EXCLUSIV Cum trebuie să mâncăm de Paște. Ligia Pop: Acesta e secretul!

Cum să mâncăm în perioada de Paște. ”Este important să realizăm că mulți au ținut post până la Paște și trebuie să o ia ușor”.
Mesele de Paște sunt organizate până la ultimul detaliu, dar vizitele sunt, de cele mai multe ori, improvizate. Nu știm niciodată ce rudă ne poate bate la ușă sau ce apel primi de la vreun prieten care ne așteaptă cu masa pusă. Astfel, nu ne este ușor să ne organizăm mesele în perioada sărbătorilor de Paște și ne trezim că mâncăm mai mult decât am mânca, poate, în 3 zile.
Vezi și: Câte ouă este recomandat să mâncăm de Paște. Ligia Pop: Să nu ne întindem la mai mult
Ligia Pop, nutriționist și autoare a 8 cărți, ne-a oferit câteva sfaturi importante referitoare la alimentația de Paște, subliniind importanța integrării unor salate bogate de crudități, alături de orice preparat consumat. Aceasta recomandă ca, în special în această perioadă, să se opteze pentru crudități verzi, precum diverse tipuri de salate și spanac, deoarece acestea ajută foarte mult la digestie. Ligia Pop subliniază faptul că salatele din frunze verzi sunt de preferat în această perioadă, deoarece ajută organismul să facă față mai bine meselor bogate și copioase specifice sărbătorilor de Paște.
”Ținând cont de tradiția de Paște, este foarte important ca, pe lângă orice preparat pe care îl consumăm, să avem și o salată bogată de crudități. De preferat, în special în perioada aceasta, să fie din crudități verzi: salate, diverse feluri de spanac, sunt tot feluri de varietăți, care ajută foarte mult pe partea digestivă. Salatele ajută foarte mult.
Nu mă refer neapărat la salata de roșii și castraveți, ci la cele din frunze verzi, așa cum am amintit mai devreme. Acelea ne ajută să trecem cu bine prin aceste mese copioase”, ne-a spus Ligia Pop, în exclusivitate pentru DC Medical.
”Să căutăm să nu combinăm dulcele cu sărat”
Nutriționistul recomandă, de asemenea, să se evite combinarea mâncărurilor sărate cu cele dulci în timpul meselor, pentru a evita problemele digestive ulterioare. Spre exemplu, se sugerează să se aștepte un interval de aproximativ 10-20 de minute după consumul mesei sărate înainte de a consuma desertul. Această pauză permite organismului să digere mai bine mâncarea sărată înainte de a trece la dulce.
”De asemenea, să căutăm să nu combinăm dulcele cu sărat. Spre exemplu, mâncăm masa sărată, obișnuită și apoi ne servește gazda imediat cu cozonac. Ar fi bine să îi spunem să mai așteptăm 10-20 de minute și după aceea mâncăm. Lăsăm puțin să digere mâncarea sărată și apoi mâncăm, fiindcă și în felul acesta pot exista probleme digestive”, ne-a mai spus nutriționistul.
În plus, Ligia Pop subliniază importanța mestecării atente și a integrării alimentelor într-un ritm mai lent și mai relaxat, pentru a preveni problemele digestive ulterioare. Ea recomandă consumul de cantități mai mici de mâncare, servite într-un cadru relaxat și fără stres, evitând graba de a termina repede masa pentru a trece la următoarea activitate.
De asemenea, este important consumul de enzime digestive naturale, cum ar fi cărbunele vegetal, în timpul sau după mese, pentru a sprijini procesul de digestie și a reduce disconfortul abdominal. Aceste enzime ajută la descompunerea alimentelor și la absorbția nutrienților, contribuind astfel la o digestie mai bună și la reducerea riscului de probleme digestive.
”Este important să realizăm că mulți au ținut post până la Paște și trebuie să o ia ușor. Când se așază la masa de Paște, să mestece foarte bine, să integreze foarte bine tot ce mănâncă, în așa fel încât să nu aibă probleme digestive ulterioare. Cantități mici, mâncate în liniște, nu în stres, că ”trebuie mâncăm repede ca să plecăm și la fini să mai mâncăm și acolo”. Pauze mai multe. Acesta este secretul pentru a ieși bine din perioada aceasta.
În zilele acestea,este foarte important să avem enzime digestive naturale la noi, luate în timpul mesei sau după masă. Ne ajută foarte mult la tot: cărbune vegetal (varianta cea mai ieftină și care poate fi găsit în orice magazin naturist)”, ne-a mai explicat nutriționistul.
-
Trucul banal care scade rapid hipertensiunea arterială15.09.2025, 13:20
-
-
Testul de respirație care depistează diabetul în câteva minute15.09.2025, 10:56
-
-
Cancerul accelerează îmbătrânirea organismului15.09.2025, 08:38
Tratamentul oncologic, efecte negative. Ramona Schenker: Profund invalidante
Trucul care te scapă de mirosul de prăjeală după ce ai gătit
Acest truc te scapă instantaneu de mirosul de prăjeală din casă.
România, progrese importante în sănătate. Cătălin Radu, Bristol Myers Squibb: Ritmul s-a accelerat. Nu ne oprim niciodată din a inova
Ce trebuie să știi despre centrele de permanență
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy
Biopsia lichidă, tehnica ce poate salva mii de vieți în lupta cu cancerul
Când ar trebui să se adreseze un cuplu medicului specialist în infertilitate. Dr. Lucia Luchian: Foarte important
Radioterapia stereotaxică și brahiterapia, decontate prin CNAS. Dr. Matei Bâră: Oferim pacienților un tratament personalizat și adaptat fiecărei formațiuni tumorale
Recent, radioterapia a beneficiat de progrese importante nu doar în plan tehnologic, ci și în ceea ce privește accesibilitatea financiară pentru pacienți.
Chirurgia viitorului: vor putea roboții să opereze singuri. Dr. Mugurel Bosînceanu: Chirurgul își asumă întreaga responsabilitate
Așa se tratează cancerul! Țintește direct locul unde a fost tumora
Spitalele primesc mai mulți bani pentru salarii decât pentru tratamente. Conf. univ. dr. Horațiu Moldovan: Nu se încurajează munca
Educația pentru sănătate în școli, esențială. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb): Este viitorul acestei țări. Semn de responsabilitate
Spitalele, evaluate de noi inspectori. Mesajul care poate duce la demiteri
Oxigenul: leac sau pericol? Cum devine, paradoxal, armă împotriva bolilor grave
Cum previi formarea pietrelor la rinichi cu un simplu obicei zilnic
Boala varicoasă, complicații. Dr. Anca Chitic: Potențial letal foarte mare
Testele genetice, rol în personalizarea tratamentului oncologic. Conf. dr. Viorica Rădoi: Facem plan de screening. Diagnostic precoce. Dr. Eduard Dănăilă: Sunt gratuite
Un simplu test îți poate dezvălui riscul de cancer cu ani înainte ca boala să apară. Se poate face gratuit.
Singurătatea bătrânilor, sunetul care îți rupe inima
Medicamentele salvatoare de vieți nu ajung la pacienții din România. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb România): Suntem la 800 de zile de la aprobarea EMA
Primul semn al cancerului de colon. Dr. Oana Dolofan: Faci și ocluzie intestinală
Vârsta la care este indicată colonoscopia. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Chiar dacă NU ai simptome
Bolile inflamatorii intestinale, afecțiuni sistemice cu impact digestiv, hepatic și cutanat. Dr. Răzvan Iacob: Inflamația digestivă să fie stăpânită
Prioritate la toaletă oriunde în țară. Cine are acest drept.