice.

Psoriazisul este o afecțiune cronică a pielii, caracterizată prin inflamație și proliferarea excesivă a celulelor cutanate.

Există mai multe tipuri de psoriazis, cele mai comune fiind:

- psoriazisul vulgar, care se manifestă prin plăci roșii acoperite cu solzi argintii

- psoriazis guttat, asociat adesea cu infecții streptococice, care apare sub formă de pete mici.

- psoriazis invers, care afectează zonele cu pliuri ale pielii precum subraț, sau inghinal.

- psoriazis pustular, care apare cu pustule albe, umplute cu puroi

- psoriazis eritrodermic, o formă rară și severă, care afectează întregul corp.

În fiecare an, pe 29 octombrie, este marcată Ziua Mondială a Psoriazisului și, potrivit Societăţii Române de Dermatologie, numărul total de cazuri în populaţia generală în România este de 4,9% pentru psoriazis şi 1,38% pentru artrita psoriazică, vârsta de debut a acestei afecţiuni fiind sub 40 de ani pentru peste 70% din cazuri, cu un vârf între 16 şi 22 de ani. Un al doilea vârf este cuprins între 57 şi 60 de ani.

"De peste 20 ani, în 56 de ţări din întreaga lume, data de 29 octombrie este dedicată bolnavilor de psoriazis, un motiv în plus pentru a creşte gradul de conştientizare şi informare asupra acestei boli şi de a reduce totodată nivelul stigmatizării şi al prejudecăţilor faţă de aceşti semeni al căror mesaj de reciprocitate empatică este tradus în campania suport de anul acesta a Societăţii Române de Dermatologie prin sintagma 'Sunt un om la fel ca tine!'", afirmă reprezentanţii Societăţii Române de Dermatologie, citează Agerpres.

Societatea Română de Dermatologie atrage atenţia că această boală nu este una contagioasă şi nu trebuie să facă diferenţe.

"Am afirmat mereu şi, nu doar astăzi, când marcăm Ziua Mondială a Psoriazisului, că această boală reprezintă o reală problemă de sănătate publică, fiind o afecţiune subdiagnosticată şi subtratată în România, reticenţa pe care o manifestă cei afectaţi de psoriazis faţă de medic fiind una dintre cauzele principale care, din păcate, este influenţată de un nivel ridicat pe care societatea românească îl înregistrează din punct de vedere al stigmatizării şi al prejudecăţilor faţă de aceşti pacienţi care se confruntă nu doar cu boala în sine, ci cu o multitudine de alţi factori nocivi sănătăţii, psoriazisul conducând frecvent la stări de depresie, la o accentuare a gradului de stres şi, uneori, la idei suicidale", a declarat Călin Giurcăneanu, preşedintele Societăţii Române de Dermatologie.

Alin Nicolescu, secretarul general al SRD, consideră că este imperios să se înţeleagă că adresabilitatea la medic nu trebuie să se facă doar atunci când evoluţia unei boli a depăşit un anumit prag sau când gravitatea acesteia reduce calitatea vieţii, ci trebuie să fie periodică şi să aibă caracter de prevenţie.

"În cazul pacienţilor cu psoriazis, din nefericire, interacţiunea cu medicul dermatolog sau cu medicul de familie este extrem de redusă, motiv pentru care, la nivelul Societăţii Române de Dermatologie, am amplificat programele de informare şi conştientizare legate de impactul profund pe care această boală îl poate avea asupra sănătăţii, de a reduce nivelul stigmatizării şi totodată, de a anula în mentalul colectiv ideea nocivă că psoriazisul este o ruşine socială, dar cu toate acestea ne situăm cu mult sub gradul de depistare precoce şi diagnostic pe care îl înscriu ţările civilizate europene", a spus Alin Nicolescu, secretarul general al SRD.

Datorită unui demers profesional iniţiat de către Societatea Română de Dermatologie prin realizarea Registrului Naţional de Boli Dermatovenerice în prezent sunt înscrişi, diagnosticaţi şi monitorizaţi 14.685 de pacienţi cu psoriazis, comparativ cu anul 2023 când erau înscrişi 13.103 de pacienţi.

Conform statisticilor, România se află printre primele locuri în Europa, având aproximativ 400.000 de oameni care suferă de psoriazis, iar un procent de 20-30% dintre aceşti pacienţi dezvoltă şi artrită psoriazică, care în timp duce la leziuni articulare severe şi deformante, care deseori provoacă handicap.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel