Accident vascular cerebral, risc crescut la persoanele sub 50 de ani care muncesc peste program

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Oboseala cronică
Oboseala cronică

Riscul de accident vascular cerebral e legat de cât de multe ore munciți. Dacă aveți sub 50 de ani și v-ați programat să stați la serviciu un anumit număr de ore, s-ar putea ca după ce citiți asta să vă doriți să vă duceți mai devreme acasă!

Orele lungi de lucru (LWHs) sunt un potențial factor de risc pentru accident vascular cerebral (AVC)! În Japonia, spre exemplu, 60% din cazurile de Karoshi (deces din cauza excesului de muncă) au murit în urma unui accident vascular cerebral, iar anterior un studiu danez a descoperit o legătură între programul prea lung de lucru doar cu accidentul cerebral vascular hemoragic.

Dar un studiu recent realizat în Franța arată că oamenii care au lucrat în mod regulat peste programul normal de 8 ore aveau un risc mai mare de orice fel de accident vascular cerebral, mai ales dacă au lucrat acele ore timp de 10 ani sau mai mult. Iar pericolul este mai mare la persoanele cu vârste mai mici de 50 de ani, au spus cercetătorii.

Risc de AVC și cu 45% mai mare

Cercetătorii francezi au definit, în acest studiu, programul lung de lucru ca fiind de 10 ore sau mai mult. Studiul, publicat în revista Stroke a Asociației Americane a Inimii (American Heart Association), a revizuit datele de la CONSTANCES, un grup de studiu francez cu 143.592 de participanți, în care s-a început colectarea datelor în 2012.

În general, 29% din participanții la studiu au raportat că au avut program lung de lucru și 10% au raportat că au avut astfel de program timp de un deceniu sau chiar mai mult.

În studiu, 1.224 de participanți au avut un accident vascular cerebral. Cei care au muncit la program lung aveau un risc mai mare cu 29% de AVC. Cei care au muncit după un astfel de program timp de 10 ani sau mai mulți au avut un risc cu 45% mai mare!

Mai mult, asocierea între programul lung de muncă și riscul de AVC nu e diferit între bărbați și femei, dar a fost mai puternică, spre exemplu, la medici și alți anagajați din sistemul de sănătate care au vârste sub 50 de ani.

Peste 10 ore pe zi, 50 de zile pe an 

Partea și mai proastă e - dacă se poate spune așa - că e suficient să muncești câte 10 ore sau mai mult pe zi timp de doar 50 de zile pe an ca să ai acest risc crescut de accident vascular cerebral, arată studiul.

Cei care au joburi part-time și cei care au avut accidente vasculare cerebrale înainte de a lucra după programe lungi au fost excluși, din start, din studiu.

Autorul studiului, dr. Alexis Descatha, cercetător la Spitalul din Paris, Universitatea Versailles și Angers și la Institutul Național Francez de Sănătate și Cercetări Medicale (Inserm), a declarat într-un comunicat că rezultatele studiului au fost neașteptate.

Notând orele îndelungate pe care le munces foarte mulți angajați din sistemul sanitar spre exemplu, Descatha spune că rezultatele o afectează personal.

"În calitate de clinician, îi voi sfătui pe pacienții mei să lucreze mai eficient și intenționez să-mi urmez propriile sfaturi", a spus ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel