9 Lucruri care îți cresc riscul de Alzheimer, în afară de bătrânețe și moștenire genetică

Dana Lascu |
Data publicării:
Boala Alzheimer     Foto: Pixabay
Boala Alzheimer Foto: Pixabay

Dacă îmbătrânirea și riscul generic nu le poți modifica, sunt multe alte lucruri care îți cresc riscul de demență în general, și de Alzheimer în particular, pe care le poți controla. Iată 9 dintre ele: 

Boala Alzheimer este cea mai frecventă formă de demență. Aproximativ o treime dintre persoanele cu vârsta peste 85 de ani prezintă semne ale acestei boli. Moșteirea genetică și vârsta joacă un rol în apariția acestei boli, dar la fel sunt implicate și lucruri precum dieta, exercițiile fizice, viața socială și alte boli. Contrat a ceea ce se crede, demența nu e un lucru normal pentru îmbătrânești. Iată ce alte lucruri o pot provoca sau accelera: 

1) Bolile cardiovasculare

Un atac de cord sau un accident vascular cerebral fac ca demența să fie mai probabilă. Boala cardiacă este de obicei cauzată de acumularea plăcii de aterom în arterele din jurul inimii (ateroscleroză). Acest lucru vă poate încetini fluxul de sânge către creier și vă poate pune în pericol apariția accidentului vascular cerebral, ceea ce face mai greu să gândiți bine sau să vă amintiți varii lucruri. Și cauzele bolilor de inimă sunt multe - fumatul, diabetul, hipertensiune arterială și colesterolul ridicat - pot duce, de asemenea, la demență.

2) Diabetul

Medicii nu sunt siguri exact de ce persoanele cu diabet zaharat suferă mai des de demență. Dar ei știu că persoanele cu diabet sunt mai susceptibile de a avea vase de sânge deteriorate. Acest lucru poate încetini sau bloca fluxul sanguin către creier și poate deteriora zonele creierului, ducând la ceea ce se numește demență vasculară. Unii oameni ar putea să încetinească declinul creierului dacă țin diabetul sub control cu medicamente, exerciții fizice și o dietă sănătoasă.

3) Colesterolul ridicat

Nivelurile ridicate de colesterol, în special la vârsta mijlocie, sunt legate de obezitate, hipertensiune arterială și diabet. Toate acestea vă cresc riscul de demență. Unele cercetări arată că un nivel ridicat al colesterolului la vârsta mijlocie ar putea reprezenta un risc pentru boala Alzheimer mai târziu în viață, dar legătura exactă nu este clară.

4) Hipertensiunea

Chiar dacă nu ați avut alte probleme de sănătate, faptul că aveți tensiune arterială crescută – hipertensiune - vă face să aveți un risc mai mare de a face demență vasculară și Alzheimer. Probabil pentru că hipertensiunea arterială dăunează vaselor de sânge din creier. De asemenea, ea poate duce la alte afecțiuni care provoacă demență, cum ar fi accidentul vascular cerebral. Gestionarea tensiunii arteriale cu dietă și exerciții fizice - și medicamente, dacă este necesar - poate încetini sau împiedica apariția demenței.

5) Depresia

Dacă ați avut vreodată această afecțiune comună, este posibil să aveți un risc mai mare de a suferi de demență. Depresia poate fi pur și simplu un simptom timpuriu sau un semn al altor cauze, cum ar fi bolile Parkinson și Huntington. 

6) Obezitatea

Obezitatea la vârsta mijlocie te-ar putea pune în pericol de demență. De asemenea, crește riscul de a suferi de boli de inimă și diabet, care sunt și ele, individual, legate de demență. O dietă sănătoasă și exerciții fizice regulate vă pot ajuta să vă întoarceți de pe această pantă dezastruoasă.

7) Accidentul vascular cerebral

Cel mai comun tip de AVC blochează fluxul de sânge către zonele creierului. Ulterior, vasele de sânge deteriorate pot face dificilă gândirea, vorbirea, amintirea sau atenția (demență vasculară). Lucrurile care fac un accident vascular cerebral mai probabil - cum ar fi hipertensiunea arterială, bolile de inimă și fumatul - cresc, de asemenea, riscul apariției acestui tip de demență. 

8) Somnul prost

Mulți oameni au o noapte proastă de somn din când în când. Dar dacă se întâmplă des - te trezești mult sau nu dormi suficient - ai un risc mai mare de a face demență, inclusiv boala Alzheimer. Stabiliți și respectați o rutină inteligentă de somn: evitați alcoolul, cofeina și produsele electronice seara și încercați să aveți un ritual liniștitor înainte de culcare și un program cu ore fixe de culcare.

9) Fumat

Este rău pentru vasele de sânge și crește riscul de accident vascular cerebral, care poate provoca demență vasculară. Acest lucru ar putea duce la probleme cu gândirea sau amintirea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel