Accidentul vascular cerebral ischemic: simptome, tratament. Ce este trombectomia. Toader: Bolnavul scapă cu viață. Rezultate bune în primele 12 ore de la debutul bolii

EXCLUSIV
Accidentul vascular cerebral ischemic - Foto: Freepick @brgfx
Accidentul vascular cerebral ischemic - Foto: Freepick @brgfx

Accidentul vascular cerebral ischemic - ce este, care sunt simptomele și cum se tratează. Ce este trombectomia.

Accidentul vascular cerebral ischemic este un alt tip de afecțiune vasculară majoră cu care se confruntă o mulțime de pacienți.

Un accident vascular cerebral este o urgență medicală și este de două tipuri: ischemic și hemoragic.

Accidentul vascular cerebral ischemic este tipul cel mai frecvent. Acesta este de obicei cauzat de un cheag de sânge care blochează sau astupă un vas de sânge din creier. Acest lucru împiedică sângele să circule spre creier. În câteva minute, celulele creierului încep să moară. O altă cauză este stenoza, sau îngustarea arterei. Acest lucru se poate întâmpla din cauza aterosclerozei, o boală în care placa se acumulează în interiorul arterelor.

Atacurile ischemice tranzitorii (AIT) apar atunci când alimentarea cu sânge a creierului este întreruptă pentru scurt timp. A avea un AIT poate însemna că sunteți la risc de a suferi un accident vascular cerebral mai grav.

"Astăzi, accidentul vascular cerebral ischemic rapid diagnosticat și tratat poate să readucă un bolnav non-deficitar, ceea ce este mare lucru.

Există astăzi peste tot în lume o tendință ca neurochirurgii să aibă ambele mâini, să facă și endovascular și open surgery. Acest lucru permite ca respectivul medic să poată să decidă în cunoștință de cauză și în baza unei experiențe pentru ambele tipuri.

Accidentul vascular ischemic, cel minor, se poate rezolva prin tromboliza pe cale intravenoasă, dar când vorbim de vasele mari, cum ar fi cerebrala medie, carotida internă, atunci este nevoie să facem trombectomia, care este procedura endovasculară", a declarat medicul Corneliu Toader, în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul emisiunii Academia de Sănătate.

Ce este trombectomia?

Trombectomia chirurgicală este un tip de intervenție chirurgicală pentru a îndepărta un cheag de sânge din interiorul unei artere sau vene.

În mod normal, sângele circulă liber prin vasele de sânge, arterele și venele dumneavoastră. Arterele dumneavoastră transportă sângele cu oxigen și substanțe nutritive către corpul dumneavoastră. Venele transportă produsele reziduale înapoi la inimă. În unele cazuri, sângele se îngroașă și se aglomerează pentru a forma un cheag de sânge în unul dintre aceste vase. Acest lucru poate bloca circulația sângelui. Atunci când fluxul sanguin este blocat, țesuturile din apropiere pot fi deteriorate.

În timpul unei trombectomii chirurgicale, un chirurg face o incizie într-un vas de sânge. Cheagul este îndepărtat, iar vasul de sânge este reparat. Astfel se restabilește fluxul sanguin. În unele cazuri, în vasul de sânge poate fi introdus un balon sau un alt dispozitiv pentru a ajuta la menținerea acestuia deschis, potrivit Hopkins Medicine.

"Aceste mici accidente vasculare ischemice uneori pot să fie mici și fără urmări serioase", a completat acad. prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul emisiunii.

"Vorbim aici de accidentele care afectează un vas important, cum ar fi cerebrala mediei, cum ar fi carotida, care nu sunt deloc rare. Aceste accidente duc în general la decesul bolnavului.

În momentul în care nu se face o trombectomie pe cale endovasculară, într-un interval de timp de maximum 6 ore, bolnavul practic constrituie o leziune cerebrală definitivă și sechelară și o singură procedură chirurgicală era o procedură salvatoare, anume craniectomia descompresivă, pe care noi am făcut-o, dar care era valabilă doar pentru accidentul vascular cerebral ischemic din teritoriul cerebralei medii. Mai bine zis pentru tromboza de cerebrală medie.

Bolnavul scapă cu viață, dar rămâne un mare sechelar, ceea ce nu este foarte plăcut. Astăzi există o tendință de a se merge atunci când tehnicile endovasculare nu sunt încununate de succes, de a deschide cerebrala medie și de a scoate trombo-chirurgical. Se pare că în primele 12 ore de la debutul bolii, rezultatele sunt foarte bune și bolnavul supraviețuiește cu deficite neurologice minime.

Practic, accidentul vascular cerebral ischemic cel grav are sancțiuni chirurgicale", a mai spus medicul Corneliu Toader.

Accidentul vascular cerebral ischemic - simptome

Simptomele frecvente si recognoscibile ale unui AVC ischemic sunt: 

- pierderea capacitatii de a misca (paralizia) una sau mai multe parti ale corpului (fata, mana, picior)

- pierderea senzatiei sau furnicaturi pe o parte a corpului

- probleme de a pronunta sau intelege cuvinte

- dificultati de a merge

- probleme de vedere de tipul pierderea vederii sau ingustarea campului vizual

- durere de cap brusc instalata

- probleme de echilibru sau de coordonare. 

Toate aceste simptome apar brusc.

Ține minte că este important să se trateze accidentele vasculare cerebrale cât mai repede posibil.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel