9 alimente care îți cresc tensiunea arterială fără să îți dai seama

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Un pahar de vin pe zi nu e așa sigur pentru inimă precum se credea. Foto: Pixabay
Un pahar de vin pe zi nu e așa sigur pentru inimă precum se credea. Foto: Pixabay

Persoanele care au tensiunea ridicată - adică cei cu pre-hipertensiune și hipertensiune - trebuie să evite anumite alimente și băuturi care pur și simplu le fac rău. Și a ta pentru că ele conțin prea multă sare, grăsimi saturate sau alcool. Iată care sunt acestea:  

Alimente și băuturi pe care cei cu tensiunea ridicată trebuie să le evite: 

1) Mâncăruri congelate sau la cutie

Sunt rapid de gătit și convenabile, dar periculoase pentru cei cu tensiune crescută. Asta pentru că au prea multă sare (sodiu). Ideea e că trebuie să evitați orice conține mai mult de 600 de mg (sau 0,6 g) de sare sau sodiu la 100 de g de produs. Supele la cutie, spre exemplu, conțin între 700 și 1.260 de miligrame de sare.

2) Gustările prăjite și sărate

Aproape tot ce înseamnă chipsuri, crackers, biscuiților, sărățele și floricele de porumb sunt bogate în sodiu. De exemplu, o porție de 30 de grame de chipsuri simple de cartofi conține între 50-200 de miligrame de sare. Încercați nuci, semințe neprăjite, sau orice gustare conține mai puțin sodiu sau este fără sare. În plus, alegeți orice nu este prăjit și bogat în grăsimi saturate, pentru că și acestea cresc tensiunea. 

3) Murăturile

Castraveciorii, gogoșari, gogonelele, morcovii, conopida, ciupercile și varza când sunt murate sunt delicioase, dar și periculoase. Tradițional, la români, rețeta spune că pui o lingură de sare la fiecare litru de apă, dar asta înseamnă de fapt mai multă sare decât ar trebui să consumi. Apoi, murăturile cumpărate de la magazin sunt și mai bogate în sare, având cel puțin 0,9 grame de sare la suta de grame de produs. 

4) Pâinea

Poate nu vă pare că e sărată, dar de fapt are o cantitate considerabilă de sodiu în ea. O felie de pâine albă are între 80 și 230 de miligrame de sare. 

5) Sosurile 

Fie că e vorba de roșii conservate la cutie, de suc de roșii, de sos de soia, de sosuri de usturoi sau de dressing-uri pentru salate, toate conțin sare cât cuprinde. Spre exemplu, roșiile la cutie au cel puțin 600 de miligrame de sare la 100 de grame de produs. Există și variante cu mai puțină sare, dacă aveți răbdare să căutați. De asemenea, alegeți și în funcție de grăsimile saturate din conținut. 

6) Carne procesată

Carnea procesată (salamuri, cârnați, hor dog, șuncă, bacon, mici etc.) conține de obicei circa 750 de miligrame de sare la suta de grame de produs sau chiar mai mult. 

7) Pizza

Indiferent dacă este congelată sau cumpărată de la pizzeria favorită, probabil că are un conținut ridicat de sodiu. O felie de 150 de grame de pizza cu brânză congelată are între 370 și 730 de miligrame de sare. Plus grăsimi saturate. 

8) Alcool

Tensiunea arterială crește atunci când bei prea mult alcool. Bărbații ar trebui să rămână cu cel mult două pahare pe zi, indiferent dacă e vin, bere sau altceva. Iar femeile doar unul. Vinul roșu a fost legat de sănătatea inimii, dar ar trebuie totuși să nu consumi mai mult de un pahar. 

9) Brânza, iaurturile și alte lactate fermentate

Unele tipuri de brânză cumpărată de la magazin conțin cel puțin 2,2 grame de sare la 100 de grame de produs. La fel, iaurturile sana, kefirul sau, și mai sărat, ayranul (iaurtul turcesc). De aceea e bine să citești eticheta înainte de a cumpăra. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel