Acupunctura, efect în recuperarea pacienților COVID-19 și a celor care au sindromul de stres dat de pandemie. STUDII

Dana Lascu |
Data publicării:
EXCLUSIV
Acupunctura. Foto: PIxabay
Acupunctura. Foto: PIxabay

Mai multe studii au arătat că acupunctura, ca tratament complementar celui medicamentos, aduce beneficii în rândul persoanelor care au făcut COVID-19 și au rămas cu sechele, dar și a celor care au ceea ce se numește deja sindromul de stres COVID-19.  Pentru DC Medical, dr Florin Bebeșel, medic și specialist în acupunctură, explică cum se îmbină medicina clasică cu cea tradițională chineză. 

Pandemia de coronavirus continuă să lase urme adânci, fizice dar și psihice și emoționale. Tot mai multe persoane suferă de sindromul de stres COVID-19, iar semnele sunt evidente: nu se mai pot concentra la locul de muncă, se tem să iasă din casă și să se îmbolnăvească, ba unii chiar au dezvoltat anxietate generalizată. 

Potrivit studiilor, Acupunctura are rezultate incontestabile în lupta cu anxietatea, fiind o metodă de tratament eficientă, implicit în sindromul de stres COVID-19, problemă medicală cu implicații severe pe termen mediu și lung. Descoperirea și aplicarea unor protocoale medicale în tratamentul pentru COVID-19 au constituit cele mai importante preocupări ale oamenilor de știință, încă de la declanșarea epidemiei în China. Spitalele din China și-au tratat circa 85% dintre pacienţii infectaţi cu SARS-CoV-2 cu remedii tradiţionale chinezești în combinaţie cu medicamente antivirale, acest aspect ajutând semnificativ la vindecare.

Stresul din cauza COVID-19

Un studiu realizat de Universitatea din Oxford, publicat în prestigioasa revistă The Lancet Psychiatry (link direct studiu), arată că unul din trei pacienți diagnosticați cu virusul SARS-CoV-2 se confruntă cu tulburări de natură emoțională și neurologică, la șase luni după rezultatul pozitiv la testul de coronavirus. Cercetătorii au ajuns la concluzia că persoanele infectate cu SARS-CoV-2 au avut un risc crescut cu 44% de a dezvolta boli neurologice și psihice, comparativ cu persoanele care suferă de gripă. Pentru acest studiu, cercetătorii au analizat datele medicale a peste 236.000 de pacienţi afectaţi de COVID-19, cei mai mulţi din Statele Unite ale Americii.

Un alt studiu publicat în jurnalul Depression & Anxiety(link direct studiu), condus de cercetători de la universități din Canada și Statele Unite, a urmărit cinci aspecte ale stresului cauzat de COVID-19: teama de virus, teama legată de repercusiunile socio-economice, temerile xenofobe (străinii care călătoresc și pot transmite mai ușor virusul), simptomele de stres traumatic (coșmaruri și gânduri intruzive legate de expunerea la SARS-CoV-2) și comportamentele de tip obsesiv-compulsiv (exagerarea modalităților de protecție). 

Dintre cele 6.854 de persoane participante la studiu, 28% au afirmat că se confruntă cu anxietate crescută și 22% aveau simptome clinice de depresie. Numai 2% dintre cei investigați contractaseră virusul SARS-CoV-2, în timp ce o proporție mult mai mare s-a confruntat cu un impact emoțional negativ: 16% stres major cu nevoie de intervenție psihologică și 38% diferite grade de stres. 

Tehnică milenară, parte a Medicinei Tradiționale Chineze (MTC), acupunctura poate ajuta, printre altele, în ameliorarea stărilor anxietate (link direct meta-analiză Annals of General Psychiatry), depresie, tulburări de somn, oboseală mentală, tulburare de stres posttraumatic, slăbiciunea organelor vitale, precum și în pierderea gustului și mirosului, probleme de sănătate ce afectează cea mai mare parte dintre cei care trec prin infecția cu virusul SARS-CoV-2.

Acupunctura și COVID-19

Acupunctura este în egală măsură eficientă și în managementul stresului pentru cei care au avut COVID-19 sau care nu au trecut încă prin această infecție virală. Totodată, Acupunctura și tratamentul fitoterapeutic chinezesc au fost utilizate cu succes în spitalele din China, pentru recuperarea fizică a bolnavilor infectați cu noul coronavirus. Acupunctura nu se substituie medicinei alopate, ci o completează când situația o impune.

De altfel, un studiu de la Universitatea Harvard publicat în 2020 în jurnalul Neuron (link direct studiu) a constatat că acupunctura a redus impactul furtunilor de citokine, la șoareci.

Un alt doilea studiu de la Universitatea Oxford, publicat în Briefings in Bioinformatics (link direct studiu) a constatat că tratamentul cu acupunctură pentru COVID-19 a suprimat inflamația cauzată de stres, a îmbunătățit imunitatea, a reglat funcțiile sistemului nervos și a ajutat pacienții cu cancer cu COVID-19.

„Încă din momentul declanșării epidemiei în China, tratamentele acordate în spitalele din această țară au fost însoțite de aplicarea evaluării și tratamentului cu MTC, pentru circa 85% dintre pacienți. Protocoalele de Acupunctură aplicate au fost supuse studiului științific și publicate în reviste științifice celebre ca Science. S-a constatat că pacienții tratați cu medicină alopată, dar și cu Acupunctură și plante medicinale chinezești, s-au recuperat mai repede decât cei tratați doar cu medicină alopată”, a precizat doctorul Florin Bebeșel.   

Cum se face

Potrivit teoriei Medicinei Tradiționale Chineze (MTC), viaţa și sănătatea sunt menţinute prin intermediul unei energii vitale numite QI. Orice perturbare a acestei energii vitale cauzează boală. Rolul acupuncturii este tocmai de a debloca și regla circulaţia energiei vitale, restabilind astfel echilibrul energetic. 

Concret, spune medicul român, energia umană circulă în corp prin intermediul unor canale numite meridiane, alimentând diversele organe corespunzătoare. Energia vitală poate fi influenţată prin stimularea unor puncte (numite acupuncte), prin introducerea în acestea a unor ace fine, speciale pentru acupunctură. 

Acupunctele descriu trasee în care există o conductibilitate electrică mult mai mare decât pe restul pielii. Prin intermediul tehnologiilor de citire computerizată a parametrilor electrici la nivelul pielii (de la încheieturile mâinilor și picioarelor), pacientului îi este oferită o imagine completă a situației organismului. 

„Prin diagnosticul computerizat al situației meridianelor energetice din corpul uman, realizat prin măsurători electrice ale conductibilității pielii, astăzi, tehnologiile inovatoare din SUA ne ajută să aplicăm tratamente standardizate, controlate și demonstrate științific. Pe baza acestora, rezultatele medicale sunt evidente în evoluția clinică a stării de sănătate”, a menționat doctorul Florin Bebeșel, care este specialist în acupunctură.

Cum se produce vindecarea 

Funcția esențială a meridianelor este de a asigura homeostazia energiei vitale, în ciuda multiplelor fluctuații ce apar în organism. Acest rol al meridianelor permite asigurarea în același timp a echilibrului diferitelor organe, corpului, spiritului, precum și a echilibrului ființei cu mediul înconjurător. 

În condiții fiziologice normale, acest echilibru este compatibil cu modificările lente și moderate ale mediului intern și exterior. Dar transformările bruște și intense ale acestora riscă să depășească forța de reglare a meridianelor și să antreneze o ruptură a echilibrului energetic care se află la originea tulburărilor de sănătate. Această concepție permite evidențierea unui aspect de mare importanță: acela că, în stările de boală, este suficient să reglăm circulația energiei vitale a meridianelor pentru a ne vindeca. 

„Acesta este principiul fundamental al terapiei prin acupunctură, care permite, printr-o stimulare dozată și corespunzătoare a acupunctelor energetice vitale, mobilizarea energiei vitale, pentru a neutraliza influența nocivă a factorilor patogeni, ce sunt fie de origine exterioară, fie psihică (interioară). Astfel, este normalizată funcționarea organelor, pentru a restabili în final echilibrul fizic și psihic, care este condiția pe care se bazează sănătatea”, a conchis doctorul Florin Bebeșel.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel