8 alimente care scad colesterolul „rău” LDL
Anumite alimente pot alcătui o dietă care să scadă colesterolul. Iată câteva dintre ele:
Adăugarea în dietă a acelor alimente care scad colesterolul „rău” LDL, particula dăunătoare ce transportă colesterolul care contribuie la ateroscleroză, blocând arterele, este cea mai bună modalitate de a reduce riscul de apariție a bolilor cardiovasculare.
Diferite alimente scad colesterolul, fiecare în felul lui. Unele furnizează organismului fibre solubile, care leagă colesterolul și precursorii săi în sistemul digestiv și ajută la eliminarea lor din corp înainte ca ei să intre în circulație. Altele aduc grăsimi polinesaturate, care scad direct colesterolul „rău” LDL. Nu în ultimul rând, sunt unele alimente care conțin steroli vegetali și stanoli, care împiedică organismul să absoarbă colesterolul. Iată 8 dintre aceste alimente
1. Ovăzul. Conține 1 - 2 grame de fibre solubile, dar dacă îl consumați cu felii de banană sau câteva căpșuni, adăugați încă o jumătate de gram. Teoretic, conform ghidurilor actuale, trebuie să consumăm zilnic 20 până la 35 de grame de fibre, din care cel puțin 5 - 10 grame să fie fibre solubile.
2. Orzul și alte cereale integrale. Ca și ovăzul și tărâțele de ovăz, orzul și alte cereale integrale pot ajuta la scăderea riscului de boli de inimă, în principal prin fibrele solubile pe care le conțin în cantitate mare.
3. Fasolea. Este și ea bogată în special în fibre solubile. De asemenea, organismul o digeră mai greu, ceea ce înseamnă că te simți plin mai mult timp după ce ai mâncat.
4. Vinetele. Vinetele au un conținut scăzut de calorii dar sunt surse bune de fibre solubile.
5. Nucile și alți sâmburi. Consumul de migdale, nuci, alune și alte tipuri de sâmburi este bun pentru inimă. Ai nevoie de 56 de grame pe zi ca să scazi cu 5% nivelul de colesterol „rău” LDL.
6. Mere, struguri, fructe de pădure, căpșuni, citrice. Aceste fructe sunt bogate în pectină, un tip de fibră solubilă care scade LDL. Atenție, însă, la zahărul pe care-l conțin. Chiar dacă este natural, nu e bun în cantități mari.
7. Soia. Soia simplă, tofu și laptele de soia erau cândva considerate o modalitate foarte eficientă de scădere a colesterolului. Analizele au arătat însă că efectul este mai modest - consumând 25 de grame de proteină de soia pe zi (echivalentul a 280 grame tofu sau două căni și jumătate de lapte de soia) scade colesterolul LDL cu 5- 6%.
8. Pește gras. Consumat de două-trei ori pe săptămână, peștele gras poate scădea LDL în două moduri: prin înlocuirea cărnii (care conține grăsimi saturate stimulând LDL) și prin furnizarea de grăsimi omega-3 (care scad LDL). Omega-3s reduce trigliceridele din fluxul sanguin.
-
-
-
Cât de murdare sunt pernele tale. Descoperirea care te va șoca08.11.2025, 12:00
-
-
Cum faci renumita salată Coleslaw: rețeta cremoasă și irezistibilă07.11.2025, 21:59
Toaleta, cel mai periculos loc din casă? De ce să nu iei niciodată telefonul cu tine. Surprizele mortale din baie
Adevărul șocant despre riscurile mortale din baie și de ce nu ar trebui niciodată să iei telefonul cu tine!
Trucul genial care face rujul să reziste ore întregi. Pudra translucidă, secretul make-up artiștilor
Ai probleme cu somnul și ești stresat? Cum te poate ajuta un covor. Cum să dormi mai bine prin "împământare"
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână. Cele 5 efecte uimitoare de care trebuie să afli.
Trucul simplu care îți transformă fața în doar câteva minute pe zi
Ce se întâmplă dacă NU mănânci înainte de operație. Un studiu dă totul peste cap
Ți s-a spus să nu mănânci înainte de operație? S-ar putea să fi fost degeaba. Uite ce s-a descoperit.
De ce să fierbi apa înainte de a face cuburi de gheață
Motivul uimitor pentru care NU ar trebui să speli hainele la 40 de grade
De ce nu ar trebui să speli hainele la 40 de grade.
Ai fiert greșit ouăle. Cum se fierb, de fapt, pentru a le curăța ușor
Adevărul despre mâncarea ambalată: Ce ascund etichetele și cum un simplu simbol pe ambalaj îți poate salva viața!
Un studiu kenyan testează trei tipuri de etichete de avertizare pe alimente.
