EXCLUSIV Microbiomul intestinal, perturbarea sa duce la apariția bolilor: dr. Sanda Crețoiu explică

Dr. Sanda Crețoiu a explicat la Academia de Sănătate cât de important este rolul microbiomului intestinal în reglarea stării de sănătate generale.
Dr. Sanda Crețoiu, conferențiar universitar în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila" din București, doctor în biologie moleculară, specialist în nutriție și siguranță alimentară și director medical la Clinica NutriScience, a fost prezentă la Academia de Sănătate, realizată de academicianul Irinel Popescu, unde a vorbit despre importanța microbiomului intestinal și legătura cu apariția unor boli.
„În ultima vreme se vorbește foarte mult despre acest microbiom, el este foarte important pentru homeostazia organismului uman si este foarte versatil, este specific diferitelor compartimente. El nu există așa cum poate cred cei mai mulți – doar la nivel intestinal, există și în alte compartimente, inclusiv pe suprafața pielii noaste. Dar o să mă refer mai mult la microbiomul intestinal, al cărui importanță este foarte mare, deoarece perturbarea sa conduce la apariția unor boli. Prin perturbare înțelegem dezechilibrul care poartă denumirea de disbioză între tulpinile bacteriene prezente în mod normal și care au efect benefic asupra organismului și tulpinile considerate posibil patogene, în momentul în care proliferează și care - dacă bacteriile care favorizează starea de bine sunt perturbate - vor prolifera și vor conduce la această disbioză”, a spus ea.
Cum se testează microbiomul
De asemenea, medicul a dat explicații și despre modalitățile de testare a microbiomului.
„Se efectuează teste care determină sănătatea acestui microbiom, unele dintre ele mai simple, și prin acestea simple se conferă un scor al pacientului. Testul se efectuează din materiile fecale și determină, printre altele, dacă există sângerări la nivelul tubului digestiv, care sunt tulpinile care predomină, dacă există o infecție supraadăugată cu Candida, care este starea imunoglobulinei A, responsabilă de apărarea mucoasei intestinale și, de asemenea, nivelurile de calprotectina. Există și teste mai complexe, care pe lângă cele enumerate, determină și o serie de paraziți, testând eficacitatea atât a unor antibiotice asupra acestor paraziți, cât și a unor substanțe naturale. Aceste tipuri de teste se efectuează asupra pacienților care se prezintă în clinică și acuză diverse tulburări, de la cele mai banale cum ar fi balonările, până la tulburări de gen stări anxioase sau depresive. Și tratamentul este în funcție de rezultatul acestor teste, în general cu substanțe naturale, cu modificarea dietei, în așa fel încât aceste bacterii benefice să revină la numărul în care ar trebui să existe în mod normal în intestin”, a mai spus ea.
Mai multe detalii puteți găsi în materialul video atașat.
-
Boala arterială periferică, semnal de alarmă pentru inimă și creier01.09.2025, 19:56
-
-
-
-
De ce se răspândește cancerul. Cum apar metastazele pulmonare01.09.2025, 13:43
Cum arată sistemul medical în anul 2025. Dr. Levente Vass: Trebuie să recunoaștem. E timpul pentru sănătate!
Cum arată sistemul medical în anul 2025. Care sunt principalele neajunsuri.
Cum ne îmbolnăvește goana după fericirea afișată pe social media. Conf. univ. dr. Cozmin Mihai: Oamenii experimentează suferințe, tristețe
Ce înseamnă dacă postezi online poze din vacanță. Ce spune acest lucru despre tine.
Depresia, boală a dezechilibrelor cerebrale. Prof. dr. Adela Magdalena Ciobanu: Poate duce până la cancer
Alzheimer, Parkinson, tumori cerebrale: tratament inovativ. Prof. Dr. Vlad Ciurea, la Academia de Sănătate
Prof. Dr. Alexandru Vlad Ciurea este invitatul zilei la Academia de Sănătate de la DC Medical și DC News.
Ce se întâmplă dacă mănânci mâncare fierbinte. Prof. dr. emerit Silviu Constantinoiu: Agentul termic este implicat
Acesta este cancerul pe care îl poți face dacă mânânci mâncare caldă.
Vlad Ciurea laudă invenția lui Elon Musk. Neuralink, minune pentru pacienți?! "Este fantastică ideea. Sunt oameni disperați chiar și în România"
Ce este generația fulg de nea. Dr. Eduard Petru Moțoescu: A apărut în ultimele decade
Ce este, de fapt, generația fulg de nea. Cu ce probleme se confruntă aceasta.
Ce este echilibrul energetic. Dr. Bogdan Timar: E vorba de consum. Activități sedentare
De ce pe vremuri oamenii erau mai slabi și care este motivul pentru care ne îngrășăm chiar dacă nu prea mâncăm.
Chisturile pancreatice, ce sunt și când devin canceroase. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Criterii de risc: durerea, icterul, markerii tumorali
Ce sunt chisturile pancreatice. Când devin acestea canceroase și de ce mortalitatea pacienților este ridicată.
Riscuri biologice și boli infecțioase. Dr. Simin Aysel Florescu, la Academia de Sănătate
Dr. Simin Aysel Florescu vine la Academia de Sănătate.
Totul despre cancerul de pancreas. Prof. dr. Cristian Gheorghe, la Academia de Sănătate
Câte grade trebuie să ai în cameră noaptea. De asta ai insomnii și te trezești obosit. Vlad Ciurea: Scade concentrația de oxigen
Diabet, obezitate, boli metabolice: cauze și tratament. Simona Carniciu, la Academia de Sănătate
Medicul Simona Carniciu, totul despre diabet, obezitate și bolile metabolice, la Academia de Sănătate.
Astmul: cauze, riscuri și soluții. Prof. dr. Florin Mihălțan, la Academia de Sănătate
Depresia, boala influențată de probleme cotidiene. Dr. Eduard Petru Moțoescu: Pe primul loc ca incidență în patologia omului modern la nivel global
Ce trebuie să știi despre nodulii mamari. Dr. Cătălin Jianu: Stadiu avansat
Long-COVID, impact neurologic sever și evoluție accelerată. Dr. Simin Aysel Florescu: Îi pune la pământ
Eficiența vaccinului antigripal, oscilantă. Prof. dr. Emilian Popovici: Acoperire destul de modestă
Vaccinul gripal, esențial în prevenirea bolii, nu reușește să ofere protecție constantă.
Ce este astrocitomul, tumora agresivă foarte frecventă. Vlad Ciurea: Diagnosticul este mult mai simplu prin spectroscopie
Cancerul scuamo-celular al esofagului, în creștere. Prof. dr. emerit Silviu Constantinoiu: Factori de mediu, obiceiuri alimentare
Acest tip de cancer este într-o continuă creștere. Un produs din gospodărie, folosit frecvent, îl poate provoca.