EXCLUSIV Dr Sahar Ferber despre cum se scriu patente în unul din top 10 spitale din lume

Invitată la Academia de Sănătate, realizată de academicianul Irinel Popescu, prof dr Sarah Ferber, șeful Departamentului de Cercetare Endocrină la Sheba Medical Center din Tel Aviv, a explicat cum funcționează...
Centrul Medical Sheba din Tel Aviv a fost inclus, în 2019, în top 10 cele mai bune centre de cercetare și spitale din lume de publicația Newsweek. Despre cum acesta funcționează și nu doar că se autofinanțează, dar face și profit a vorbit la Academia de Sănătate Sarah Ferber, șefa Departamentului de Cercetare Endocrină la Centrul Medical Sheba din Tel Aviv și profesor universitar la Facultatea de Medicină din capitala Israelului.
Prof dr Sarah Ferber a explicat că instituția unde lucrează are o infrastructură bine pusă la punct, cu circa 120 de departamente, fiecare pe o anumită specializare, care contribuie la tratarea pacienților, îndeosebi a celor gravi unde e nevoie de o abordare multidisciplinară.
La Centrul israelian se îmbină activitatea medicală, de tratare a pacienților, cu cea de cercetare și de promovare a noilor idei. "Unul dintre lucrurile importante este rolul cercetării. Medicina devine personalizată și e nevoie de numeroși experți, nu doar medici, ci și cercetători", afirmă Sarah Ferber.
La faimosul Centru se face cercetare de bază și cercetare clinică, explică invitata emisiunii Academia de Sănătate. "Cercetarea clinică este sursa majoră de venit pentru orice spital mare", adaugă aceasta. Finanțarea vine de la marile companii farmaceutice pentru studii.
În ce privește cercetarea de bază, Centrul Medical Sheba are un birou de transfer tehnologic care ajută cercetătorii cum să scrie un patent – proces destul de dificil până acum circa 20 de ani în Israel - , dar și cum să-și traducă cunoștințele într-un produs.
Sarah Ferber explică: ideile științifice atrag investitorii, acestea formează companii și din exploatarea acestora se nasc patente, se obține profit care ulterior e reinvestit. "Acum, procesul de patentare este automat", adaugă aceasta, explicând că acel birou de transfer tehnologic are specialiști care îi ajută pe cercetători să scrie patente și cunosc investitori.
Acest birou funcționează asemenea incubatoarelor de afaceri din România. Transformă ideile inovative din medicină în patente, apoi le duce în industrie. Iar dacă două din zece idei de succes ar deveni companii profitabile, atunci și centrul israelian va profita de pe urma veniturilor acestora.
Cum se construiește un astfel de centru medical performant, aflați în video:
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-