EXCLUSIV Diabeticii în pandemie: de ce sunt mai predispuși infecției, explică dr. Simona Carniciu

Diabeticii sunt mai predispuși infecției, nu doar cu COVID-19, ci cu orice fel de agent patogen. Dr. Simona Carniciu a explicat de ce se întâmplă asta, în cadrul emisiunii Academia de Sănătate, realizată de...
Dr. Simona Carniciu, medic specialist în diabet și boli de nutriție de la Centrul de cercetare, diagnostic și tratament în diabet și boli de nutriție Corposana, a fost invitată în emisiunea Academia de Sănătate, unde a vorbit despre diabet, tratamentul diabetului în timpul pandemiei.
Este cunoscut faptul că pacienții cu diabet au fost mai expuși riscului de infecție. Dr. Simona Carniciu a explicat care este motivul pentru care diabeticii au un risc mai mare de infecție. Potrivit ei, aceștia sunt expuși nu doar la infecția cu COVID-19, ci și cu orice alt patogen, iar dintre diabetici, cei mai expuși sunt cei dezechilibrați, care nu reușesc să mențină valorile glicemiei la un nivel apropiat de cel normal.
„Într-adevăr, dacă ne gândim numai la mediul hiperglicemic în care trăiesc virușii în cazul unui pacient diabetic care este dezechilibrat, cu siguranță ne putem gândi că este un mediu de creștere excelent, de înmulțire a acestui nou patogen, de aceea s-au observat că pacienții care au fost cei mai afectați au fost cu preponderență cei care nu aveau un control glicemic bun. Sunt pacienți care își mențin echilibrul metabolic foarte bine, și acești pacienți nu au fost la fel de afectați precum această categorie de pacienți dezechilibrați, chiar și cu complicații”, a menționat ea.
De asemenea, ea a intrat în detalii, explicând ce anume se petrece în organismul unui pacient diabetic, lucru care îl expune la un risc mai mare de infecții.
„Dacă ne gândim la un alt aspect, și anume cum influențează diabetul organismul, trebuie să ne gândim în primu rând la afectarea neuronală, a fibrelor nervoase, care au tot felul de receptori: care transmit că se întâmplă lucruri destul de neplăcute sau nelalocul lor în organism. În momentul în care diabetul, prin efectele hiperglicemiei afectează aceste fibre nervoase și implicit receptorii, nu mai sunt transmise eficient către creier informațiile că există un pericol sau că ceva trebuie reparat”, a explicat ea.
Găsiți mai multe detalii în materialul video atașat
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-